TOKAD'da kadınlar Peygamber ahlakını konuştu

TOKAD'da kadınlar Peygamber ahlakını konuştu
Bahar 2009 dönemi çerçevesinde bayanlara yönelik düzenlenen seminerde konuşan Hacer Gültaş, “Hz. Muhammed (sav)’in örnekliğini Kur’ani bir bakış açısıyla anlamak gereklidir” dedi.

TOKAD (Toplumsal Dayanışma Kültür Eğitim ve Sosyal Araştırmalar Derneği), Bahar 2009 programı kapsamında bayanlara özel dersler de düzenleyerek, eğitim faaliyetlerine devam ediyor. Hz. Peygamber’in örnekliğinin ve sünnetinin doğru anlaşılmasına katkı sağlayabilmek maksadıyla düzenlenen seminerde konuşan Hacer Gültaş, yazar Mustafa İslamoğlu’nun “Üç Muhammed” eserini referans alarak tarih içinde ortaya çıkan peygamber algısıyla, Kur’an’ın ortaya koyduğu Hz. Muhammed (sav)’in örnekliğini karşılaştırdı. Gültaş, tarih içindeki algıyı eleştirirken şunları ifade etti: O kimileri için, arkasından gözyaşı dökülen tatlı bir anı olmuştur. Onlar onun hatırasıyla yaşamayı, kendisiyle yaşamaya tercih ederler. Onlar onun arkasından ağlamayı, onu önlerinde görmeye tercih ederler. Onlar onun sakalını, ayak izini veya hırkasını onun yürüdüğü yola, getirdiği mesaja ve yüklendiği misyona tercih ederler. Ondan bir efsane kahramanı gibi söze derler. Dolayısıyla ortaya şöyle bir peygamber tablosu çıkarı: Yeryüzünde değil, gökyüzünde yaşayan, yüceltme bahanesiyle hayatın gerçekliğinden koparılmış, dolayısıyla hayata müdahale etmemiş; dolayısıyla bıraktığı izler anlaşılmayan, anlaşılamadığı için de bugüne taşınamayan yüceltilmiş bir varlık.” Bu abartılı yaklaşım neticesinde son Resul’ün örnekliğinden ve kendisine vahyedilen mesajdan ziyade bizatihi varlığı ön plana çıkmıştır tespitini yapan Gültaş, bunun neticesinde O’nun getirmiş olduğu ilkelerin ve tevhid mücadelesinin anılmadığı bir “kutlu doğum” peygamberinin ortaya çıkarılmasını eleştirdi.

Kur’an’ın ışığında Hz. Muhammed

Hacer Gültaş, Hz. Muhammed’in örnekliğini doğru anlamak ve o örnekliği yaşadığımız çağa taşımak için rehber kitabımız Kur’an’ın anlattıklarına dikkat kesilmeyi önererek şöyle konuştu: “Kur’an için O, hayatın içinde aktif bir öznedir. Daveti ve mücadelesi ölümsüz olandır. O Kur’an çağlarüstü bir mesaj olarak insanlara iletmiştir, Kur’an da O’nun örnekliğini insanlara anlatır. Kur’an’ın bak dediği yerden bakanlar, O’nda Kur’an’ı görürler. O’nu Kur’an’la tanırlar. Kur’an’ı O’nun aynası, O’nu Kur’an’ın aynası gibi görürler. Çünkü risaleti boyunca o yürüyen Kur’an olmuştur, Kur’an ile ahlâklanmıştır.”  Hacer Gültaş, Kur’an’da Hz. Muhammed’in örnekliğini, bugüne model olarak taşıma sorumluluğunu ifade ederek sunumunu tamamladı. Bayanlara mahsus düzenlenen eğitim seminerleri Mayıs ve Haziran içinde yapılacak programlarla devam edecek.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.