CHP döneminde cami işgali itirafı!
HAKAN GÜNDÜZ'ÜN HABERİ...
Muğla Valisi tarafından 1938’de yazılan yazıda, bir türbenin kapatılması ve burayı ihya etmek isteyen imamın tutuklanması isteniyor. 1943 tarihli bir başka yazıda ise, Muğla merkezdeki Ağalar Camii’ne askerin el koydğu belirtiliyor. Valiliğe yazılan yazıda Jandarma komutanı ve belediye reisinin imzası var. 1931 tarihli Muğla Müftülüğü’ne gönderilen yazıda ise sela okunmaması isteniyor.
CHP’nin tek parti iktidarı döneminde camilere, türbelere, din görevlilerine yönelik yasaklamalarını gösteren belgelere ulaşıldı. 1931, 1938 ve 1943 tarihli belgelerde Muğla Valiliği’nden il müftülüğüne gönderilen çeşitli talimatlar bulunuyor. Talimatlar arasında şok ifadeler yer alıyor. Muğla Valiliği’nden 29 Mart 1938’de İl Müftülüğü’ne gönderilen resmi yazılardan birisinin konusu türbenin kapatılması ve ihya etmek isteyen imamın tutuklanmasına yönelik.
Belgede şu ifadeler yer alıyor: “Yapılan muayene ve aramada: Türbenin sandıka üzerinde ve içerisinde müceddet yeşil kumaş ve ipekli üzerine yazılı “kelime-i şahadet” havlu, mum, süpürge gibi bazı eşyalar elde edilmiştir. Tahkikata nazaran sözü geçen türbenin evvelce şeyhliğini yapan ve halen türbe ittisalindeki camide imam ve hatip olarak çalışan Cemalettin ve tulumcuların Tabak Ahmed tarafından açılıp bazı yerleri tamir suretiyle ihyasına çalışıldığı gibi elde edilen eşyaların Süzan ve Bakiye adlı kadınlar tarafından temin ve tedarik edildiği anlaşılarak Türbe ve Zaviyelerin Seddi Hakkındaki 677 sayılı kanun mucibince haklarında takibat yapılmak üzere adliyeye verilmişlerdir. Senelerce bu türbenin türbedarlığını yaparak menfaatlenen ve mezkür camiye imam olması dolayısı ile fırsattan bilistifade ittisalindeki bu türbeyi ihyaya çalışan imam Cemalettin’in bu camide vazife görmesi her bakımdan mahzurlu görülmekle hakkında gereken muamelenin yapılmasını ve sonundan bilgi verilmesini ehemmiyetle dilerim.”
ASKER CAMİYE EL KOYUYOR
4 Şubat 1943 tarihli Jandarma takım komutanı ve Belediye reisi Salih Ülkü tarafından imzalanarak Muğla Müftülüğü’ne gönderilen yazıda ise Muğla merkezdeki bir camiye asker tarafından el konulması konu ediniliyor.
Yazıda şöyle deniliyor: “14/11/942 gün ve iki sayılı kararla tahliyesine ve süvari bölüğü eradının iskânına tahsis olunan ve topçu taburu komutanlığının 10/12/942 gün ve 1668 sayılı tahrirat ile işgali bildirilen çarşıda bulunan Ağalar Camii namı ile maruf caminin işgaline itirazen Muğla Müftülüğü’nün makamı vilayete vaki 3/12/942 gün ve kalem 4355/100 sayılı emirleri okundu ve icabı görüşüldü. Müftülüğün caminin tahliyesi hususundaki izahatlı yazıları vilayet makamının bu yazıyı teyiden caminin tahliyesi hususundaki emirleri heyetimizce de yerinde görüldüğünden ve kasabada mevcut üç cami ve iki mescitten iki cami ve iki mescidin mukaddeme askeri ihtiyacı için işgal edilmiş bulunduğundan en son işgal olunan bu caminin tahliyesi ile burada eratın halen askeri işgal altına alınmış ve içerisinde pek az eşya sunulmuş ve erat iskânına müsait bulunmuş olan belediye kahvesine nakil suretiyle bu kahvedeki az miktardaki eşyanın Şevket ve Hilmi akıncı hanelerine yerleştirilmesi muvafık bulunmuş olduğunun ve keyfiyetin tabur komutanlığına ve cami imamlığına tebliğine ve berayı malumat yüksek vilayet makamına arzına karar verildi.”
VALİDEN SELA OKUNMAMASI TALİMATI
Muğla Müftülüğü’ne yazılan bir başka yazıda ise sela düşmanlığı yapılıyor. Muğla Valisi imzalı 9 Nisan 1931 tarihli belgede “Kasabada vefat durumunda minarelerde salâ verildiği görülmektedir; hastalar ve hatta sıhhati yerinde olanlar üzerinde birçok fena te’sir yapan bu hal hemen her yerden kalkmış olmasına rağmen bu bid’at Muğla’da devam edip gitmektedir. Bunların sureti kat’iyede men’i vilayetçe matlup; ve müstelzem olduğundan alakadarane tebligat ifası ve badema vefiyat vukuunda salâ verdirilmemesinin temini rica olunur efendim” deniliyor.
VAKİT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.