Kızıl Ordu-Mehteran dostluğu

Kızıl Ordu-Mehteran dostluğu
Kızıl Ordu Ceddin Dede, Mehter Kalinka söyledi

Kızıl Ordu Korosu ve Mehter Topluluğu'nun birlikte yer aldığı 'Dostluk Konseri'nde Kremlin Sarayı Konser Salonu'nu dolduran beş bine yakın Rus ve Türk unutulmaz bir gece yaşadı. Kızıl Ordu'nun söylediği Ceddin Dede ve Genç Osman marşları ile coşan sanatseverler mehter takımının Kalinka şarkısına Rus ve Türk bayraklarını sallayarak eşlik etti.

Rusya'da kutlanan Türk Kültür yılı etkinlikleri çerçevesinde düzenlenen programda Mehter Topluluğu ve Serkan Çağrı grubu, Kızıl Ordu Korosu ve Dans Topluluğu ile birlikte düet yaptı. Korhan Abay'ın Rusça sunumu ile gerçekleşen organizasyonda dünyanın en eski askeri bandosu olan Mehter Takımı ile 1973 yılında kurulan Kızılordu Korosu ilk kez Kremlin sarayında birlikte konser verdi. 18 Ekim'de Kazan'da bir konser veren Mehter Takımı, 22 Ekim'de Krasnadar'da da bir konser verecek. 

İki ülkenin milli marşlarının söylenmesi ile başlayan konserde Mehter takımı ve Kızıl Ordu Korosu Suzinak Peşrev, Nihavent Longa, Hicaz Humayun Peşrev, Estergon Kalesi, Kutlama, Ceyranım Gel Gel, Genç Osman, Yine Bir Gülnihal, Ceddin Dede ve Kalinka'yı birlikte seslendirdi. Salat-ı Ümmiye'yi okuyan mehtere Sema grubu eşlik etti. Kemençe taksimi ve Türk folklor ekibinin gösterileri de sanatseverlere ayrı duygular yaşattı.

Kızıl Ordu Korosu'nun seslendirdiği birbirinden güzel şarkılar arasında Solovı Rassii, Balada o Saldate ve Katyuşa yer aldı. Kızılordu Kafkas Oyunları ekibinin sunduğu gösteriler de seyircileri etkiledi. İki ordu korolarının birlikte seslendirdikleri 'Ceddin Dede' ile program sona ererken tüm sanatseverler dakikalarca organizasyonu ayakta alkışladı.


DOSTLUK KONSERİ NOBEL'E ADAY

Mehter takımı ve Kızıl ordunun aynı sahneyi paylaşarak sanatseverlere sundukları unutulmaz ziyafetin Nobel Barış Komitesi'nin dikkatine sunulacağı belirtiliyor. Programın organizatörlüğünü üstlenen İLOR yönetim kurulu başkanı Oktay Ülkügüner, Cihan Haber Ajansı'na yaptığı açıklamada 500 yıllık tarih içinde birbirleri ile savaşmış iki ülke ordularının korolarını bir dostluk konserinde bir araya gelmelerinin kendisinin bir hayali olduğunu söyledi. Ülkügüner, "Konu 2002 yılında gündeme gelmişti. Kızıl Ordu korosunun şefini İstanbul'a davet ederek kendisi ile görüşmüştük. Ancak bir kısım gelişmeler neticesinde bu günlere kaldı. Rusya'da kutlanan Türk kültür yılı ise ortak konser için bulunmaz fırsat oldu. Kızıl ordu Ceddin Dede'yi söylemeye başladığı zaman çok duygulandım" dedi.

Çalışmanın büyük ilgi topladığına dikkat çeken organizatör Rus tarafı ile de görüştüklerini önümüzdeki dönemde başta Türkiye olmak üzere Avrupa şehirlerine de konseri taşıyacaklarını belirtti. Ülkügüner 'Dostluk Konseri' için Rusya tarafı ile birlikte Nobel Barış Komitesi'ne başvurduklarını da kaydederek şunları aktardı: "Bizden programla ilgili görüntü ve bilgi istediler. Kendilerine önümüzdeki hafta ileteceğiz. Barış ödülü verilmesini umut ediyoruz. Olmasa bile en azından ödül programında Mehter takımı ile Kızıl Ordu'nun birlikte konser vermesini isteyeceğiz."

İLOR Rusya temsilcisi Eduard Zübeyirov altı yıllık bir çalışma sonunda ilk kez Kızıl Ordu Korosu ve Mehter takımının birlikte bir konser verdiklerine dikkat çekerek, "Türkiye'den 50 Rus tarafından da 140 kadar sanatçı programda yer aldı. Kızıl Ordu Korosu Türkiye'ye birkaç kez gitti. Ancak Mehter'le birlikte olamadı. Program sonrası özellikle Rus katılımcılardan çok olumlu tebrikler aldım. Telefonum susmuyor. İnsanları konseri ayakta alkışladıklarını ve iki ülkeyi birleştirecek unsurların bu konserde yer aldığını söylüyorlar" diye konuştu. 

Cihan Haber Ajansı'na konuşan Kızıl Ordu korosu şefi General Viktor Yeliseev 'Dostluk Koseri'nin geleneksel hale getirilmesini istiyor. Yeliseev, "İki ülke ordularına ait korolar güzel bir sinerji oluşturdu. Bunun devam ettirilmesini arzu ediyorum. Bizi dinleyen sanatseverler de bundan çok etkilendi. Bunun Türkiye ve Avrupa ülkelerine de taşınması lazım" değerlendirmesinde bulundu.


"TÜRK KÜLTÜRÜ SIRA DIŞI"

Rusya Parlamentosu Alt Kanadı Duma Türkiye Dostluk Grubu Başkanı İldar İrekoviç, Moskova'da sanatseverlere sunulan bu eşsiz gösteriden dolayı çok mutlu olduğunu kaydederek, "Türk kültürü çok çeşitli, ilginç ve sıra dışı. Bu gösteri bizi Türkiye'ye daha yakınlaştırdı. Kültürlerimizin zenginleşmesine neden olacağını düşünüyorum. Rus halkı artık Türk kültürüne, Türk halkı da Rus kültürüne daha fazla ilgi duyacak" şeklinde konuştu. 

TBMM Rusya Dostluk Grubu başkanı Salih Kapusuz da 2008 yılında Rusya'da bir çok etkinlik yapıldığını, bunlar içerisinde en önemlisinin de Mehter Takımı ile Kızıl Ordu Korosu'nun birlikte verdikleri dostluk konseri olduğunu anlattı. Kapusuz, "Bizim diplomatik ilişkilerimiz 500 yılı aşıyor. 90'lı yıllarda başlayan ticari ve siyasi ilişkilerimiz daha da arttı. Bu konserde bir şölen olarak tarihteki yerini alacak. Eminim ki Rus halkı böylelikle Türk halkını daha çok sevecek" diye ifade etti. 


"SAVAŞLARDAN BIKTIK, ARTIK DOSTLUK İSTİYORUZ" 


Gösteriyi Ruslar büyük bir ilgiyle izledi. Türk kültürü ile yakından ilgilendiğini ifade eden Lyubov Gordina da duygularını şu şekilde ifade etti: "Muhteşem bir olay. Türkiye kültürü ile yakından ilgileniyorum ve sık sık Türkiye'ye gidiyorum. Ben de müzisyenim. Canlı müziğin insanlar üzerindeki etkisi üzerine çalışma yapmıştım. Ve şunu görüyorum ki Türk müziği ile Rus müziği farklı olsa da canlı performanslarının insanlara etkisinin benzer şekilde olduğunu görüyorum" 

Bu tür konserlere iki ülke dostluk ilişkilerinin geliştirilmesi açısından ihtiyaç olduğuna değinen Anatoliy Osipov, iki ülke ordu korolarının verdiği konseri şaşırtıcı ve inanılmaz bulduğunu söyledi. Osipov, Türklerin ve Rusların savaştan bıktığını, artık iki tarafın da yakınlaşma ve barışa taraf olduğunu aktardı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.