Bir destan’dır Sarıkamış

Bir destan’dır Sarıkamış
Organize ettiği programlarla tarihine sahip çıktığını her fırsatta gösteren Anadolu Gençlik Derneği, Sarıkamış şehitlerini bu sene de unutmuyor.

AGD, tarihin gördüğü görebileceği en büyük hatalardan biri olan Sarıkamış’ı ve “düşmandan daha düşman olan soğuğa” canlarını teslim eden şehitlerimizi muhteşem bir organizasyonla yeniden hatırlıyor ve hatırlatıyor. AGD, 95 yıl önce donarak şehit düşen 90 bin askerimizin aziz hatırasını muhteşem bir organizasyonla yad etmeye hazırlanıyor. “Bir destandır Sarıkamış” sloganıyla başlatılan organizasyonda bir dizi anma programı yer alıyor.

Şehitlikler ziyaret edilecek
Organizasyon çerçevesinde önce şehitlikler ziyaret edilerek, şehitlerimiz mezarları başında anılacak. Binlerce AGD’li tarihi olayın yaşandığı yerde Sarıkamış ruhunu teneffüs edecek. AGD’nin düzenlediği salon programı ise 19 Aralık Cumartesi günü, saat 12.00’da Sarıkamış Belediye Düğün Salonu’nda gerçekleştirilecek. Program dünyaca ünlü hafızların şehitlerimiz için okuyacakları Kuran’ı Kerim ziyafeti ile başlayacak. Bütün Türkiye’nin davetli olduğu programda AGD Başkanı İlyas Tongüç, günün anlam ve önemi ile ilgili bir konuşma yapacak. Programa sürpriz sanatçılar da ilahi ve ezgileriyle katkı sağlayacak. Programa ayrıca Milli Görüş Lideri Prof. Dr. Necmettin Erbakan’ın da canlı telefon bağlantısıyla katılması bekleniyor.

“Onların yolu yolumuzdur”
Düzenleyeceği anma etkinlikleri ile bilgi veren AGD Genel Başkanı İlyas Tongüç, amaçlarının bu tarihi hadiseyi gelecek kuşaklara layıkıyla anlatmak olduğunu kaydetti. Bıyığı henüz yeni terlemiş gencecik delikanlıların Sarıkamış’ta düşmana değil soğuğa ve idarecilerin yanlış stratejilerine mağlup olduklarını ifade eden İlyas Tongüç, “Sarıkamış şehitleri, yazlık giysiler ve çarıklarla eksi 45 derece bir soğukta kahramanlık destanı yazmışlardır. Bu destanı nesilden nesile aktarmak ise bizlere düşmüştür. Bizler bu programla şehitlerin varisleri olduğumuzu bir kez daha gösteriyoruz. Onların yolu yolumuzdur. Şehitlerimizi bir kez daha rahmet ve minnetle yad ediyoruz.” şeklinde konuştu.

95 yıl önce ne olmuştu?
Tarihimizin hazin örneklerinden biri olan Sarıkamış Harekâtı, 21 Aralık 1914 tarihinde Enver Paşa’nın Rusları, taarruz beklemedikleri Sarıkamış ve Allah’u Ekber Dağları tarafında, bu dağları aşarak sıkıştırma ve mağlup etme arzusu ile verdiği talimatla başladı. Köprüköy Meydan Muharebesinin raporlarını alan, yarbaylıktan paşalığa terfi ettirilen Harbiye Nazırı (Millî Savunma Bakanı) Enver Paşa, Alman kurmay ve generalleriyle Erzurum’a geldi. Enver Paşa, Erzurum ve Köprüköy’de birer taburu teftiş etmişti; ancak ordu birliklerinin tamamı hakkında yeterli bilgiye sahip değildi. Üstelik, ordu kumandanı Hasan İzzet Paşanın, bu mevsimde harekât yapılamayacağı, taarruzun bahara bırakılması tavsiyesine karşılık, onu vazifesinden azletti ve taarruza karar verdi. Yemen Cephesinden Sarıkamış’a sevk edilen iki alayımız Arabistan Köprüköy’deki mahşeri sıcak için kullandıkları askeri teçhizatı ile Sarıkamış’ın soğuğunda, İstanbul’dan gelecek olan giyecek, yiyecek ve silah yardımını beklerken, yardımı taşıyan Osmanlı gemileri, Rusların saldırıları sonucu Karadeniz’in sularına gömülmüştü. Kış, 3-4 Ocak 1915 gecesi daha da şiddetlendi. Fırtına ile yağan kar, yolları tıkayıp, çadırları yıktı. Arkasından da dondurucu soğuklar bastırınca, 150 bin kişilik ordunun 90 bini donma, dizanteri ve tifo gibi hastalıklarla mahvoldu. Sarıkamış İstasyonuna giren Enver Paşa, bu felaket karşısında, Üçüncü Orduyu yüzüstü bırakıp, İstanbul’a döndü. Neticede, Ordunun kış şartlarına hazır olmaması ve olumsuz iklim şartları sebebiyle ikmal ve iaşe hizmetlerinin yapılmayışı, kıtalarda açlığa, hayvanların telef olmasına, dolayısıyla birliklerin dağılmasına sebep oldu. Enver Paşanın şuursuzca verdiği gece taarruzu emirleri, kayıpları daha da arttırdı. Harekât kabiliyetinden mahrum Enver Paşa’nın, bu gerçeği göz ardı ederek verdiği emir neticesinde tek kurşun atmadan 90.000 askerimiz şehit olmuştu. Sarıkamış Harekâtı sonunda, Doğu Anadolu kapıları, Ruslara açıldı. 13 Mayıs 1915’te Ermenilerin işbirliği yaptığı Rus kuvvetleri, önce Van’a, bilâhare Muş ve Bitlis’e girdi. Ermenilerin harp esnasında Ruslara yaptıkları büyük hizmetin karşılığı olarak, bu illerin valilikleri, Ermenilere verildi. Harpten sonra, Ermeni-Rus işbirliği sonunda, bölge halkına karşı müthiş bir soykırıma girişildi. Ermeniler, katliam yapıp, Doğu Anadolu’yu harabeye çevirdiler.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.