Bir Sarıkamış ağıdı

Bir Sarıkamış ağıdı
Birinci Dünya Savaşı'nda Doğu Cephesi'ne gönüllü olarak cephane taşıyan ve yaşları 12 ile 17 arasında

Birinci Dünya Savaşı'nda Doğu Cephesi'ne gönüllü olarak cephane taşıyan ve yaşları 12 ile 17 arasında değişen Vanlı 120 çocuktan 98'inin dönüş yolculuğunda donarak şehit oluşunun hikâyesini anlatan '120' sinema filmi Van'da gösterime girdi.

Senaryosunu özhan Eren'in yazdığı, yönetmenliğini Murat Saraçoğlu ve özhan Eren'in üstlendiği "120" filminin oyuncuları arasında özge özberk, Cansel Elçin, Burak Sergen, Emin Olcay, Demir Karahan, Oytun öztamur ve Ahmet Uz yer aldığı filmi İstanbul ve Ankara ile aynı anda vizyona girdi.

Artos Sineması'nda vizyona giren filmin ilk seansı protokole ayrıldı. Vali Vekili ömer özcan ve Yüzüncü Yıl üniversitesi (YYü) Rektörü Prof. Dr. Hasan Ceylan'ın aralarında bulunduğu kamu kurumlarının yöneticileri izledi.

Filmi izleyen kamu kurumlarını yöneticileri salona alınmadan önce bomba detektör köpeği salonun köşelerinde ve koltuk altlarında bomba araması yaptı.

Vali Vekili ömer özcan, ülkenin bugünlere gelmesinin toplumunun belli bir kesiminin değil topyekün bir mücadele ile bu hale geldiğini belirterek, 120 Vanlı kahraman çocuğunun hikayesinin anlatıldığı bu filminde bunun bir göstergesi olduğunu söyledi.

YYü Rektörü Prof. Dr. Hasan Ceylan da ülke olarak çok büyük zorluklar ve badireler atlatarak bugünlere geldiklerini, büyük zorluklarla kurulan bu ülkeyi ve cumhuriyeti sonuna kadar korumamız gerektiğini vurguladı.

Filmin hikayesinin çok etkileyici olduğunu dile getiren Ceylan, herkesin izlemesi gerektiğini kaydetti.

Sinema filminin çekimlerinde oğluyla birlikte figür olarak küçük bir kısmında yer alan Ahmet Bahar, filmi izlerken 80 - 90 yıl geriye gittiğini belirterek, bu ülke için yapılan fedakarlıklardan küçük bir kesit seyrettiklerini dile getirdi.

FİLMİN HİKAYESİ
Birinci Dünya Savaşı'nda ateşin Avrupa'yı sarması üzerine Anadolu'da eli silah tutan erişkin erkekler orduya çağrılır. 4 bir yanda düşmana karşı mücadele veren Osmanlı askerinin düşmanın modern silahlarının üstünlüğünün yanında doğudaki zor hava koşulları sebebiyle 90 bin Mehmetçik, Sarıkamış'ta daha düşmana silah sıkmadan dondurucu havada şehit düşer.

Filmde de tarihte Sarıkamış faciası olarak anlatılan bu acı olayının yanında aynı yıllarda Rus güçlerine karşı Hoy sınır cephesinde savaşan ve cephanesi tükenen sınır birliğine cephane götürmek üzere gönüllü olan, zorlu kış koşullarında cephaneyi birliğe ulaştıran 120 kahraman Vanlı çocuğun hikayesi anlatılıyor.

120 kahraman çocuk, yanlarındaki birkaç askerle birlikte cephaneyi birliğe teslim etikken sonra dönüş yolculuğunda Van'a yakın bir yerde tipiye yakalanır.

Filmde, 120 kahraman çocuk ve yanlarındaki birkaç askerden 98'inin donarak şehit oluşunun acı öyküsü yer alıyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.