Asgari ücrette makas açılmaya devam ediyor

Asgari ücrette makas açılmaya devam ediyor
Asgari ücret ile açlık ve yoksulluk sınırları arasındaki fark giderek büyüyor.

Türkiye'de asgari ücretle açlık ve yoksulluk sınırları arasındaki fark her geçen gün daha da belirginleşiyor. Birleşik Metal-İş Sendikası Sınıf Araştırmaları Merkezi (BİSAM), Haziran 2024'e ait 'Açlık ve Yoksulluk Sınırı' raporunu yayımladı. Rapora göre, asgari ücret olan 17 bin 2 TL, temel ihtiyaçları karşılamakta yetersiz kalıyor.

AÇLIK SINIRI 19 BİN LİRAYI AŞTI

BİSAM'ın raporuna göre, dört kişilik bir ailenin sağlıklı ve dengeli beslenebilmesi için yapması gereken aylık harcama, yani açlık sınırı, Haziran ayında 19 bin 44 liraya yükseldi. Bu rakam, asgari ücretle çalışan ailelerin beslenme ihtiyaçlarını karşılamakta zorluk yaşadığını ortaya koyuyor.

YOKSULLUK SINIRI 65 BİN LİRANIN ÜZERİNDE

Açlık sınırı temel alınarak yapılan hesaplamalar, dört kişilik bir ailenin barınma, ulaşım, eğitim ve sağlık gibi temel ihtiyaçlarını karşılayabilmesi için gerekli olan yoksulluk sınırının Haziran ayında 65 bin 874 liraya ulaştığını gösteriyor. Bu, asgari ücretle geçinen ailelerin yoksulluk sınırının oldukça altında kaldığını ve yaşam standartlarının düşüklüğünü gözler önüne seriyor.

TEK KİŞİLİK HANE HALKI İÇİN YAŞAM MALİYETİ

Tek başına yaşayan bir kişinin sağlıklı ve dengeli beslenmesi ile barınma, ulaşım, eğitim ve sağlık gibi temel ihtiyaçlarını karşılaması için yapması gereken toplam harcama Haziran ayında 30 bin 604 liraya yükseldi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.