Erdoğan ve Ahmedinejad’ı böyle cevaplandırdı

Erdoğan ve Ahmedinejad’ı böyle cevaplandırdı
Azerbaycan Devlet Başkanı İlham Aliyev, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın hem kendisiyle yaptığı özel görüşmede hem de Azerbaycan parlamentosunda yaptığı konuşmada Karabağ sorunu çözülene kadar Ermenistan sınırını açmayacakları sözünü verdiğini belir

HÜKÜMET ONUNLA BAŞ EDEMEYİNCE, VAZGEÇTİ

AHMEDİNEJAD: TÜRKLER UYANIKTIR 

AMERİKALI SUNUCUYU BÖYLE SUSTURDU 

ERDOĞAN'A SUİKAST GİRİŞİMİ

Aliyev, “Biz Türkiye ile Ermenistan arasındaki ilişkilere karışmayız. Ancak Türkiye ve Azerbaycan birbirine çok yakın iki ülke. Türkiye, Karabağ’ın işgalinden sonra Azerbaycan ile sürekli dayanışma gösterdi ve Ermenistan sınırını kapattı. Sayın Erdoğan da bu konuda bizimle aynı endişe ve düşüncelere sahip. Kendilerine teşekkür ederim” dedi. 

ERDOĞAN’IN KONUŞTUĞU SALONDA KONUŞTU
İngiltere Başbakanı Gordon Brown’ın davetlisi olarak Londra’da bulunan Azerbaycan Devlet Başkanı İlham Aliyev, Nisan ayında Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın da bir konuşma yaptığı think tank kuruluşu Chatham House’daki kapalı toplantıda ülkesinin dış politikasıyla ilgili bir konuşma yaptı. Ülkesinin dış politikasının komşu ve diğer ülkelerle karşılıklı işbirliği ve dostluk üzerine kurulduğunu kaydeden Aliyev, Azerbaycan’ın dış politikada hiçbir ülkenin nüfuzu altında olmadığını öne sürdü. Azerbaycan’ın hızlı bir ekonomik ve siyasi reform programı uyguladığını belirten Aliyev, konuşmasının ardından Chatham House üyelerinin sorularını cevaplandırdı. 

“KARABAĞ’A OTONOMİ VERMEYE HAZIRIZ”
Ermenistan işgali altında bulunan Nagorno Karabağ sorunuyla ilgili bir soruyu cevaplandıran Aliyev, ülkesinin topraklarının yüzde 20’sinin Ermeni işgali altında olduğunu ve işgalin uluslar arası hukuka aykırı olduğunu belirterek, Ermenistan ile süren görüşmelerin olumlu yönde devam ettiğini kaydetti. Ermeni güçlerin Karabağ’dan tamamen çekilmesinin en önemli şartları olduğunu ifade eden Aliyev, “İşgal nedeniyle mülteci durumundaki 1 milyon Azeri, evlerine geri dönebilmeli. Eğer, Ermenistan güçleri geri çekilirse, biz Azerbaycan’ın egemenliğinde Karabağ’a otonomi vermeye hazırız. Ancak Karabağ hiçbir zaman bağımsız bir devlet olmayacaktır. Azerbaycan hiçbir zaman bunu kabul etmeyecektir. Orada yaşayan Azeriler ile Ermeniler birlikte yaşamaya hazırdır” dedi. 

“ASKERİ SEÇENEK DURUYOR, ERMENİSTAN SEÇİMİNİ YAPMALI”
Azerbaycan’ın, Karabağ sorununun diplomasiyle çözülmesinden yana olduğunu ancak askeri seçeneği hiçbir zaman dışarıda bırakmadığına vurgu yapan Aliyev, “Azerbaycan, egemenlik haklarını korumak için askeri güç kullanma hakkına sahiptir. Bu hak uluslar arası hukuk tarafından kendisine verilmiştir. Biz, askeri seçeneği hiçbir zaman dışarıda bırakamayız. Bizim sadece kendi ordumuza ayırdığımız bütçe, Ermenistan’ın tüm ülke için kullandığı bütçeden bile daha fazladır. Ermenistan Karabağ konusunda seçimini yapmalı ve sorun barışçıl bir yolla çözülmeli” ifadelerini kullandı. Aliyev, Karabağ sorununun çözümünde Rusya’nın da aktif bir rol oynadığını ve Rus barış gücü askerlerinin bölgeye yerleştirilmesinin de müzakerelerde konuşulduğunu söyledi.

“TÜRKİYE, ERMENİ SINIR KAPISINI AÇMAYACAK”
Türkiye ve Ermenistan arasındaki ilişkiler konusunda Azerbaycan’ın ne düşündüğüne ilişkin bir soruya Aliyev, ülkesinin başka ülkeler arasındaki ilişkilere karışma hakkı olmadığını şeklinde cevap vererek, şöyle dedi: “Biz Türkiye ile Ermenistan arasındaki ilişkilere karışmayız. Ancak Türkiye ve Azerbaycan birbirine çok yakın iki ülke. Türkiye, Karabağ’ın işgalinden sonra Azerbaycan ile sürekli dayanışma gösterdi ve Ermenistan sınırını kapattı. Sayın Erdoğan’ın hem benimle yaptığı özel görüşmede hem de Azerbaycan parlamentosunda yaptığı konuşmada Karabağ sorunu çözülene kadar Ermenistan sınırını açmayacakları sözünü verdi. Sayın Erdoğan da bu konuda bizimle aynı endişe ve düşüncelere sahip. Kendilerine teşekkür ederim” dedi.

“AHMEDİNEJAD’I TEBRİK ETTİM”
“İran’daki tartışmalı seçimden sonra İran Cumhurbaşkanı’nı tebrik ettiniz mi ve İran’la ilişkileriniz ne durumda?” şeklindeki bir soruya ise Aliyev, “İran’la hem ekonomik hem de siyasi ilişkilerimiz çok iyi. İki ülke ilişkileri dostluk üzerine kurulmuştur. İran’ın nükleer programı konusunda biz daha önce de söylediğimiz gibi, her ülkenin barışçıl amaçlarla nükleer enerji üretme hakkı olduğunu düşünüyoruz. İran Cumhurbaşkanı’nı tebrik etme konusuna gelince; Bunda saklanacak bir durum yok. Ben seçildikten sonra Sayın Cumhurbaşkanı’nı tebrik ettim” şeklinde cevap verdi. 

NABUCCO PROJESİ….
Aliyev, önceki gün imzalanan Nabucco Projesi’yle ilgili olarak da, ülkesinin bu projeyi desteklediğini ve Türkiye’ye 7 milyar metreküp gaz sevkiyatı gerçekleştireceğini belirterek, Rusya’nın Gazprom şirketiyle imzalanan anlaşmanın piyasada rekabeti arttırmak amacıyla yapıldığını kaydetti.  

MEHMET NEDİM ASLAN/HABERVAKTİM.COM

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.