Uyuşturucu kullanımının en büyük nedeni

Uyuşturucu kullanımının en büyük nedeni
Türkiye Uyuşturucu ve Uyuşturucu Bağımlılığı İzleme Merkezi'nin (TUBİM) yaptığı araştırmaya göre bağımlılar uyuşturucuyu ilk sırada yabancılardan, ikinci sırada ise arkadaşlarından temin ediyor.

TUBİM'in "Madde Kullanımı Risk Analizi 2008 Yılı Değerlendirmesi" sonuçları açıklandı. Madde kullanmaktan dolayı haklarında polis tarafından yasal işlem yapılan şahısların genel bir profilini ortaya çıkarmak amacıyla yapılan araştırma, 2008 yılı içerisinde maddeyle ilgili suçlardan dolayı haklarında yasal işlem başlatılıp madde kullandığını beyan eden ve araştırmaya katılmaya istekli olan bin 830 kişiyi kapsıyor.

Yüz yüze görüşme tekniği ile yapılan araştırmaya göre madde kullanıcılarının yüzde 3'ünü kadınlar, yüzde 97'sini ise erkekler oluşturuyor. Madde kullanıcılarının eğitim düzeylerinin yüzde 42'lik bir dilimle ilköğretimde yoğunlaştığı belirlendi. Bunu yüzde 25'lik bir oranla ortaokul ve dengi okul mezunları izliyor.

Madde kullanıcılarının yüzde 50'sinin hiç evlenmediği, yüzde 44'ünün evli, yüzde 5'inin boşanmış olduğu tespit edildi. Kullanıcıların yüzde 31'i anne, baba, eş ve çocuklar ile; yüzde 31'i eş ve çocuklarıyla, yüzde 23'ü yalnızca anne ya da babası ile yaşıyor. Araştırmaya göre bağımlıların yüzde 7'si ise tek başına yaşıyor.

Araştırma sonuçlarına göre madde kullanım nedeni olarak ilk sırada merak, ikinci sırada arkadaş etkisi, üçüncü sırada ise kişisel sorunlar ile aile meselleri geliyor. Madde kullanıcılarının kullanıma başladıkları ilk maddeye bakıldığında da sigara yüzde 83'lük bir oranla ilk sırada yer alıyor. İkinci sırayı ise yüzde 3'erlik oranlarla uyuşturucu ve alkol geliyor.

Bağımlılık oluşturan maddeler içerisinde en sık kullanılan esrar (yüzde 83), eroin (yüzde 9), ve ecstasy türü sentetik haplar (yüzde 4 oranla) yer alıyor. Bu oran 2008 yılı içerisinde maddeyle ilgili suçlardan dolayı haklarında yasal işlem başlatılıp madde kullandığını beyan eden şahısların madde kullanım dağılımını gösteriyor.

MADDE KULLANIMI TERKEDİLMİŞ YERLERDE YAPILIYOR 

Araştırmada kullanım şekline göre madde kullanıcılarının yüzde 65'inin yutmak suretiyle, yüzde 23'ünün ağız yoluyla, yüzde 4'ünün sigaraya sarmak suretiyle, yüzde 4'ünün burundan, yüzde 1'inin ise enjeksiyon yoluyla maddeyi kullandıkları tespit edildi. Madde kullanıcıları maddeyi ilk sırada yabancılardan, ikinci sırada arkadaşlarından temin ediyor.

Madde kullanımının yüzde 39'u terkedilmiş yerlerde, yüzde 40'ı evde (kendi, arkadaş, akraba evi), yüzde 5'i eğlence yerlerinde gerçekleşiyor. Madde kullanıcılarının yüzde 85'i daha önce tedavi görmezken; yüzde 13'ünün ise daha önce madde kullanımıyla ilgili tedavi gördüğü ortaya çıktı.

Madde kullanıcılarının sabıka durumu ise şöyle: Yüzde 50'sinin daha önceden sabıkası yok. Yüzde 20'sinin sadece madde dışı konularda sabıkası var. Yüzde 15'inin hem madde bağlantılı hem de madde dışı konularda sabıkası bulunuyor. Yüzde 14'ünün de sadece madde bağlantılı konularda sabıkası var. (CİHAN)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.