Obama sayesinde hatırlanan tatlı: Nevzine

Obama sayesinde hatırlanan tatlı: Nevzine
Kayseri'nin unutulmaya başlayan geleneksel Nevzine Tatlısı Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün Çankaya Köşkü'nde ABD Barack Obama'ya ikramıyla yeniden hatırlandı. Kentte yetişkinlerce bilinen ama genç neslin pek fazla anımsamadığı tatlı, Obama'nın sofras

Kayseri'nin unutulmaya başlayan geleneksel nevzine tatlısı Cumhurbaşkanı ABDullah Gül'ün Çankaya Köşkü'nde ABD Barack Obama'ya ikramıyla yeniden hatırlandı. Kentte yetişkinlerce bilinen ama genç neslin pek fazla anımsamadığı tatlı, Obama'nın sofrasında yeniden zihinlere kazındı. Obama'nın ziyaretinin ardından Kayseri'de fıstıklı ve cevizli nevzine satışı yapan bazı pastane ve yöresel yemek üreten işyerleri satışların artmasını ümit ediyor.

Geleneksel tatlıyı ürüten nadir merkezlerden biri olan Bayramoğlu Unlu Mamulleri'nin Genel Müdürü Mahmut Özmutlu, nevzinenin Kayseri'ye özgü bir tatlı olduğunu söyledi. Tatlının un tahin, yoğurt, margarin, çekilmiş ceviz veya fındıkla yapıldığını anlatan Özmutlu, "Kayseri'de nevzine yapmak yerine (nevzine basmak) deyimi kullanılır. Un, tereyağı veya zeytinyağı ile ceviz içi hamur haline getirilip bir tepsiye basılır. Bu yöresel tatlı hazırlanırken, tüm malzemeler bir kap içinde karıştırılıp yoğrulur. Yumuşak bir hamur haline gelen malzeme tepsiye bastırılarak yayılır. Hamurun üzeri çatalla ezilerek şekil verilir. Kare ya da üçgen biçiminde kesilir. 180 derecede 40 dakika süreyle pişirilir. Şeker, limon suyu ve su karıştırılıp kaynatılarak şerbeti yapılır. Tatlı fırından alındıktan sonra şerbeti sıcakken üzerine dökülür. Böylece servise hazır hale getirilir. Kayseri'de genellikle dini bayramlarda nevzine tatlısı nadiren hazırlanır ve konuklara ikram edilir." dedi.

Nevzine tatlısının sık sık yapılmadığını da vurgulayan Bayramoğlu olarak 4 yıldır üretim yapıyoruz. Kayseri'de bu tatlıyı üreten kişi sayısı bir elin parmaklarını geçmez sanırım. Barack Obama'nın yemesi umarım bu tatlıyı hatırlatır ve satışlarımızın artmasına vesile olur." diye konuştu. 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.