28 Şubat bitti mi?

28 Şubat bitti mi?

Balyoz operasyonu üzerine bazı bakanlar, 28 şubat’ın bittiği yönünde açıklamalarda bulundu.Gazeteler aynı yönde başlıklar attılar..Çetin Doğan’ın tutuklanması erken final olarak yorumlandı.
Balyoz operasyonu elbette Cumhuriyet tarihinin en önemli operasyonlarından biri. İlk defa bu çapta emekli- muvazzaf asker sorgulanarak tutuklandı.
Düne kadar hesap sorulamaz olanların, değişen şartlarla birlikte yargı önüne çıkarılmaları Türk demokrasisinin geldiği nokta açısından önemlidir.
Ama hala bu sivilleşme, demokratikleşme döneminin ne yasal alt yapısı ne de zihni alt yapısı mevcut.
Süreç bir avuç görevini yapan insanın insiyatifiyle sürüyor gibi.
Halbuki toplumsal düzen kadroların kişisel eğilimlerine göre düzenlenemez. Aksi takdirde kadrolar değiştikçe sistem de rota değiştirmek durumunda kalır.
Darbe dönemlerin bitmesi hepimizin temennisi.
Bunun birinci adımı da hesap sorabilen bir Hukuk düzeninin kurulmasına bağlıdır. 27 Mayıs’ın ve sonrakilerin hesabını sorabilen özgüvene sahip bir Hukuk rejimimiz olsaydı Türkiye bir darbeler, muhtıralar ülkesi olmaz, askerlerin zihniyetlerine göre bir gün sağcı, bir gün solcu, bir gün mezhepçi bir görünüm arz etmezdi.
Ancak 28 Şubat’ın hepten bittiği yorumlarına da katılmıyorum. Bitti diyebilmek için 28 Şubat’ın niçin yapıldığına ve o gün yapılan düzenlemelerin devam edip etmediğine bakmak gerekir.
28 Şubat niye yapıldı? Dini hayatı baskı altına almak, ve bunu temin edecek düzenlemeleri yapmak için değil mi? O düzenlemelerin kaçı bugün çöp tenekesine atılabildi. Baş örtü yasağı devam ediyor, katsayı ayrımcılığı yargıdaki 28 Şubat’çılar tarafından sürdürülüyor,ilk okulu bitirmeyen çocukların din eğitimi alması hala yasak, hangi 28 Şubat’ın bittiğinden bahsediyoruz.
Kaldı ki bugün gelinen noktanın bu şekilde süreceğinin garantisi de yok.Yasal alt yapısı hazırlanmayan hiçbir süreç kalıcı değildir.
Hala Yargıtay başsavcısının iktidar partisi için kapatma davası açıp açmayacağını konuşuyoruz.
Hala Danıştay, YÖK’ün kararına rağmen işime gelmeyen işlemleri iptal eder, senin yerine karar veririm diyor.
Hala Yargı’nın yürütme ve yasama üzerindeki vesayeti devam ediyor.
Hala irtica öncelikli düşman.Bütün bunlar sürerken 28 Şubat bitti demek çok safdillik olur..Bir gün bütün sonuçlarıyla 28 Şubat çöp tenekesine atılırsa o zaman bitti diye ilan edebiliriz. Şimdi bitti diyenler ya gazımızı almaya çalışıyorlar, ya da 28 kalıntısı düzenlemelerin bu şekilde sürmesini istiyorlar.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Arşivi