Sahnede papağan, koltukta lümpen

Sahnede papağan, koltukta lümpen
2006-2007 sezonunda 55 oyun, yabancı dil bilmeyen oyuncularca yabancı dil bilmeyen seyircilere oynandı.

Hantal kadrosuyla kaynak yutan Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürlüğü, eleştirilere rağmen yabancı dilde oyun sergileme inadını sürdürüyor. 2006-2007 sezonunda 55 oyun, yabancı dil bilmeyen oyuncularca yabancı dil bilmeyen seyircilere oynandı.

Sanat yapmaktan çok “ideolojik bir kale” gibi çalışan Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürlüğü, geçen sezonu da bir dizi olumsuzlukla kapadı. Yabancı dilde temsil ısrarını geçen sezon yine devam ettiren DOB, 124 oyunun 55’ini yabancı dil bilmeyen oyuncularla yabancı dilde sergiledi. Operacı Selma Ada, bu durumun sahnede papağanlar, koltuklarda ise lumpenler ürettiğini söyledi.

KİMSE ANLAMIYOR
Geniş halk yığınlarının zaten ilgi göstermediği opera ve bale az sayıdaki seyircisini de yabancı dil inadı nedeniyle kaybediyor. Uzun süredir “yerli opera ve bale” mücadelesi veren operacı Selman Ada ise önceki yıl yayınladığı “Ulusal Opera ve Bale Manifsetosu”na DOP Genel Müdürlüğü’ndeki kemikleşmiş ekipten destek göremiyor. Sahnelerde eserlerin Türkçe sergilenmesini isteyen Ada’nın manifestosunda şu değerlendirmeler yer alıyor:

“Türk opera ve bale kurumları Türklerindir. Opera ve bale kurumlarının temel amacı ulusal eserlerimizin uluslararası repertuara girmesini sağlamaktır. Opera, beş temel unsurdan oluşur: Sahne, sanatçılar, halk, medya, dünya pazarlarında satılan kayıtlar. Son üç unsur Türkiye’de henüz hayata geçmemiştir. Operalar sunulduğu ülkenin dilinde oynamalıdır. Orijinal dil, başka ülkelerde yabancı dildir. Sahnede papağanlar, seyirci koltuğunda lümpenler üretir. Dünyada ulusal eserlerini küçümseyen, opera sanatını sadece İtalyan, Alman vb. sanatı olarak gören bir anlayış Türkiye’den başka hiçbir ülkede yoktur. Yabancı dilde yazılmış eserler Türkçe’ye çevrilerek oynanmalıdır. Orijinal dilde temsil vermenin üç temel şartı vardır: Uluslararası sahne. Uluslararası seyirci profili. Orijinal dili bilen oyuncular. Bu bizde sadece Aspendos Opera Festivali’nde vardır.”

SAYFİYE YERİNDE “GöREV AŞKI”
Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürlüğü’nün geçtiğimiz sezon yaptığı turnelerde ilginç detaylar da dikkat çekiyor. Kurumun düzenlediği ilçe turnelerinin tamamı istisnasız bir şekilde tatil yörelerinde gerçekleştirildi. Buna göre DOB geçen sezon, Marmaris, Bodrum, Side, Kemer, Gölcük, Yenice ve Datça’da tamamı da ilk bahar ve yaz aylarını kapsayan turneler düzenledi. Ortalama 2 bin 500 – 3 bin YTL maaş alan opera ve baleciler, tatil yörelerindeki bu turnelerde resmî görevli oldukları için hem konaklama bedeli hem de günlük 30 ile 50 YTL arasında değişen harcırah aldılar.

BİN 754 PERSONELİ VAR
Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürlüğü’nde 194 solist sanatçı, 312 kadro sanatçısı, 388 bale sanatçısı, 323 orkestra sanatçısı olmak üzere bin 217 sanatçı görev yapıyor. Genel müdürlüğün idari ve teknik hizmetlerdeki personel sayısı ise 537. Geçen sezon Devlet Opera ve Balesi sahnelerinde 69 yerli, 55 yabancı olmak üzere toplam 542 temsil sergilendi. DOB, kalabalık bir ekiple yurtdışında 33, yurtiçinde de 78 turne gerçekleştirdi. Opera ve baleciler geçtiğimiz sezon Almanya, Yunanistan, Pakistan, KKTC, Fas ve Amerika Birleşik Devletleri’nde büyük bir bölümü tanıtım amaçlı ve dolayısıyla bedava seyircili temsiller sergilediler.

(Murat Unay – habervaktim)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.