Aytmatov Nobel'e aday gösterilecek

Aytmatov Nobel'e aday gösterilecek
Kırgız Türklerinin dünyaca tanınan yazarı Cengiz Aytmatov, Nobel Edebiyat Ödülü'ne aday gösterilecek.

''Cengiz Aytmatov Nobel'i Haketmiştir'' Komitesi Başkanı, Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu Başkanı Prof. Dr. Sadık Kemal Tural, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Kırgız yazar Aytmatov'u doğumunun 80'inci yılında Nobel'e aday göstermek için Türk Cumhuriyetleri bilim, sanat ve edebiyatçılarından oluşan bir komite kurulduğunu söyledi.

Prof. Dr. Tural, Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu olarak Aytmatov'un 75'inci doğum yılında gerek Türkiye'de gerekse Kırgızistan'da çeşitli etkinlikler düzenlediklerini belirterek, Aytmatov'un eserleri 154 dile çevrilen bir edebiyatçı olduğunu vurguladı.

Tural, Aytmatov'un adaylık başvurusu için Türkçe, İngilizce ve Almanca metnin hazırlandığını, başvurunun gelecek günlerde yapılacağını açıkladı.

12 Aralık 1928'de Kırgızistan'ın Talas kentinde doğan Cengiz Aytmatov, ilköğretimin ardından 14 yaşında köyündeki parti sekreterliğinde, tarım makinelerinin sayımı ve vergi tahsildarlığı işinde çalışmaya başladı.

Daha sonra Kazakistan'da Veterinerlik Tekik Okulu'na ardından da Bişkek Tarım Enstitüsü'ne devam eden Aytmatov, 1956-58 yıllarında Moskova'da Maksim Gorki Edebiyat Enstitüsü'nde öğrenim gördü.
Pravda gazetesinde başladığı yazı hayatı, 1957 yılında Sovyet Yazarlar Birliği üyeliğine kabul edilen Aytmatov, 1963'de Lenin ödülü'nü aldı.

Eserleri bugüne kadar 154 dile çevrilen Cengiz Aytmatov, Kırgızistan'ın bağımsızlığını kazanmasının ardından ülkesinin UNESCO Temsilcisi ve Benelüks Büyükelçisi olarak görev yaptı.

Eserlerinde ''Bütün değişmelere rağmen değişmez olan''ı yakalama ve anlatma çabası içinde olan Aytmatov, çevre felaketi gibi çağın temel sorunlarına, sanatın dünyası içinde çözümler arıyor ve bu sorunlara dünyanın dikkatini çekmeye çalışıyor.

Hemen tamamı Türkiye Türkçesine de aktarılan Aytmatov'un eserlerinden bazıları şunlar:

''Yüzyüze, Erken Gelen Turnalar, Cemile, Oğulla Buluşma, Toprak Ana, Yıldırım Sesli Manasçı, Gün Uzar Yüzyıl Olur, Dişi Kurdun Rüyaları, Kassandra Damgası.''

(AA)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.