Yener Dönmez

Yener Dönmez

Askeri yargı da kazan kaldırdı!

Askeri yargı da kazan kaldırdı!

Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül ve İçişleri Bakanı Beşir Atalay’ın görevden aldığı üç generalin durumunu biliyorsunuz.

“Konunun tüm detaylarını en iyi bilenlerdenim” desem yalan söylemiş olmam…

Söz konusu generallerle ilgili son bir yılda onlarca haber yaptım.

Size geçmişi tekrar hatırlatacak değilim…

Ancak bu konularla ilgili askeri çevrelerden bana gelen özel bilgileri sizlerle paylaşmak istiyorum.

Karargahın, yargı dairelerinde neler olduğuna dair bomba kulisler bunlar…

Biliyorsunuz, söz konusu komutanların Askeri Yüksek İdare Mahkemesi’ne (AYİM) itiraz etmeden önce Genelkurmay Adli Müşaviri Hıfzı Çubuklu'yla görüştükleri ve çizdikleri yol haritasıyla ilgili iddialar yalanlanmış değil.

Benim asıl üzerinde durduğum konu ise, Çubuklu’nun askeri yargı içerisindeki kadrolaşma çalışmaları.

Askeri yargı üzerindeki etkinliği bilinen Çubuklu, Askeri Yüksek İdare Mahkemesi’nin başına devre arkadaşı Abdullah Arslan’ın, Askeri Yargıtay’ın başına da diğer devre arkadaşı Hasan Dengiz’in getirilmesinde önemli rol almıştı.

Şimdi askeri yargı çevrelerinde bu iki kritik terfi ve atama ile askeri yargının tamamen Hıfzı Çubuklu’nun kontrolüne geçtiği konuşuluyor.

Ayrıca askeri yargının başında bulunan isimlerin tuğgeneral ve albay rütbesinde olduğuna dikkat çeken askeri kaynaklar, bu şekilde Tümgeneral Hıfzı Çubuklu’nun emir komuta sistemi oluşturduğu görüşünde.

Çubuklu’nun ayrıca Anayasa Mahkemesi’ne üye kontenjanı da bulunan Askeri Yargıtay’da boş olan sekiz kadro için bugünlerde yapılan seçimlere de etki etmeye çalıştığı gelen bilgiler arasında.

Bu müdahalelerden rahatsız olan Askeri Yargıtay üyelerine göre, Çubuklu, seçimlere Yargıtay’ın başına getirmek için destek verdiği ve aynı zamanda devre arkadaşı olan Askeri Yargıtay Başkanı Tuğgeneral Hasan Dengiz kanalı ile müdahil oluyor.

Özellikle Genelkurmay Adli Müşavirliği’nde çalışan Yarbay Ahmet Sivas ve Genelkurmay Askeri Savcılığı’nda görevli Yarbay Tezer Türkay Güven için Çubuklu’nun bizzat devreye girdiği ve bu kişilerin seçilmesi için Hasan Dengiz’e emir verdiği söyleniyor.

Yarbay Ahmet Sivas’a, terfi ettirilmeyen üç generalin AYİM kararıyla terfi etmesi için yaptığı çalışmalara bir ödül olarak üye seçilmesine destek verildiği konuşuluyor.

Ahmet Sivas’ın bu üç kişinin terfi etmesi ile ilgili Genelkurmay Adli Müşavirliği’nde bizzat çalışarak devlet imkanlarını üç paşanın şahsi meselesi için seferber ettiği askeri yargı çevrelerinde daha önce de biliniyordu.

Ayrıca Çubuklu’nun Askeri Yargıtay’a seçtirmek istediği bir başka isim olan Yarbay Tezer Türkay Güven’in ismi ise “Kozmik Oda” baskını sırasında duyulmuştu.

Hatırlarsanız, Güven, baskın sırasında sivil hakimi bir an olsun yalnız bırakmamıştı.

Her akşam mesai bitimi Hıfzı Çubuklu’ya sivil hakim ve çalışmaları ile ilgili günlük rapor verdiği söylenen Tezer Türkay Güven’in de bu çalışmasının karşılığı olarak Çubuklu tarafından desteklendiği konuşuluyor.

Çubuklu’nun Hakim Albay Şakir Aytaş’ı ise, “seni general yaptıracağım” vaadiyle seçimlerde aday seçilmesini engellediği Askeri Yargıtay çevrelerinde konuşulan başka bir konu.

Bakalım Çubuklu istediklerini seçtirebilecek mi?

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yener Dönmez Arşivi