Gebelikte hipertansiyona dikkat

Gebelikte hipertansiyona dikkat
Ülkemizde 100 gebeden 7'sinde hipertansiyon görüldüğünü belirten uzmanlar, bebeğin kaybedilmesine neden olan hipertansiyon konusunda ailelerin dikkatli olmasını öneriyor. Uzmanlar, gebelik hipertansiyonunun hafif veya ağır olabildiğini, ancak birden bi

Bursa Zübeydehanım Doğumevi Başekim Yardımcısı Op.Dr.Özer Kutlu, hipertansiyonu şöyle tanımladı: "Toplardamarlar yoluyla çevre dokulardan kalbe geri dönen tansiyon, atardamarlarımızdaki kan basıncıdır. Büyük bir tansiyon kalbin kasılması sırasındaki basıncı, küçük tansiyon ise kalbin gevşemesi sırasındaki basıncı ifade eder. Kan basıncı günün belirli zamanlarında ayrıca heyecanlandığınızda, efor sarfettiğinizde artar. Dinlenme anında azalır."

Kronik hipertansiyonun ailesel olabildiği gibi kötü beslenme, yaşam tarzı, stres gibi faktörlere bağlı olabildiğini belirten Kutlu, tedavi edilmediğ taktirde felç, kalp krizi gibi olaylara yol açtığını kaydetti. Hipertansiyonun bebeklerde gelişim geriliği yapabildiğini aktaran Kutlu, "Plasentanın erken ayrılarak, bebeğin kaybedilmesine ve kanamalara yol açabilir. Tansiyonu yüksek bir kişi gebe kalmaya karar verdiğinde tansiyon normale getirilmelidir. Kullandığı ilaçlar gebelikte bebeğe zarar vermemelidir" dedi. 

Gebelik hipertansiyonunun 100 gebeden 7 sinde ortaya çıktığını hatırlatan Kutlu, şu bilgileri verdi: "Genellikle gebeliğin 20. haftasından sonra görülür. Sebebi bilinmemektedir. Preeklampsi adı da verilir. Diğer belirtiler vücutta şişme (ödem), idrarda albümin çıkmasıdır. Ağır şekillerinde gebe kriz geçirir ve komaya hatta ölüme kadar gidebilir. Şu kişiler risk altındadır; ilk gebelikler, 40 yaş üstü gebeler, diabet veya böbrek hastaları, damar hastaları, ailesinde gebelik hipertansiyonu öyküsü olanlar." 

Gebelik hipertansiyonunun genellikle yavaş ilerlediğini ifade eden Kutlu, şu uyarılarda bulundu: "Bazen birden bire kötüleşebilir. Ağırlaştığında veya kriz ortaya çıktığında gebelik sonlandırılır. Hafif durumlarda yakın takip ve istirahat ile izlenebilir. Şiddetli kalıcı baş ağrısı, yüzde ve ellerde ödem, karın üst sağ kısmında agrı, görmede bozulmalar, benekler görme ve günde yarım kilonun üstünde kilo alma gibi durumlar tansiyonun kötü belirtileridir. Bu gibi durumlarda derhal doktorunuzu haberdar ediniz. Doktorunuz gerekli görürse kliniğe yatırılmanızı isteyebilir. Hastalığın ağırlığına göre bebeğin durumuna bakılmaksızın gebelik sonlandırılabilir." (CİHAN)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.