Kaçırılan işçi için 45 bin dolar fidye istemişler

Kaçırılan işçi için 45 bin dolar fidye istemişler
Afganistan'da 5 yıldır inşaatlarda işçi olarak çalışan 2 çocuk babası Davut Aydın'ın (40) yakınları, Aydın'ın 14 gün önce militanlar tarafından kaçırıldığını söyledi. Aydın'ın yakınları kendilerinden 45 bin dolar istendiğini ve tehditler aldıklarını ifade

Aydın için verilen sürenin bugün dolduğunu kaydetti. Konuyu Dışişleri Bakanlığı ile görüştüğünü belirten Davut Aydın'ın gözü yaşlı kardeşleri, bir an önce Aydın'ın serbest bırakılmasını istedi.

Edinilen bilgiye göre, Türkiye'deki ekonomik dar boğazdan olumsuz etkilenen Davut Aydın, 2004 yılında Afganistan'a çalışmaya gitti. İnşaatlarda çalışan Aydın, 2 sene sonra Anisa isminde Afganlı bir kızla evlendi. Yaklaşık 3 yıl Anisa ile evli olan Davut Aydın'ın Anisa'dan Ayşe ve Mehmet isminde 2 çocuğu oldu. Afganistan'a iyice alışan Aydın, iş için oturduğu şehir Kabil'den Tahhar'a giderken, Kunduz bölgesinde Afganlı militanlar tarafından kaçırıldı.

Aydın'ın kaçırılmasından sonra militanlar, Aydın'ın İstanbul'da oturan kardeşleriyle irtibat kurdu. Aydın'ı fidye için kaçırdıklarını belirten teröristler ilk etapta Aydın'ın serbest bırakılması için 195 bin dolar ödenmesi gerektiğini aksi halde öldürüleceğini söylediler. Davut Aydın'ın yakınları bu kötü haber üzerine Dışişleri Bakanlığı ile temasa geçti. Bakanlık, fidyeciler ile temasa devam edilmesini ve çalışmaların başladığını söyledi. Bu sırada da Afganlı teröristlerle pazarlık yapan Davut Aydın'ın kardeşleri istenen parayı 45 bin dolara kadar indirdi. Fidyecilerle sürekli irtibat kuran Aydın kardeşler, teröristleri oyalayarak zaman kazanmaya çalıştı. Ancak zamanın da sonuna gelindi. Fidyeciler söz konusu paranın ödenmemesi durumunda bugün Aydın'ın öldürüleceğini söyledi. Parayı denkleştiremeyen Davut Aydın'ın kardeşleri çaresizlik içinde bakanlıktan ve fidyecilerden gelecek haberi bekliyor.

Kardeşi Davut Aydın'ın 5 sene önce Afganistan'a gittiğini ifade eden abla Safiye Aydın, kötü haberin Ramazan Bayramı arefesinde kendilerine ulaştığını söyledi. Kardeşinin hayatından endişe ettiğini dile getiren abla Aydın, söz konusu 45 bin doları ödemeye güçlerinin yetmediğini kaydetti. Dün kardeşiyle telefonda konuştuğunu anlatan abla Aydın, görüşmeyi şöyle anlattı: "Telefonu ben aldığımda bir adamla konuştum. Tabii ki, onlar Türkçe bilmediği için anlaşamadık. Daha sonra kaçıran kişiler telefonu kardeşime verince, ilk başta sesi tanıyamadım. Kardeşimin sesi çok kötü olmuştu. Daha sonra kardeşim telefonda bana abla abla diye seslendi ve 'Abla beni öldürüyorlar, beni kurtarın. Ben burada yatamıyorum, uzanamıyorum' dedi. Bilmiyorum. Nasıl kurtaralım? Elimiz dokunmaz gözümüz görmez. Bir anda ellerim ayaklarım kesildi." dedi.

Sorunun çözümü için birçok resmi makama gittiklerinin altını çizen Aydın, "Cumhurbaşkanlık'a ve Başbakanlık'a faks çekti. Bize çözüm üretemiyorlar. İlk başta 195 bin dolar istiyorlardı. Biz 45 bin dolara kadar indirdik. Bu parayı vermezsek, kardeşimi öldürecekler. Çok zor konuşuyorum. Buradan resmi makamlara sesleniyorum. Lütfen kardeşimi kurtarın." şeklinde konuştu.


GEREKEN PARA VERİLMEZSE KARDEŞİM BUGÜN ÖLDÜRÜLECEK

Kendisinin kardeşiyle birlikte 5 yıl önce Afganistan'a gittiğini belirten Davut Aydın'ın kardeşi Hasan Aydın, oradaki çalışma şartlarının çok kötü olduğunu söyledi. Kardeşinin yolda giderken aracından indirilip, kaçırıldığını dile getiren Hasan Aydın, "Olay esnasında kardeşimin yanında bulunan yengem ve yeğenlerim militanlar tarafından serbest bırakılmış. Biz kötü haberi hanımından öğrendik" dedi. Kendisinin Farsça bildiği için teröristlerle sürekli telefon bağlantısı kurduğunu anlatan Aydın, "Kardeşimin serbest bırakılması için bugün akşama kadar 45 bin dolar ödenmesi gerekiyor. Bugün gereken para militanların ellerinde olmazsa kardeşim öldürülecek. Şu ana kadar parayı denkleştiremedik. Hiçbir şey bilmiyoruz. Fidyecileri yalanlarla oyalıyoruz. Sürekli 'Para hazırlıyoruz. göndereceğiz. Türk devletinde para alınması verilmesi suçtur' şeklinde uyarıyoruz. Yarın parayı ödeyebilecek miyiz? Bilmiyoruz. Şu an ailece çok endişeliyiz. Her an için kardeşimin ölüm haberini bekliyoruz" ifadelerini kullandı.

Afganistan'da yabancı birçok kişinin kaçırıldığını vurgulayan Aydın, başka milletlerden insanların daha kıymetli olduğunu savundu. Bir Amerikalı'nın kaçırılması durumunda en fazla bir saat içinde kurtarılacağını öne süren Aydın, yurt dışında çalışan Türklerin büyük zorluk yaşadığını vurguladı.

(CİHAN)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.