2 bin yıllık heykel kaidesinin sırrı çözüldü
Akyaka beldesinde birkaç ay önce inşaat çalışmaları sırasında taş heykel kaidesine rastladı. Üzerinde bir yazıt olan kaide, Muğla Müze Müdürlüğü'ne teslim edildi. Değersiz bir kaya parçasını andıran, ancak üstünde 2 bin yıllık sır bulunan kaidenin yazıtı tercüme edildi. Yazıttan, bölgede İdyma Federasyonu'na bağlı çok büyük bir antik tiyatronun yer aldığı öğrenildi. Heykel kaidesinde, ayak izlerinin yanısıra üstünde, "Bu heykel Menippos oğlu Aristonidas'a aittir. İdyma Federasyonu'na yaptığı erdemi ve iyi niyeti nedeniyle kendisine övgü, altın çelenk hediye edilmiştir, heykeli yapılmıştır ve büyük tiyatroda protokolde oturma hakkıyla onurlandırılmıştır. Bu heykeli Eleeuthernai Timok Haris Pythokritos yaptı." yazdığı bildirildi.
Muğla Müze Müdürü Şevki Bardakçı, yazıtın çok önemli bilgiler içerdiğini belirterek, "Yazıtlar antik dönemdeki sosyolojik, siyasi, ekonomik, ticari ve askeri bilgileri yansıtır. Buradaki yazıt, bölgede çok büyük bir tiyatro olduğunu gösteriyor. Yazıtın MÖ 1. yüzyılda Roma dönemine ait olduğunu biliyoruz. Taşın üstündeki bir sırrı denklem gibi çözerek antik şehirlere ulaşıyoruz. İdyma antik şehrinin varlığını biliyorduk, ancak elimizde fazla bilgi yoktu. Kayıp tiyatroyu bulduğumuzda, Karia medeniyetinin eksik halkasını tamamlamış olacağız. Şu ana kadar herhangi bir şeye rastlamadık fakat çalışmalarımız devam ediyor." dedi.
Antik dönemde birçok medeniyete evsahipliği yapan Muğla, zengin geçmişiyle geleceğe ışık tutmaya devam ediyor. 193 ören yerinin bulunduğu turizm merkezinde Karia uygarlığının izleri hâlâ görülüyor. İl genelinde birçok alanda kazı çalışmaları sürerken bulunan yeni eserler heyecanla karşılanıyor.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.