Göktaşı çarpmasına karşı uzay aracı

Göktaşı çarpmasına karşı uzay aracı
Dünya'ya 2036'da çarpma olasılığı bulunan 'Apophis' göktaşı ile buluşarak, elektronik izlemeye alacak uzay aracının tasarımı hazırlandı.

ANKARA Dünya'ya 2036'da çarpma olasılığı bulunan "Apophis" göktaşı ile buluşarak, elektronik izlemeye alacak uzay aracının tasarımı hazırlandı.

Bu amaçla merkezi Pasadena'da bulunan ve amacı uzay çalışmalarını desteklemek olan sivil toplum örgütü The Planetery Society tarafından geçen yıl açılan 50 bin dolarlık "Apophis Mission Tasarım Yarışması"nı SpaceWork Mühendislik şirketi kazandı.

Apophis'i 300 gün süreyle izleyecek projeyle Dünya'ya 2029'da yaklaşacak ve 2036'da az da olsa çarpma olasılığı bulunan 300 metre çapındaki göktaşının yörüngesi kesin olarak belirlenecek ve Dünya'ya çarpıp çarpmayacağı anlaşılacak.

Apophis'in Dünya'ya çarpıp çarpmayacağını anlayabilmek için doğru bir izleme ve eğer gerekiyorsa yörüngesini değiştirmek için bir yöntem bulmak gerekiyor.

Yarışma kurallarına göre, göktaşını elektronik olarak izlemeyi öngören tasarımın, 2017'ye dek göktaşının yörüngesini değiştirmek için insanlı bir sefer düzenlenmesinin gerekli olup olmadığı bilgisini en kısa sürede sağlaması gerekiyor.

Adını Mısır mitolojisindeki kötülük tanrısı Apophis'den alan ve Haziran 2005'te keşfedildikten sonra incelemeye alınan Apophis'in, Dünya'ya çarpması durumunda, 1945'de Hiroşima'ya atılan atom bombasından 100 bin kat daha fazla bir güç yaratacağı tahmin ediliyor.

AA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.