Hamas Lideri İsmail Haniye kimdir? İşte Haniye hakkında merak edilenler

Hamas Lideri İsmail Haniye kimdir? İşte Haniye hakkında merak edilenler
Hamas'ın Siyasi Büro Başkanı İsmail Haniye, Tahran'da düzenlenen suikast sonucu hayatını kaybetti. Bu olayın ardından birçok kişi Haniye'nin kim olduğunu, hayatını ve kariyerini merak etmeye başladı. İşte İsmail Haniye hakkında bilmeniz gerekenler...

Tahran'da düzenlenen suikast sonucunda hayatını kaybeden İsmail Haniye'nin kim olduğuna ilişkin araştırmalar merak edilmeye başlandı. İşte İsmail Haniye hakkında merak edilenler...

İSMAİL HANİYE KİMDİR?

İsmail Haniye, 29 Ocak 1963'te Gazze'deki Şati Mülteci Kampı'nda, tarihi Filistin topraklarından göçe zorlanmış bir ailenin çocuğu olarak dünyaya geldi. 1987 yılında Gazze İslam Üniversitesi'nden mezun oldu. Üniversiteden mezun olduğu yıl, Şeyh Ahmed Yasin liderliğinde bir grup Filistinli Müslüman entelektüel ve aktivist tarafından Hamas kuruldu. Haniye, Müslüman Kardeşler Teşkilatı'nın (İhvan) bir kolu olan bu harekete katıldı.

1989 yılında I. İntifada'ya katıldığı ve Hamas üyesi olduğu gerekçesiyle tutuklanan Haniye, 1992'de serbest bırakıldıktan sonra İsrail tarafından diğer İslami Cihad ve Hamas üyesi 415 kişilik grup ile Güney Lübnan'a sürgün edildi. Bir yıl sonra Gazze'ye geri döndü. Hayatı boyunca direnişin içinde yer alarak mücadeleci kişiliğiyle öne çıkan Haniye, İsrail hapishanelerinde 1987'de 18 gün, 1988'de 6 ay ve 1989'da 3 yıl tutuklu kaldı.

Haniye, 1999'dan 2004'e kadar Hamas lideri Şeyh Yasin'in özel kalem müdürlüğünü yaptı. 2006 yılında yapılan Filistin Yasama Konseyi seçimlerinde Hamas'ın kampanyasını yönetti ve Hamas'ın zaferiyle sonuçlanan seçimlerin ardından Filistin Başbakanı olarak atandı. Ancak Gazze Şeridi'nde Hamas ile Fetih arasındaki çatışmaların artması üzerine 2007 yılında Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas tarafından görevden alındı.

Mayıs 2017'de yapılan seçimde Haniye, Halid Meşal'in yerine Hamas'ın Siyasi Büro Başkanı seçildi. Hamas Genel Şura Konseyi tarafından 1 Ağustos 2021'de yeniden Siyasi Büro Başkanı olarak seçilen Haniye, bu görevini ikinci kez üstlendi. 1980'lerden bu yana hareketin bir parçası olan Haniye, son yıllarda Katar'da sürgünde yaşıyordu.

İsmail Haniye, Tahran'da düzenlenen bir suikastta hayatını kaybetti.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.