Akif'e vefa borcu

Akif'e vefa borcu
İstiklal Marşı'nın kabulu vesilesiyle dün yurdun dört bir yanında Akif'i ve kabulü anma programları tertip edildi.

TBMM Başkanı Toptan'ın İstiklal Marşı'nın kabulü mesajı

TBMM Başkanı Köksal Toptan, "İstiklal Marşı, Türk milletinin yurt ve bayrak sevgisinden, özgür ve bağımsız yaşama tutkusundan ödün vermeden, haksızlıklara karşı dimdik ayakta durarak yeniden var olma mücadelesinin simgesi olmuştur" dedi.

Meclis Başkanı Köksal Toptan, İstiklal Marşı'nın TBMM'de Kabulü ve Mehmet Akif Ersoy'u Anma Günü dolayısıyla bir mesaj yayımladı. Toptan'ın mesajı şöyle:

"Her mısrasında Türk Milletinin bağımsızlık inancını yansıtan İstiklal Marşımız, Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin 12 Mart 1921 tarihli oturumunda 'milli marş' olarak kabul edilerek, ayakta alkışlanmıştır. Gazi Meclis'te Burdur Milletvekili olarak görev yapan vatan şaiiri Mehmet Akif Ersoy'un, kaleminde hayat bulan İstiklal Marşı, Türk Milletinin bağımsızlık ve özgürlük savaşını ölümsüzleştiren, yurttaşlarımızı ortak düşünce ve değerlerde buluşturan eşsiz bir yapıttır.

İstiklal Marşı, Türk milletinin yurt ve bayrak sevgisinden, özgür ve bağımsız yaşama tutkusundan ödün vermeden, haksızlıklara karşı dimdik ayakta durarak yeniden var olma mücadelesinin simgesi olmuştur. İstiklal Marşı'nın Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından milli marş olarak kabul edilişinin 87. yıldönümünde, başta Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere, Kurtuluş Savaşı'nın tüm kahramanlarını, Birinci Meclis üyelerini ve değerli şair Mehmet Akif Ersoy'u saygıyla ve rahmetle anıyorum."


Kahramanmaraş'ta da törenlerle kutlandı


Necip Fazıl Kısakürek Kültür Merkezi'nde düzenlenen programa, Kahramanmaraş Valisi Mehmet Niyazi Tanılır, Emniyet Müdürü Necdet çelikbilek, Belediye Başkanı Mustafa Poyraz, okul müdürleri ve öğretmenler katıldı.

Yıldırım Beyazıt Anadolu Lisesi tarafından hazırlanan "İstiklal Marşı'nın Kabulü ve Mehmet Akif Ersoy'u Anma Programı"nda açılış konuşmasını Okul Müdürü Hayri Gel yaptı.

Mehmet Akif Ersoy'un hayatı ve İstiklal Marşı'nı konu alan belgesel film gösteriminin yapıldığı programda şiir dinletisi ve Mehmet Akif'ten hatıralar sunuldu.

Daha sonra Yıldırım Beyazıt Lisesi öğrencileri "Küfe" adlı şiiri tiyatro oyunu ile sahneledi.


Samsun'da İstiklal Marşı'nı en güzel okuma yarışması düzenlendi

İstiklal Marşı'nın kabulü ve 18 Mart çanakkale Şehitleri Haftası dolayısıyla Samsun'da İstiklal Marşı'nı en güzel okuma yarışması düzenlendi.

Atakum Belediyesi tarafından organize edilen yarışmaya 17 ilköğretim okulunu temsilen 1 öğrenci katıldı.

Atakum Belediyesi Kültür ve Eğlence Merkezi'nde yapılan yarışmada öğrenciler, İstiklal Marşı'nı en güzel şekilde okumak için büyük çaba sarfetti. Yarışmayı izleyen öğrenciler ise arkadaşlarını alkış yağmuruna tuttu. öğrenci velilerinin de büyük ilgi gösterdiği yarışmada dereye giren öğrencilere ise çeşitli hediyeler verildi.

Yarışma öncesinde düşüncelerini bildiren Atakum Belediye Başkanı Adem Bektaş, öğrencilere işgali altındaki yurdun düşmanlardan temizlenmesinin kolay olmadığını hatırlattı. Bektaş, "İşgal güçlerine karşı Anadolu'da tutuşan heyecanı artırarak konuşacak ve bu günlere taşıyabilecek, vatan sevgisini ve inancını canlı tutabilecek bir marşın yazılması hiç de kolay olmamıştır. Akif, bu marşı 48 saatte bitirmiştir. Ve şiir, döktüğümüz kanların mürekkebiyle, verdiğimiz binlerce şehidin manevi gücüyle yazılmıştır." dedi.

öğrencilere nasihatta da bulunan Başkan Adem Bektaş, "Sizler, vatan uğruna canını vererek, Allah katında makamların en yücesi olan şehitlik mertebesine ulaşmış bir babanın çocuklarısınız. Vatanınıza gereken değeri vermez, onu atalarınızın koruduğu gibi korumazsanız, onların kemiklerini sızlaşmış olursunuz. Bu cennet vatanı ne pahasına olursa olsun korumak zorundasınız." diye konuştu.

İl Milli Eğitim Müdürü Nevzat İspirli ise İstiklal Marşı'nın öneminden bahsederek, organizasyondan dolayı Atakum Belediye Başkanı Adem Bektaş'a teşekkür etti. Konuşmaların ardından yarışmaya geçildi.

Yarışmada öğrenciler, hem diksiyonlarını hem de beden dillerini kullanarak en yüksek puanı almaya çalıştı.

Samsun İl Milli Eğitim Müdür Yardımcısı Abdullah Ayrancı başkanlığındaki jüri üyeleri ise yarışmacılar arasında dereceye girecek öğrencileri seçmek için zorlandı.

Yarışma sonunda dereceye giren öğrencilere ise çeşitli hediyeler verildi.


Karagöz ve Hacivat, öğrencilere İstiklal Marşı'nın önemini anlattı

Gaziantep'in İslahiye ilçesinde İstiklal Marşı'nın kabul yıldönümü dolayısıyla bir tören düzenlendi.

İslahiye'de yapılan programda, sergilenen gölge oyunuyla öğrencilere İstiklal Marşı'nın önemi anlatıldı.

Yahya Kemal Beyatlı İlköğretim okulunun hazırlamış olduğu törene İlce Jandarma Komutanı H. Hüseyin Erkmen, Mili Eğitim Müdürü Mehmet çiftçiler, daire amirleri ve öğrenciler katıldı.

Okul öğretmenleri tarafından hazırlanan programda, Mehmetçiğin Irak'ın kuzeyindeki fotoğrafının yer aldığı sinevizyon ile Karagöz ve Hacivat gölge oyunu izlettirildi.

İstiklal Marşı'nın öneminin anlatıldığı ve öğrencilerle öğretmenlerin seslendirdiği gölge oyunu programa katılanlar tarafından ayakta alkışlandı.


Minik öğrenciler İstiklal Marşı'nı gözyaşlarıyla okudu

Hatay'ın Reyhanlı ilçesinde özel Ahmet Feleknaz Karaca İlköğretim Okulu, İstiklal Marşı'nı okuma yarışması düzenledi.

İkinci sınıflar arasında düzenlenen yarışmaya öğrenci velileri ve öğretmenler katıldı. Minik öğrencilerin İstiklal Marşı'nın 10 kıtasını ezbere ve gözyaşlarıyla okumaları izleyenleri de etkiledi.

Yarışmada Aslı Bilen birinci olurken, ikinciliği Ela Turan aldı. Sınıf öğretmeni Hasan Eren, bu anlamlı günde öğrencilerin İstiklal Marşı'nı en güzel şekilde seslendirerek kendilerine büyük sevinç yaşattığını söyledi.


Osmaniye'de İstiklal Marşı'nın kabulü ve Mehmet Akif Ersoy'u anma programı düzenlendi

Osmaniye'nin Kadirli ilçesinde İstiklal Marşı'nın kabulü ve Mehmet Akif Ersoy'u anma programı düzenlendi.

80. Yıl Cumhuriyet Lisesi konferans salonunda, Mehmet Akif Ersoy İlköğretim Okulu tarafından organize edilen program, saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başladı.

Bir konuşma yapan Mehmet Akif Ersoy İlköğretim Okul Müdürü Mustafa Küçükkılınç çanakkale'yi anlamadan milli mücadeleyi, Akif'in çanakkale Destanı'nı anlamadan da İstiklal Marşı'nı anlamanın mümkün olmadığını söyledi.

Programda 2-A sınıfı öğrencileri İstiklal Marşı'nı okudu. Ardından ''çanakkale'' adlı tiyatro oyununu sahneleyen öğrenciler program sonunda davetliler tarafından uzun süre alkışlandı.

80. Yıl Cumhuriyet Lisesi konferans salonunda, Mehmet Akif Ersoy İlköğretim Okulu tarafından organize edilen programa Kaymakam Rauf Ulusoy, Garnizon Komutan Vekili Teğmen Deniz Durhasan, Belediye Başkanı Mustafa Türkmenoğlu, Milli Eğitim Müdürü Kasım Taşkın, öğretmenler ve vatandaşlar katıldı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.