"Kadınların çalışma süresi indirilmeli"

"Kadınların çalışma süresi indirilmeli"
Memur-Sen Genel Başkanı Gündoğdu, kadınların haftalık çalışma sürelerinin 35 saate indirilmesi gerektiğini söyledi

Memur-Sen Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu, ''Çalışan ve aynı zamanda annelik görevlerini yerine getiren kadınların emeklilik süresi ve yaşı her çocuk için bir yıl düşürülmeli, haftalık çalışma süresinin kadına yönelik pozitif ayırımcılık kurgusuyla 35 saate indirilmelidir'' dedi. 

8 Mart Dünya Kadınlar Günü dolayısıyla sivil toplum kuruluşları ve sendikalar kutlama mesajı yayımladı. 

Memur-Sen Genel Başkanı Gündoğdu, kadınların iş gücüne katılım oranının yüzde 27, kadın girişimcilerin oranının yüzde 1.5, kadın bürokratların oranın ise bir elin parmaklarını geçmeyecek kadar az olduğunu belirtti. 

Gündoğdu, bu tablonun düzelebilmesi için çalışan ve aynı zamanda annelik görevlerini yerine getiren kadınların emeklilik süresi ve yaşının her çocuk için bir yıl düşürülmesi, haftalık çalışma süresinin kadına yönelik pozitif ayırımcılık kurgusuyla 35 saate indirilmesi gerektiğini savundu. Çalışan kadının çocuklarının bakımı sürecinde yaşadığı sorunların giderilmesine imkan sağlayacak kreş ve gündüz bakımevlerinin sayısının arttırılmasını isteyen Gündoğdu, kamu ve özel sektör kuruluşlarının kreş hizmetini ücretsiz sunmaları gerektiğini de ifade etti. 

Kadının siyaset zemininin her alanında daha etkin rol almasını sağlayacak yapısal ve mevzuat değişikliklerin bir an önce hayata geçirilmesini isteyen Gündoğdu, açıklamasında şu görüşlere yer verdi: 

''Kadın istihdamındaki olumsuz tabloyu sona erdirecek şekilde kadın istihdamına yönelik teşvik uygulamalarının kapsamının genişletilmeli, potansiyel iş gücü açısından sayısı her geçen gün artan işsiz-işini kaybetmiş kadınlara yönelik rehberlik ve danışmanlık hizmetlerinin kapsamının ve niteliğinin arttırılmalıdır. Eğitim-öğretim ve çalışma hakkından inançları gereği tercih ettikleri giyim nedeniyle mahrum bırakılan kadınlarımızın ve kızlarımızın önündeki yasakların ve engellerin kaldırılmalıdır. Aile bütünlüğünün sağlanmasına engel nitelikteki mevzuat hükümlerinde ve uygulamalarda değişiklik yapılarak eş durumu özrüne dayalı yer değiştirmelere ilişkin sınırlamalara son verilmelidir. 

Eğitim Sen Merkez Kadın Sekreteri Gülçin İsbert de mesajında, kadının emeğinin görünmeyen emek olmayı sürdürdüğünü ifade ederek, ''enformelleştirme, güvencesizleştirme, kayıt dışı çalıştırma'' uygulamalarının en fazla kadınları etkilediğine dikkati çekti. 

Eğitim ve bilim emekçisi kadınlar olarak ayrımcılığa ve eşitsizliğe karşı çıktıklarını belirten İsbert, ''Doğum nedeniyle ücretsiz izne ayrılan kadınların izinde geçen süreleri emekli keseneklerinin devlet tarafından ödenmeli ve emeklilikten sayılmalı, doğum izni toplam 24 haftaya, süt iznin ise ilk 6 ay için yol süresi hariç 3 saat, 1 yıla kadar da 1.5 saate çıkarılmalı, 0-6 yaş grubu çocuklar için en az 50 çalışanın bulunduğu iş yerlerinde ve 50'den az sayıda çalışanın bulunduğu iş yerleri için de çalışma alanına yakınında kreşler açılmalı, gece çalışması ve vardiyalı işler için kreşlerin 24 saat açık olacak şekilde düzenlenmeli'' dedi. 

İş yerinde cinsel tacize karşı koruyucu tedbirler alınması ve yasal yaptırımlar uygulanmasında mağdurun şikayetinin yeterli olması gerektiğini kaydeden İsbert, ILO'nun ''Aile Sorumlulukları Olan Kadın ve Erkek İşçilere Fırsat ve Davranış Eşitliği Sağlanması''na ilişkin sözleşmenin Türkiye tarafından onaylanmasını istedi.AA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.