IBS 2009 yardımlaşma almanağı

IBS 2009 yardımlaşma almanağı
İstanbul Uluslararası Kardeşlik ve Yardımlaşma Derneği (IBS), 2009 yılının son haftasını yaşadığımız bu günlerde derneğin 2009 yardım faaliyetleriyle ilgili bir bilgi notu hazırladı.

AFET BÖLGELERİNDEKİ ÇALIŞMALAR
2008 yılının son haftasında Ortadoğu’da yaşanan savaş tüm dünyada ve ülkemizde büyük bir tepkiyle karşılanmıştı. Zaten ambargo altında yaşayan ve büyük sıkıntılar çeken Gazzeliler savaşla birlikte daha büyük zorluklarla karşı karşıya kaldı. Gıda maddeleri ve ilaç konusunda büyük sıkıntılar yaşandı. Bu zor günlerde Gazze halkının en büyük destekçisi Türk halkı olmuştu. Derneğimiz de hayırseverlerimizden gelen yardımları 2009 yılının ilk haftalarında bölgeye göndermiş, İsrail uçaklarının saldırısına maruz kalan yardım araçlarımız büyük bir tehlike atlatmış ancak yardımlar büyük bir gayretle refah sınır kapısından Gazze’ye ulaştırmıştı. Gazze’de atılan bombaların çocukların akıl sağlığına zarar verdiği ile ilgili haberimiz bölgeye olan dikkatleri daha da yoğunlaştırmıştı.

2009’un en üzücü olaylarından birisi de Endonezya Padang’da meydana gelen ve büyük hasara yol açan deprem oldu. Depremin meydana geldiği günün hemen ertesinde bölgeye ulaşan ekiplerimiz gıda maddeleri ve sağlık malzemelerinden oluşan yardımları halka dağıttılar. Yaklaşık 15 gün bölgede çalışmalar yapan ekiplerimiz bölge halkının ve idarecilerinin büyük takdirini kazandı.

AFRİKA’DA YAPILAN ÇALIŞMALAR
2009 yılı Afrika’daki faaliyetlerimiz açısından da oldukça verimli bir yıl oldu. Bu sene içinde Etiyopya’da Somalili yetimlerin okuduğu, kirasını ödeyemediği için kapanma noktasına gelen bir okulun kira giderlerini ve yetimlerin ihtiyaçlarını üstelenen derneğimiz okulun eğitime devam etmesini sağladı. Yıl içinde çeşitli organizasyonlarla 50.000 kitap ve kırtasiye malzemesi Etiyopya’da yaklaşık 30 okulda dağıtıldı.

Ayrıca Kenya, Cibuti, Somali gibi ülkelerdeki çeşitli okullara da eğitim yardımı yapıldı. Kenya Devlet Yetkilileri ile yaptığımız görüşmelerde 2010 yılı için özellikle eğitim konusunda daha çok destek sağlayacağımız sözünü verdik. Somali ve Cibuti’de yaptığımız eğitim çalışmaları da büyük ilgi gördü.

Yine Afrika’da 2009 yılı içinde su kuyuları ve katarakt ameliyatlarıyla ilgili çalışmalarımız devam etti. Yeni açılan su kuyularımızla bölge insanının en önemli ihtiyaçlarından olan temiz içme ve kullanma suyu temin edildi. 7 den 70’e halkın en önemli hastalığı arasında yer alan katarakt hastalığının tedavisi için ameliyatlara devam edildi. Böylelikle yüzlerce insan yeniden gün ışığına kavuşmanın sevincini yaşadı.

Faaliyetlerimizin daha verimli olabilmesi için Etiyopya’ya ülkemizden bir temsilci görevlendiren derneğimiz 2010 yılı içinde de gerek eğitim gerekse sosyal yardımlarla bölge insanlarına yardım etmeyi sürdürecek.

AZERBAYCANLI KARDEŞLERİMİZİN YANINDAYDIK
Dost ve kardeş Azerbaycan’a olan desteğimiz 2009 yılında da devam etti. Azerbaycan’ın en üzücü günlerinden olan hocalı şehitlerini anma törenlerinde şehit ailelerini yalnız bırakmadık. Geçmiş yıllarda olduğu gibi programa katılan şehit ailelerine erzak yardımında bulunduk. Ayrıca anma programına gelemeyen, yapılan katliamda gazi olan kardeşlerimizi de evlerinde ziyaret ederek engelli arabası ve erzak yardımı yaptık. Yine Katliam da annesini babasını kaybetmiş öksüz ve yetim çocuklara eğitim desteği verdik.

RAMAZAN ETKİNLİKLERİ
2009 ramazan ayı etkinliklerimiz de dünyanın farklı bölgelerindeki yoksulların ramazan sevincini yaşamasına vesile oldu. Endonezya Açe ‘deki yetimhanemizin bahçesinde Türkiye’deki hayırseverlerimizin katkısıyla her gün iftar ve sahur sofraları kuruldu, yetimler ve bölge halkı Ramazan’ın neşesini ve heyecanını IBS’nin yardımlarıyla yaşadı. Ayrıca bölgede 300 aileye Ramazan erzağı yardımı yapıldı. Afrika’nın yoksul ülkelerinde de Ramazan dolayısıyla yardım organizasyonları düzenlendi. Etiyopya, Cibuti ve Kenya’da erzak dağıtımları yapıldı. Hayırseverlerimizin gönderdiği fitreler de bölgedeki yoksullara dağıtıldı.

KURBAN FAALİYETLERİ
Son olarak 2009 Kurban Bayramı organizasyonumuzla yılı tamamlamış olduk. Etiyopya’nın 30 ayrı bölgesi, Senegal, Moğolistan ve Endonezya’da yaptığımız vekalet yoluyla kurban kesimlerinde binlerce aileye kurban eti dağıtımı yaptık. Organizasyon yaptığımız bölgeler açlık tehlikesiyle karşı karşıya olan yerlerdi. Yapılan organizasyonla buralarda yaşayan yoksul hem kurban bayramı sevincini yaşadı hem de kendilerine uzun bir süre yetecek miktarda et bulma imkanına kavuştu.

YURTİÇİNDEKİ ÇALIŞMALAR
2009 yılı içinde ülkemizde de çeşitli etkinlikler gerçekleştirdik. İstanbul’da 200 aileye aylık gıda yardımımız yıl içinde devam etti. Ayrıca sağlık güvencesi olmayan ailelerin tıbbi muayeneden geçmelerine ve tedavilerine katkı sağladık. Ülkemizin ekonomik olarak geri kalmış illerinden olan Kars’ta düzenlediğimiz organizasyonla onlarca aileye erzak yardımı yaptık. Derneğimiz kadın kollarının yetim çocuklar için düzenlediği kermeste 2009’un güzel etkinliklerinden olmuştu. Bu sayede bakımını üstlendiğimiz yetimlerimizin pek çok ihtiyacını karşıladık.

2010 YILI HEDEFLERİMİZ
Dernek olarak 2010 yılı için özellikle Afrika’daki çalışmalarımızı yoğunlaştırmayı planlıyoruz. Önümüzdeki aylarda Etiyopya’da 300 m2 lik bir arazide kuracağımız sosyal yardım kompleksimiz bölgede bir ilk olacak. Komplekste eğitim alanı, aş evi, ibadethane gibi unsurlar yer alacak.

Özellikle kurulması planlanan aş evi ile her gün ilk aşamada 300 yoksul aileye sıcak yemek verilecek. Açlık tehlikesinin önümüzdeki yıl daha ciddi bir sorun haline geleceği bölge için bu aş evi en büyük hizmetlerden birisi olacak. Günlük yemek alacak aileler Somali’den bölgeye göç etmiş ailelerden seçilecek. Bu ailelerde kadınlar dul, çocuklarda yetim kalmış durumda. Geçimlerini çok büyük zorluklarla temin eden çoğu zamanda günlerce yemek yiyemeyen bu aileler için, kuracağımız aş evinin önemi büyük olacak. Bu hizmete katkı sağlamak isteyen hayırseverlerimiz de derneğimizle irtibata geçerek günlük, aylık veya yıllık bazda aş evimizin giderlerinin karşılanmasına destek olabilecekler.

Bunun yanında yine Afrika’da su kuyuları açmaya ve katarakt ameliyatlarına devam edeceğiz. Böylelikle kirli sulardan kaynaklanan pek çok hastalığın önüne geçilerek bölgedeki yaşam standardı daha da iyi olacak.
Endonezya’daki faaliyetlerimiz de devam edecek bölgede özellikle yetimlerle ilgili yaptığımız çalışmaları arttıracağız. Bunun yanında bölgedeki yoksullara aylık erzak yardımlarımızda sürecek.

Azerbaycanlı kardeşlerimizin yine yanında olacağız. Hocalı katliamı sonrasında eşini, çocuğunu, anne babasını kaybetmiş şahit ve gazi ailelerimize yaptığımız yardımlar devam edecek.

Ülkemizde de yoksul ailelere yaptığımız destekleri sürdüreceğiz. Sağlıkla ilgili, eğitimle ilgili, erzak dağıtımlarıyla ilgili çalışmalarımıza hız vererek devam edeceğiz.

2010 yılı Ramazan ve Kurban bayramı dönemlerinde de dünyanın yoksul bölgelerinde yaşayan bir yıl boyunca bizlerin yolunu gözleyen muhtaçları da inşallah yalnız bırakmayacağız. Hayırseverlerimizin desteğiyle bu yoksul insanlarla kucaklaşacak, dertlerine bir nebze olsun çare olmaya çalışacağız.

2010 yılının ülkemiz ve dünyamız için iyilikler getirmesini temenni ediyoruz…

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.