Samsun'da 2 Bin Yıllık Mozaik 30 Yıl Sonra Yeniden Gün Yüzüne Çıktı

Samsun'da 2 Bin Yıllık Mozaik 30 Yıl Sonra Yeniden Gün Yüzüne Çıktı
Samsun'da 30 yıl boyunca müze deposunda saklanan 2 bin yıllık mozaik, yeni Samsun Müzesi'nde sergilenmeye başlandı. Mozaik, Geç Roma Dönemi'ne ait önemli bir tarihi eser olarak dikkat çekiyor.

SAMSUN'da yapılan yol çalışması sırasında tesadüfen bulunan ve 30 yıl boyunca müzenin deposunda saklanan 2 bin yıllık mozaik, yeni Samsun Müzesi'nde halkın beğenisine sunuldu. İlkadım ilçesi Kalkanca Mahallesi'nde yürütülen yol çalışması sırasında Geç Roma Dönemi'ne ait olduğu belirlenen yaklaşık 50 metrekarelik mozaik, kazı çalışmalarının ardından müzeye götürüldü. Ancak o dönemde Samsun Müzesi'nde yer olmadığı için bu değerli eser korunaklı bir şekilde depoda saklandı.

mozaik.jpg

YENİ SAMSUN MÜZESİ'NDE SERGİLENMEYE BAŞLANDI
Arkeolog Samet Armağan, eserin mart ayında açılan yeni Samsun Müzesi'nde yeniden gün yüzüne çıkarıldığını belirterek, “Bu eser yaklaşık 30 yıl önce yol çalışması sırasında bulundu. O dönemde müzemizin kapasitesi sınırlıydı, bu yüzden mozaik depoda saklanmak zorunda kaldı. Şimdi, yeni müzemizin açılmasıyla birlikte mozaiği halkımızın beğenisine sunduk,” diye konuştu. Armağan, mozaiğin depolarda korunaklı bir şekilde muhafaza edildiğini de sözlerine ekledi.

mozaik-001.jpg

AKHİLLEUS VE TETHYS FİGÜRLERİ
Mozaiğin tarihçesi hakkında bilgi veren Armağan, eserin MÖ 3. yüzyıla ait olduğunu belirtti. Mozaiğin merkezinde Yunan mitolojisinden tanınan kahraman Akhilleus ve annesi Tethys'in figürlerinin yer aldığını vurgulayan Armağan, “Mozaiğin etrafında mevsimleri temsil eden dört kadın figürü yer alıyor. Mozaik, Amisos Tepesi'nde sit alanı içinde parçalar halinde bulunmuş ve uzun süren bir restorasyon sürecinin ardından sergilenmeye başlanmıştır,” dedi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.