Buluşu için para harcadı imalatı için bulamadı
Sakarya'nın Hendek ilçesinde yaşayan ve uzun yıllar İstanbul ve Sakarya'da kara fırınlarda çalışan 39 yaşındaki Şenol Yıldız, önemli bir buluş yaptı. Kara fırında bir kişi günde en çok 2 bine yakın hamur kesebilirken, Yıldız'ın icat ettiği makine saatte bin 800 hamur kesebiliyor.
Ayrıca, hamuru istenilen gramajda otomatik olarak el değmeden kesen makine, kesilen hamur sayısını da dijital ekranda gösteriyor. Bunun yanında, hamura el değmemesi sebebiyle hijyen sorunu da ortadan kalkıyor. Mekanik arıza zor yapan makine, ancak arıza yaptığı takdirde bir çok bağlantı bir cıvata ile sökülüp takılabildiğinden de çok kolay tamir edilebiliyor. Elektronik arızası ise internet yoluyla görülebiliyor.
Türkiye'deki ekmek fırınlarının yüzde 80'inin kara fırın olduğunu belirten Yıldız, buluşunun bu alanda bir ilk ve önemli olduğunu söyledi. Bugün matador, tünel, döner fırınlarında var olan makinelerin hamurun kesilebilmesi için, hamurun içerisine katkı maddesi veya çok miktarda maya konulduğu bilgisini veren Yıldız, "Eğer katkı maddesi konulmazsa hamur kendini toparlayamıyor. Katkı maddeleri hamuru şişiriyor. Albenisini artırıyor. Ayrıca, bugün kullanılan makineler pistonla çalışıyor. Dolayısıyla hamura mekanik yağ bulaşma riski var. Ancak benim tasarladığım makinede hamuru kesmek için herhangi bir katkı maddesi ve piston kullanmaya gerek kalmıyor." dedi.
Buluşuna, Türk Patent Enstitüsü'nden 'Faydalı Model Patenti' aldığını ifade eden Yıldız, makinenin imalatına başlamak için 1 yıldır 30 bin TL bulamadığını dile getirdi. Yıldız, finans bulmada yaşadığı sıkıntıyı şöyle dile getirdi:
"Ben bu makineyi yapmak için 15 yıl uğraştım. Bugüne kadar toplam 50 bin TL harcadım. Şu anda hiç param kalmadı. Hendek Kaymakamlığı'na başvurdum. Tayini çıkan kaymakam Harun Kaya yardımcı olacağını söyledi. Ancak Sosyal Dayanışma Vakfı'ndan en çok kişi başına 15 bin TL veriliyormuş. Bir ortak bulmamı istediler, ortak buldum. Daha sonra icat ettiğim makineden alacak 10 fırın bulmamı istediler. Ben 14 fırın bularak satış sözleşmesi yaptım. Bu arada ortağım askere gitti, ancak ondan vekalet aldım. Her şeyi yerine getirmeme rağmen uzun süre destek alamadım. Ben de konuyu Sakarya Valiliği'ne ilettim. Valiliğe gitmem sebebiyle kaymakamlık tepki göstererek projeye destek vermedi. Yeni gelen kaymakamla da görüştürmüyorlar."
Bazı kişilerin ise ortaklık adı altında buluşundan maddi çıkar sağlamaya kalkıştığını anlatan Yıldız, "Sakarya Üniversitesi'ndeki AR-GE bölümüne de başvurdum. Ancak ilgi göremedim. Bazı kurumlardaki yetkililer ne yazık ki (sen en iyisi yurt dışına git, buluşu orada kaparlar) şeklinde sözler söylediler. Bu sözlere çok kırıldım. Ben ülkeme faydalı olmak istiyorum. En son Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası aracılığıyla KOSGEB'e başvurdum. Form doldurdum. Destekte bulunmaları için şirket kurmamı istediler. Ancak şirket 3 bin TL'ye kuruluyor. Bu kadar para bulmam mümkün değil. Bu sebeple buluşumla ilgilenecek işadamları bularak bana yardımcı olacaklar. Şimdi haber bekliyorum. Bir kaç buluşla ilgili çalışmam son aşamaya geldi. Bıçaksız et kesme ve kara fırınlarda ekmek pişirildikten sonra yanık tozları yok eden icadıma da patent alacağım. Ancak buluşlarımı hayata geçirmek için destek görmemem beni üzüyor." diye konuştu.
FIRINCILAR ODASI: BULUŞ DESTEKLENMELİ
Diğer yandan, fırıncılar da buluşun çok önemli olduğunu belirtiyor. Hendek Fırıncılar Odası Başkanı Metin Turalioğlu, Sakarya Valiliği'ne bir yazı göndererek buluşun desteklenmesini istedi.
Kara fırınlarda hamurun elle kesildiğini, bunun hijyen düşmesine ve maliyetin artmasına sebep olduğunu belirten Turalioğlu, "Fırınlar Şenol Yıldız'ın patentini aldığı hamur kesme, tarama, çevirme sayma makinesine fırınlarda yurt genelinde ihtiyaç duymaktadır. Fırıncılarla yapılan ankette bu makineye ihtiyacın yüzde 100 olduğu belirtilmiştir. Daha şimdiden 14 fırın makineyi almak istediğini belirtmiştir. " dedi.
(CİHAN)
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.