200 Yıllık taş evde sinema nostaljisi

200 Yıllık taş evde sinema nostaljisi
Türk sinemasının baş yapıtlarından olan ve başrollerini Türkan Şoray ile Kadir İnanır'ın paylaştığı ''Selvi Boylum Al Yazmalım''ın günümüz sinema teknolojisine göre yenilenen versiyonu, Karabük'ün Safranbolu ilçesindeki 200 yıllık tarihi Taş Ev'de gösteri

Safranbolu ilçesinin eski çarşı bölgesinde bulunan ve 2 yıldır sanat galerisi, sinema salonu, kafe ve restoran olarak Leyla Sumru Yağmurdereli tarafından işletilen Tarihi Taş Ev, çeşitli sanatsal organizasyonlara ev sahipliği yapıyor. Son olarak ''İki Film Bir Konuk'' projesi kapsamında, 32 yıl sonra tekrar sinemalarda günümüz teknolojisine uyarlanmış hali ile gösterime giren Atıf Yılmaz'ın yönettiği, Türkan Şoray, Kadir İnanır, Ahmet Mekin ile Hülya Tuğlu'nun oynadığı ''Selvi Boylum Al Yazmalım'' filmi, sinema sevenlerle buluşturuldu. Başrol oyuncusu Kadir İnanır 40 kişilik bir toplulukla filmi izledi. 

Gösterime davet edilen İnanır, Vipsaş Stüdyosu ve Fono Film tarafından Türkiye'de restore edilen ''Selvi Boylum Al Yazmalım'' filmini izledikten sonra gazetecilere yaptığı açıklamada, Türkiye'de bir ilkin yaşandığını, bugünün sinema teknolojisine göre restore edilen yeni versiyon filmlerin tekrar sunulmasıyla hem filmlerin hem de sanatçıların ölümsüzleştirildiğini belirtti. İnanır; "Yıllar sonra yeniden vizyona giren filmi izleyicilerin nasıl karşılayacağını çok merak ediyorum. Tepkiler pazartesi günü belli olur. Türkiye'de aynı anda Ankara, İstanbul ve Safranbolu'da gösterime girdi. Şimdi bir yorum yapmak için erken. Safranbolu ilçesinde de film çekmek isterim. Tarih bilinci yüksek olmayan toplumlar durmadan sallanırlar. Böylesi bir durumda toplumu canlandırmak için korunmuş şehirlere ihtiyaç duyulur. Tarihimizle ilgili filmler çoğaltılmalı, kitaplar ve tarihimizden örnekler sunan kaliteli filmler yapılmalı. Safranbolu da bu filmler için bulunmaz bir alan. Bunun için Kültür Bakanlığı'na, yöre halkının baskı yapması lazım. Şehrin kalkınması ve tanınmasına da vesile olacak. Ben fotoğraflarda Safranbolu'yu görmüş idim. Ama gerçeğini görmek ayrı bir güzellik'' dedi.

İşletmeci Leyla Sumru Yağmurdereli ise ''İki Film Bir Konuk'' projesi kapsamında önümüzdeki günlerde de ünlü sanatçıları konuk edeceklerini söyledi.

Daha sonra Kadir İnanır hayranları ile bol bol hatıra fotoğrafı çektirirdi. 70 yaşındaki Nimet Terzioğlu ise Kadir İnanır ile bir hatıra fotoğrafı çektirdikten sonra kendisini çok beğendiğini söyledi.

CİHAN

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.