Onlar da mutluluğu huzurevinde buluyor

Onlar da mutluluğu huzurevinde buluyor
Yıllarca devlete hizmet veren asker, polis, bürokrat ve öğretim üyeleri, emeklilik dönemlerini huzurevinde dinlenerek geçiriyor.

İzmir'de Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK)'na bağlı Narlıdere Dinlenme ve Bakımevi, beş yıldızlı otelleri aratmıyor. İçinde bankamatik, postane, berber, kuaför, kütüphane, kafeterya, oyun salonu ve lokanta bulunsa da asıl ilginç yönü, sakinlerinin birçoğunun eski unvanları. Bu huzurevinde yaşamını sürdürenler arasında validen orgenerale, genel müdürden hakime, profesörden öğretim üyelerine kadar önemli görevlerde bulunmuş emekliler bulunuyor. 

Emekli üst düzey yöneticiler, "Neden burayı tercih ettiniz?" sorusuna, "Huzur bulmak için." cevabını veriyor. Huzurevinde kalanların meslek dağılımı memur, asker, polis, öğretmen, ev hanımı ve diğer kamu çalışanları olmak üzere altı kategoriye ayrılıyor. Çoğu memur kadrosunda görünen 241 genel müdür, müfettiş ve il müdürü, 119 öğretmen, profesör ve doçent mevcut. Askerler arasında ise general, albay ve diğer rütbeli 58, polislikten emekli de 10 müdür ve memur var. Onları 55 kamu çalışanı emeklisi ve eşini kaybetmiş 220 ev hanımı takip ediyor.

Türkiye'nin birçok yerinde 32 yıl hakimlik yapan Yılmaz Özyaman, eşi Ülkü hanımla birlikte huzurevinde kalmayı tercih etmiş. İki kızı olan Özyaman, "Burayı tercih etmemizin en büyük sebebi, çocuklara yük olmamaktı. Buranın da ömrümüzün kalan kısmını yaşamaya değecek kadar güzel bir yer olduğunu gördük. Huzurevine gitme sebebini sormak doğru değil, çünkü belli bir yaştan sonra insanların huzura, bakıma ve dinlenmeye ihtiyacı oluyor." dedi.

Narlıdere Dinlenme ve Bakımevi'nin dünyada ikinci, Avrupa'da birinci modern tesis olduğunu iddia eden Özyaman, "Sadece hava değil, ilgi de çok güzel. Bütün imkanlar var. Çocuklarımıza yük oluyorduk. Buraya yerleşme kararımıza karşı çıktılar fakat modern bir yer olduğunu görünce kabul ettiler." şeklinde konuştu.

1957 yılında PTT'nin en genç müdürü olma unvanını elde eden Adnan Senyertürk (76) ise üç çocuğu olmasına rağmen eşiyle birlikte huzurevinde kalıyor.

Bir arkadaşını ziyarete geldikten sonra huzurevine yerleşme kararı aldığını anlatan Senyertürk, "Burası dinlenme evi olarak geçiyor ama kanunen huzurevi statüsünde. Hiçbir sıkıntım olmadan geldim. Bana göre burası beş yıldızlı otel. İstediğim zaman yazlığıma gidiyorum, istediğim zaman arabamla gezebiliyorum." diye konuştu.

NARLIDERE DİNLENME VE BAKIMEVİ
Deniz manzaralı olan huzurevi, 120 bin metrekare alana kurulu. 34 bloktan oluşuyor. Her blokta 20 daire olmak üzere 816 kişi kalıyor. Toplam kapasite bin 61 kişi. Tek kişilik odalar aylık 407, çift kişilikler 940 lira. Kalanların kamudan emekli olması şartı aranıyor. Halen 200 kişi sırada bekliyor. Tesiste 336 çift ve 144 tek kişilik oda bulunuyor. Geriatrik bakım merkezinde, kendi ihtiyacını karşılayamayan 271 yaşlı, uzmanlar gözetiminde bakılıyor. Her dört oda, ortak bir yaşam köşesine açılıyor. Odalarda telefon, banyo, mutfak, salon, uydu yayını hattı, acil çağrı düğmesi, otomatik kumandalı klima sistemi bulunuyor. Sosyal merkezde çarşı, banka, postane, berber, kuaför, kütüphane, kafeterya, oyun salonu, dışarıya da açık lokanta ve büyük bir balo salonu yer alıyor. Fizik tedavi ve rehabilitasyon merkezindeyse fizyoterapi tedavileri yapılıyor. Ayrıca minik hobi bahçeleri ve modern seralar da ihmal edilmemiş. Bütün bunlar için Emekli Sandığı mensubu olma şartı aranıyor.

(CİHAN)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.