Su değirmeninin taşı üç kuşaktır dönüyor

Su değirmeninin taşı üç kuşaktır dönüyor
Zonguldak'ın Muslu beldesinde, üç kuşaktır çalıştırılan 'su değirmeni' görenlere nostalji yaşatıyor.

Emirler Mahallesi'nde dere kenarında bulunan çalışır vaziyetteki 70 yıllık su değirmeni görenleri şaşırtıyor. Bölgede tarımla uğraşan vatandaşlar, getirdikleri çuvallar dolusu mısır ve buğday gibi tahıl ürünlerini tarihi su değirmeninde öğüterek nostalji yaşıyor. Güler ve Ramazan Seçer çifti tarafından işletilen tarihi su değirmeni, bayramlarda daha fazla ilgi görüyor. Belde sakinleri, bayramda daha çok tükettikleri mısır ekmeğinden yemek için mısırlarını değirmende öğütüyor. Değirmen sahipleri de çuval başına belli oranda ücret alıyor. 

Türkiye Taşkömürü Kurumu'ndan (TTK) emekli, 3 çocuk babası Ramazan Seçer(61), maaşının yetmemesi üzerine kayınpederinden kalan su değirmeninde gece-gündüz çalıştığını belirterek, "1939 yılında yapılan bu değirmene köylü mısır getiriyor biz de öğütüyoruz. Ekmek kavgası. Ekmeğimizi bu su değirmeninden karşılıyoruz. Bu yörenin insanları mısır ekmeğini çok sevdiği için mısır öğütüyorlar. Kurban Bayramı'nda da misafirlere mısır ekmeği sunuyorlar. Bayram dolayısıyla işlerimiz biraz açıldı" dedi.

Ormandan gelen kaynak suyun kış mevsiminde artmasıyla tarihi su değirmenini 5-6 aylık süreçte işletebildiklerini ifade eden Güler Seçer ise şu bilgiyi veriyor:

"Su çok olunca değirmen daha hızlı dönüyor ve böylece daha fazla un öğütüyoruz. Ben kendimi bildim bileli değirmencilik yapıyoruz. Kışları su çok olduğu için değirmeni işletiyoruz; ancak yaz döneminde kaynak suyumuz azalınca çalışma duruyor. Biz çocukken rahmetli babam Hasan Gönültaş işletirdi bu değirmeni, ondan önce de dedem işletirmiş. Şimdi iş bize düştü, 5 kardeş ortaklaşa belli aralıklarla değirmeni işleterek bu geleneği devam ettiriyoruz. Hem iş yapıyoruz, hem de nostalji yaşıyoruz."

(CİHAN)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.