Merkez Bankası'nın rezervleri zirveden geriledi! İşte son durum

Merkez Bankası'nın rezervleri zirveden geriledi! İşte son durum
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) rezervleri, geçtiğimiz hafta önemli bir düşüş yaşadı ve tarihi zirve seviyesinden geriledi.

Merkez Bankası'nın rezervleri, 26 Temmuz ile sona eren bir haftalık dönemde yaklaşık 5,89 milyar dolar azalma gösterdi. 19 Temmuz haftasında rezervler 153,9 milyar dolar iken, son hafta itibarıyla bu rakam 148 milyar dolara geriledi. Bu durum, Merkez Bankası'nın tarihindeki en yüksek rezerv seviyelerinden birinin geride bırakıldığını gösteriyor.

SWAP VE NET REZERVLER

TCMB'nin net rezervleri, swap anlaşmaları hariç, 3,9 milyar dolar azalarak 19 milyar dolara düştü. Swap anlaşmaları, Merkez Bankası'nın rezerv yönetimi stratejisinin bir parçası olarak değerlendiriliyor ve net rezervlerdeki bu düşüş, swap işlemlerinin etkisini de gözler önüne seriyor.

Geçtiğimiz hafta Merkez Bankası, dış yükümlülüklerini azaltma stratejisi kapsamında Suudi Arabistan ile olan depo alım işlemlerini sonlandırdı. 2023 yılında gerçekleştirilen 5 milyar dolarlık depo alım işlemi, karşılıklı mutabakatla sona erdirildi.

BEKLENEN AÇIKLAMA

Merkez Bankası, rezervlerle ilgili güncel verileri ve detaylı açıklamaları perşembe günü saat 14:30'da kamuoyuna duyuracak.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.