Kayıp çocuklar Meclis gündemine geliyor

Kayıp çocuklar Meclis gündemine geliyor
Kayseri'de, Ramazan Bayramı'nda şeker toplamak için evden ayrılan 3 çocuktan halen haber alınamadı. Başbakanlık verilerine göre, 2008'de 528 çocuk, bu yılın ilk 5 aylık bölümünde ise 645 çocuk kayboldu.

CHP Bursa Milletvekili Kemal Demirel, kayıp çocuk konusunun araştırılması için partisinin 24 milletvekilinin de imzasını alarak Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne araştırma önergesi verdi. Önergenin önümüzdeki hafta meclis gündemine gelmesi bekleniyor. 

CHP Milletvekili Kemal Demirel, partisinin Bursa il başkanlığında düzenlediği basın toplantısında, araştırma önergesiyle ilgili bilgi verdi. Türkkiye'de 0-18 yaş nüfusunun 27 milyon dolayında oldğunu belirten Demirel, 7 milyon olan 5 yaş altı nüfusun yüzde 36'sının yoksul olduğunu kaydetti. Türkiye'de halen organları için, seks kölesi olması için, uyuşturucu dağıtıcısı, hırsızlık gibi sebeplerle çocuk kaçırma olaylarının sık yaşandığını vurgulayan Demirel, "Ülkemizde geçen yıl 528 çocuk, bu senenin ilk 5 aylık bölümünde ise 645 çocuk kayboldu. Başbakanlık İnsan Hakları Başkanlığı tarafından hazırlanan 2007 Kayıp Çocuklar Raporu'na göre 2007 yılında 7 bin 183 çocuk kaybolurken bunların 6 bin 350'si bulundu. Geri kalan 833 çocuktan ise haber alınamadı. Emniyet rakamlarına göre haber alınamayanların sayısı aynı dönemde 1446 olarak açıklanmıştır. Son 5 yıl içerisinde sosyal alanda yapılan harcamalarda sürekli düşme eğilimi olmaktadır. Gerek okul öncesi, gerekse de okul çocukları eğitim dışında kalan zamanlarını korumasız ortamlarda oyun oynayarak ve bilgili ve bilinçli kişiler yerine birbirleriyle kulaktan dolma şeyler öğrenmeye çalışmaktadır. Ülkemizde okul öncesi ve okul çağı çocuklarının boş zamanlarını güvenli ve eğitimli kişilerle geçirebileceği yerler az bulunmakta ya da bulunmamaktadır." dedi.

Araştırma önergesinde 10 soruya yer veren CHP Bursa Milletvekili Kemal Demirel, son 10 yıllık dönemde kaybolan ya da kaçırılıdğı iddia edilen çocuk sayısının ne kadar olduğunu da sordu. Demirel'in araştırma önergesinde yer alan bazı sorular şöyle: "Başta aileler, devletin ilgili birimleri, eğitim kurumları ve sivil toplum örgütleri; çocuklara sahip çıkma noktasında işbirliği içinde olmalıdır. Bu konunun bir devlet politikası olarak koordineli bir şekilde yürütülememesinin sebebi nedir? Çocuk kaçırma olaylarıyla ilgili olarak devletimizin hangi bakanlıkları ne tür çalışmalar yapmıştır. Ülke politikası olarak bu konuda acilen neler yapılmalıdır?" (CİHAN)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.