Bilinçsiz kesim ve yanlış muhafazadan kaçının

Bilinçsiz kesim ve yanlış muhafazadan kaçının
Bilinçsiz kesim ve yanlış muhafazadan dolayı her yıl 5 milyon TL'lik kurban derisi israf oluyor. 

Ürettiği deri giysilerinin yüzde 80'ini yurt dışına ihraç eden Türkiye, önemli dövüz girdisi ve geniş bir iş sahası oluşturan kurban derisini bilinçsiz kesim ve gerektiği şekilde muhafaza edilemediği için değerlendiremiyor. Kurban derilerinin en az yüzde 20'sinin israf edildiği Türkiye'de her yıl yaklaşık 5 milyon TL değerinde zarar ortaya çıkıyor.

Türkiye Deri Sanayicileri Derneği, Kurban Bayramı öncesinde ekonomide önemli yeri bulunan kurban derilerinden azami randıman alınması ve kayıpların önlenmesi amacıyla vatandaşları uyardı. Dernek Başkanı Osman Güneş, Cihan Haber Ajansı'na yaptığı açıklamada, Tarım Bakanlığı'nın verilerine göre, bu bayramda yaklaşık 2 milyon küçükbaş ve 600 bin büyükbaş kurban kesilmesinin beklendiğini ifade etti. Kurbanların deri ve bağırsaklarının çoğunun bilgisizlik nedeniyle israf olduğunu kaydeden Güneş, "Koyun sürülerini ayırmak için sürülen boyalar, kesim ve yüzüm işlemleri sırasında yapılan kesim hataları, derinin zamanında ve gerektiği gibi tuzlanmamasından dolayı kurban derileri israf oluyor. " dedi. 

Kurban derilerinin yaygın olarak giysi üretiminde kullanıldığını ifade eden Güneş, üretilen derilerin yüzde 80'inin yurt dışına satıldığını vurguladı. Önemli bir döviz girdisi bulunan kurban derisi ve bağırsaklarının iyi şekilde değerlendirilemediğini anlatan Güneş, şunları söyledi: "Kurban derilerinin en az yüzde 20'si çeşitli nedenlerden dolayı kullanılamıyor. Cari değeri üzerinden her yıl yaklaşık olarak 5 milyon TL değerinde israf ortaya çıkıyor. Buna yüzde 50'sinden fazlası çöplüklere atılan veya toprağa gömülen bağırsakları da ilave edersek, her yıl önemli miktarda milli servet israf ediliyor."

25 MİLYON TL'LİK SERVET SÖZKONUSU

Kurban kesme vecibesinin tam olarak yerine getirilebilmesi için kurbanın sadece etinin değil, deri ve bağırsaklarının da bozulmadan ve değerinden kaybetmeden yararlanılmasının şart olduğuna dikkati çeken Güneş, "Bugün bir adet tuzlanmış yaş koyun derisi ortalama 4 ila 4,50 TL, sığır cinsi hayvan derisi ise kilosu ortalama 1,10 ila 1,20 TL'dir. Kurban derilerini bu fiyatlarla değerlendirdiğimizde 25 milyon TL, değerinde bir milli servet söz konusu olacak. Özellikle ihracat ve döviz girdisi sağlaması açısından büyük değer taşıyan deri ile bağırsaklar ülkede yarattığı iş gücü ve yan sanayiine olan katkılarıda düşünüldüğünde üzerinde ne denli durulması gerektiği anlaşılacaktır." şeklinde konuştu.

Kurban derilerinin değerinden kaybetmeden sanayiciye intikal ettirilmesinin kolaylıkla sağlanabileceği uyarısında bulunan Güneş, kesim anında ve hemen sonrasında uygulanacak basit önlemlerle tüm kurban derilerinden yararlanmanın mümkün olacağını söyledi. Güneş, alınacak önlemleri şu şekilde sıraladı: "Derinin tulum halinde kesiksiz olarak çıkarılması lazım. Koyun derileri için 2 kilogram, sığır cinsi deriler için 6 kilogram kaba tuzun deriye iyice yaymak gerekiyor. Bağırsaklar temizlenip tuzlanarak plastik bir torbaya konmalı. Deri ve bağırsakları hayır kurumlarına teslim edilene kadar serin ve gölge bir yerde muhafaza etmeliyiz." (CİHAN)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.