"Kadına dayak atmayı hak olarak görenler var"

"Kadına dayak atmayı hak olarak görenler var"
Uludağ Üniversitesi (UÜ) öğretim üyeleri tarafından yapılan bir araştırmaya göre, eşlerini döven erkeklerin yüzde 17.9'u bunu kendileri için 'hak' olarak görüyor. Alkol kullanan erkeklerin eşlerinin 2 kat daha fazla dayağa maruz kaldığını ortaya koyan ara

UÜ Aile Hekimliği Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Nazan Bilgel başkanlığında 2005 yılından bu yana yürütülen çalışma kapsamında bin 150 erkekle yüz yüze görüşülerek anket formları dolduruldu. "Eş dayağı konusunda Türk erkeklerinin tutumlarını" belirleyen çalışma geçtiğimiz günlerde ABD'de yayın yapan 'Aile içi Şiddet Dergisi'nde yayınlandı. 


"ALKOL VE EĞİTİMSİZLİK ŞİDDETİN EN ÖNEMLİ NEDENİ"


Araştırmaya göre, kadına yönelik şiddetin en önemli faktörleri arasında alkol, eğitimsizlik, ekonomik sıkıntılar, çocuklar ve çocukken dayak yemek gibi etmenler geliyor. 

Çocukken şiddete maruz kalan erkeklerin yüzde 42.7'sinin eşlerini dövdüğü belirlenirken, hiç eğitim görmemiş kadınların, yüksek eğitim almış kadınlara göre daha fazla eş dayağına maruz kaldıkları saptandı. Çocuk sayısının da aile içi tartışmalarda önemli bir etken olduğunu ortaya koyan araştırma, çok çocuklu kadınların eşlerinden daha fazla dayak yediğini gösteriyor.

Araştırmaya katılan erkekler, aile içi tartışma nedenleri arasında ekonomik sıkıntıların yanı sıra iki tarafın ailelerinin de etkili olduğunu belirtiyor. Katılımcıların 67.3'ü bu tartışmaların uzlaşmayla, yüzde 13.9'u kendi kararları doğrultusunda, yüzde 8.8'i daha büyük tartışma ve çekişmeyle sonuçlandığını ifade ediyor. Erkekleri yüzde 1.3'ü ise tartışmanın ardından eşini dövdüğünü belirtiyor. 


"ÇOCUKKEN DAYAK YİYEN ERKEKLER EŞLERİNİ DÖVÜYOR"


Erkeklerin yüzde 42'sinin çocukken dayak yediğinin altını çizen Prof. Dr. Nazan Bilgel, şiddete maruz kalan ya da tanık olan çocukların durumuna dikkat çekti. Çocuklara yönelik şiddetin kesinlikle önlenmesi gerektiğini dile getiren Prof. Dr. Bilgel, devletin bu konuda birtakım yaptırımlar ortaya koymasını istedi.

Ailelerin eğitilmesinin gerekliliğini vurgulayan Bilgel, şu bilgileri verdi: "Ali içi şiddetin yanı sıra çocuğun okullarda maruz kaldığı şiddet kesinlikle engellenmeli. Çünkü çocuklar bir şekilde şiddeti öğreniyor. TV'lerde önleyici tedbirler var, ama bundan daha önemlisi, çocuğun gerçek hayatta öğrendiği şiddeti engellemeli. Yapılan çeşitli araştırmalar aile içi şiddetin ve çocuğun maruz kaldığı suistimalin önemli bir sorun olduğunu gösteriyor."


"EĞİTİM DÜZEYİ DÜŞÜK KADINLAR DAHA FAZLA ŞİDDET GÖRÜYOR"


Prof.Dr. Bilgel, hiç eğitim görmemiş kadınların, eğitim almış kadınlara göre 3 kat daha fazla dayağa maruz kaldığını saptadıklarını belirtti. 

Kadınların eğitim düzeylerinin artırılmasının önemine işaret eden Bilgel, ülkemizde 5 milyon okuma yazma bilmeyen insan bulunduğunu, bunların da 4,5 milyonunun kadın olduğunu aktardı. Kadınların okuma yazma bilmediğine dikkat çeken Bilgel, toplumun kadına bakışının da problemli olduğuna değindi. Bazı bölgelerde kadının hala 'mal' gibi görüldüğünü açıklayan Bilgel, bunun eğitimle mutlaka değiştirilmesinin önemine işaret etti. 


"ERKEKLER İÇİN ÖFKE KONTROL MERKEZLERİ KURULMALI"


Kocanın alkol kullanmasının da ayrı bir etken olduğunu ifade eden Prof.Dr. Bilgel, şöyle devam etti: "Alkollü erkeklerin eşleri iki kat daha dayağa maruz kalıyor. Alkol bağımlılarının bir şekilde bu alışkanlıklarında vazgeçirilmesi gerekiyor. Bunların desteklenmesi şart. Devletin yapacağı birtakım tedavi merkezleri kurulabilir. Erkeklerin öfkelerini azaltmaya yönelik öfke kontrol merkezleri kurulması lazım. Son yıllarda devlet bu işe el attı. Başbakanlığa bağlı aile kurumlarının güzel çalışmaları var." (CİHAN)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.