'En çok engelli çocuklar istismar ediliyor'

'En çok engelli çocuklar istismar ediliyor'
Osmaniye'nin Kadirli ilçesinde bir rehabilitasyon merkezinde görevli Psikolog Beyazıt Erol, en çok engelli çocukların istismar edildiğini söyledi.

Çocuk istismarının Türkiye'de yaygın görüldüğünü söyleyen Erol, çocuğa bakmakla sorumlu kişilerin bilerek veya bilmeyerek zarar vermesini çocuk istismarı olarak tanımladıklarını söyledi.

Erol, "Yapılan araştırmalar sonucu Türkiye'de engelli çocukların çoğu istismara uğruyor. Çocuk istismarları en çok dayak, itme, çarpma, kafasını vurma, çürütme veya sigara söndürme olabiliyor. İstismara uğrayan çocuklardan bazıları gördüğü darbelerden dolayı hayatını kaybediyor. Bazı çocuklar duygusal bazıları ise fiziksel istismara uğruyor. Özellikle ülkemizin sosyo ekonomik düzeyinin ve eğitim seviyesinin düşük olduğu bölgelerde maalesef çocuk istismarı oranı daha fazla görülmektedir. Bazen de bizim terbiye şeklimiz dövme oluyor. Bu geleneksel anlayışımızın da getirdiği bir şey. Ailenin geçmişinde dayakla terbiye varsa en ciddi risk faktörü bu." dedi.

Psikolog Beyazıt Erol, geçmişinde şiddete uğramış çocukluğu olanların, kocasından dayak yiyenlerin, sosyo ekonomik düzeyi düşük olanların ve eğitimsiz anne ve babaların, çocuklarını istismar edenlerin başında geldiğini vurguladı.

Erol, "Ailede madde kullanımı olması, özellikle babada alkol kullanımı istismara neden olan risk faktörleridir. Bir de çocuğa ait risk faktörleri var ki bunlar da çocuğun prematüre doğması, anne bebek bağlanmasının ilk dönemde yaşanmamasıdır. Burada emzirme çok önemli. Emzirmeyen annelerde anne - bebek arasında duygusal bağlanmanın olmaması nedeniyle istismar daha çok görülüyor. Emziren anneler daha az istismar uyguluyor. Çünkü bebeklerine bağlılıkları gelişiyor. Çocukta bir zihinsel ya da kronik rahatsızlık varsa ya da doğuştan gelen bir anomalisi bulunuyorsa aile kabul etmiyor ve daha sonra örseleyebiliyor. Bu nedenle en çok, bir engeli olan çocuklar dövülüyor." diye konuştu. (CİHAN)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.