Axel’in İsrailciliği Almanya’yı da vurmuş!

Axel’in İsrailciliği Almanya’yı da vurmuş!
Türkiye’nin en büyük medya şirketi Doğan Yayın Holding’in Alman ortağı Axel Springer A.G’nin kurucusu Axel Caesar Springer’in İsrail ile olan bağlarının 1960’lı yıllarda Almanya’da büyük tartışmalara neden olduğu ortaya

FOTOĞRAFI GÖRMEK İÇİN TIKLAYIN

1967 yılındaki Arap-İsrail savaşı sırasında İsrail’i destekleyen ve Almanya’daki Neo-Nazilere hitap eden bir yayıncılık anlayışı sürdüren Axel Springer, o dönemde Almanya’nın en önemli dergileri Stern ve Der Spiegel tarafından eleştirilirken, 1999 yılında Nobel Edebiyat Ödülü sahibi olan ünlü Alman yazar Günter Grass tarafından da ‘faşist’ olarak nitelendirildiği ortaya çıktı.  

Mehmet Nedim ASLAN'ın haberi

Türkiye’nin en büyük medya şirketi Doğan Yayın Holding’in Alman ortağı Axel Springer A.G’nin kurucusu Axel Caesar Springer’in İsrail ile olan bağlarının 1960’lı yıllarda Almanya’da büyük tartışmalara neden olduğu ortaya çıktı. 1967 yılındaki Arap-İsrail savaşı sırasında İsrail’i destekleyen ve Almanya’daki Neo-Nazilere hitap eden bir yayıncılık anlayışı sürdüren Axel Springer, o dönemde Almanya’nın en önemli dergileri Stern ve Der Spiegel tarafından eleştirilirken, 1999 yılında Nobel Edebiyat Ödülü sahibi olan ünlü Alman yazar Günter Grass tarafından da ‘faşist’ olarak nitelendirildiği ortaya çıktı.  

GAZETECİ HANS HABE’İN SPRINGER’İ ÖVEN MEKTUBU

Macaristan Musevilerinden olan ve İkinci Dünya Savaşı sırasında Amerika’ya sığındıktan sonra Amerikan ordusunda propaganda şefliği yapan Gazeteci Hans Habe’in, Springer’i övdüğü ve Springer’in sahip olduğu Die Welt gazetesinde yayınlanan açık mektubunda ilginç bilgiler yer alıyor. 1968 yılında Amerika’da Almanya üzerine yazacağı kitabı öncesinde Springer’e o dönemde verdiği medya savaşında destek verir mahiyette yazdığı mektubunda Habe, Springer’e “Solcuların saldırısı karşısında ben de sizin tarafınızda yer alıyorum” diyor. 

BILD’İN KIŞKIRTMASIYLA ÖĞRENCİ LİDERİ BAŞINDAN VURULMUŞTU

Habe’in mektubundan anlaşıldığına göre o dönemde gazete editörlerini sık sık değiştiren Springer bu yüzden Almanya’da sıkça eleştiriliyor. Habe de bunun üzerine, “Sizi bu konuda eleştirenler sizin okuma yazması olmayan, parasını basına yatırmış biri olarak kalmanızı istiyor” sözleriyle Springer’e destek veriyor. 1960’larda Almanya’daki öğrenci hareketlerinin lideri Rudi Dutschke’nin (beyindeki hasar nedeniyle 10 yıl sonra öldü) 1968’de Springer’in sahip olduğu Bild gazetesinin kışkırtmalarıyla başından vurulmasından sonra Springer’in gazetelerine karşı kampanya başlatanlar için “terör grubu” ifadesini kullanan Habe’in mektubundan Nobel Edebiyat Ödülü sahibi Günter Grass’ın Springer için “faşist” kelimesi kullandığı da anlaşılıyor. 

GÜNTER GRASS’A ELEŞTİRİ…

Springer’i destekleyen ve Grass’ı yeren mektubunda Habe, Grass için şöyle diyor: “Günter Grass, sizin faşizminizden bahsederek, Almanların muhafazakarlık ve faşizm ayrımını bilmediğini ima etmeye çalışıyor. Grass, sizin gazetelerinizi okuyanlar arasında Neo-Naziler olabileceğini unutuyor, ama onun kitaplarını satın alanların çoğu ya okumuyor ya da görüşlerini paylaşmıyordur.”

ALMAN TELEVİZYONU ÇALIŞANLARINI İHBAR ETTİ

Habe’in Springer’e hitaben yazmış olduğu mektuptan anlaşıldığına göre, Alman televizyonunun bazı çalışanlarının İsrail karşıtı olduğu gerekçesiyle haklarında soruşturma açılmasına Springer’in sahip olduğu gazetelerin sebep olduğu anlaşılıyor. Mektupta, o dönemde Demokratik Almanya’nın başında bulunan Walter Ulbrict’in İsrail’e karşı olan tutumuyla ilgili olarak Musevi asıllı yazar Arnold Zweig’in yazmış olduğu yazının Springer’in gazetelerinde yayınlandığı ve bu mektuplardan yola çıkılarak Alman televizyonunda çalışanlara karşı soruşturma açıldığı görülüyor. Habe, bu soruşturmanın sebep olduğu krizle ilgili olarak da, Springer’i aklamaya çalışıyor ve “Hiçbir gazete kusursuz değildir” ifadelerini kullanıyor. 

DAVID BEN GURION’UN ÇİFTLİK EVİNDE GÖRÜŞTÜ

Habe’in mektubuyla ortaya çıkan en önemli bilgi ise, 1967’de Axel Springer’in İsrail’in kurucusu ve ilk Başbakanı David Ben Gurion ile olan görüşmesi olarak göze çarpıyor. Ben Gurion’un çiftlik evinde ağırlanan Springer, o dönemde İsrail’e yaptığı iki ziyarette de en üst düzeyde karşılanıyor. Kudüs’te kendi ismiyle açılan bir kütüphaneye bağışta bulunan Springer, Arap-İsrail savaşı sırasında da İsrailli gazetecilere eğitim desteği sağlayarak, savaşı dünyaya nasıl yansıtacaklarına dair kurslar veriyor. Sol eğilimli Alman Stern dergisinin Axel Ceasar Springer’i İsrail ile olan bu ilişkilerini gündeme getirerek eleştirmesi karşısında Habe de mektubunda Stern dergisini eleştiriyor. Habe, ‘İsrail’de iki kez üst düzeyde ağırlandı ve İsrailli gazetecilere gazetecilik yardımı sağladı’ diye yazan Stern için, “Sanki Stern, Avrupa kıtasının en büyük asın evi sahibinin gittiği her yerde, hatta Nasır (dönemin Mısır Devlet Başkanı) tarafından bile en üst düzeyde karşılanacağını bilmiyor” ifadelerini kullanıyor. 

DHY’YE GETİRİLEN ELEŞTİRİNİN KAYNAĞI

Adı en son Doğan Yayın Holding'e kesilen vergi cezasıyla gündeme gelen Axel Springer Verlag AG'nin sahibi Axel Ceasar Springer’in, 1985 yılında ölmeden önce tüm hisselerini İsrail devletine bağışladığı iddia ediliyor. Yayın ilkeleri arasında “İsrail’in menfaatlerini korumak” maddesi koyduran Axel Springer, DHY’nin de yüzde 25’ine sahip. DHY ve Axel Springer arasındaki bu ortaklık, İsrail'in Doğan Yayın Holding'in yüzde 25'ine sahip olduğu eleştirilerini de beraberinde getiriyor. Doğan Yayın Holding, hisselerinin % 25'ini 22 Aralık 2006'da Axel Springer'e satarken, satışı 2007 yılında gerçekleşmiş gibi gösterdiği gerekçesiyle yaklaşık 1 milyar TL'lik vergi cezası almıştı.

AXEL SPRİNGER VERLAG AG'NİN YILLIK CİROSU

Doğan Yayın Holding'in ortağı Axel Springer Verlag AG'nin yıldızı, İkinci Dünya Savaşı'ndan sonra parladı. 1946 yılında kurulan Axel Springer Yayınevi, Almanya ve dış ülkelerde 150 gazete ve dergiyi 27 ülkede çıkartıyor ve 11 binin üzerinde çalışanı bulunuyor. Springer yayınlarının sadece Almanya'da günde 35 milyona yakın okuru bulunuyor. Almanya'nın içinde bulunduğu ekonomik krize rağmen Springer Verlag, 2004 yılında operativ net kazancını 335 milyon 800 bin Euro'ya çıkarmasını başarabildi. 2003 yılında ise bu kar 215 milyon 400 bin oldu. 1985 yılından bu yana borsalarda hisse senetleri satılıp-alınan şirketin yıllık geliri 2 milyar Euro'yu aşıyor.

AXEL SPRİNGER'İN GAZETE VE TELEVİZYONLARI

Almanya'da 35 milyon okuru olan gazete ve dergilere sahip Axel Springer'in çıkardığı bazı büyük gazeteler şöyle: Bild (günlük), Bild am Sonntag (haftalık), Die Welt (günlük), Welt am Sonntag (haftalık), Hamburger Abendblatt ve Berliner Morgenpost. Alman medyasını elinde tutan, aralarında 5 milyon tirajı bulunan Bild dahil olmak üzere 150 gazete ve dergiye sahip Axel Springer AG Yayınevi, Amerikalı medya devi Haim Saban'ın sahip olduğu ProSieben, Sat 1Televizyon grubunu satın aldı. Bertelsman Medya Grubunu, basın-yayın, televizyon, matbaacılık ve dünya çapında yayınevleri ağını elinde bulunduruyor.

HÜRRİYET'TEN İSRAİL'E 200 KATYUŞA ROKETİ DESTEĞİ-TIKLAYINIZ

HABERVAKTİM.COM

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.