Haksöz'den 'Mavi Marmara' dosyası!

Haksöz'den 'Mavi Marmara' dosyası!
Haksöz Dergisi, son sayısında Mavi Marmara gemisinde yaşananların arka planını ve sonraki gelişmeleri tafsilatlı bir şekilde değerlendiriyor. Ayrıca bu sayıda Milli Güvenlik Dersleri ile ilgili kapsamlı bir soruşturmaya yer veriyor.

İstikrarlı bir şekilde aylık yayınını sürdüren Haksöz, bu ay 144 sayfa olarak 231 ve 232. sayısını bir çıkardı. Dergide Mavi Marmara'nın tanıkları ile röportajlar ve olayın öncesi ve sonrasıyla birlikte nasıl değerlendirilmesi gerektiğine ilişkin geniş analizler yer alıyor.

Mavi Marmara'da yaşananların hesabının her zaman ve zeminde Siyonist çeteden sorulması gerektiğini deklare eden Gündem yazısının yanı sıra gemide bulunanlardan dergimiz yazarı ve Özgür-Der Genel Başkanı Rıdvan Kaya, saldırı öncesi ve sonrası yaşanan hadiseleri yazmış. Hamza Türkmen, Mescid-i Aksa'nın özgürlüğünün önemi ve Gazze direnişinin anlamı üzerinden Mavi Marmara sürecinde Türkiye'de yaşananları, tartışmaları ve sorunları yer yer eleştirel bir perspektifle değerlendiriyor. Yılmaz Çakır da saldırının Türkiye'ye yansımalarını, Hükümetin ve Dışişleri Bakanı'nın tutumunu ve halkın tepkisini analize tabi tutuyor. Bahadır Kurbanoğlu ise konunun medyada nasıl ele alındığını tahlil ediyor. Kartel medyası kalemşorlarının yanı sıra liberal ve muhafazakâr yaklaşıma sahip olanların yaklaşımlarındaki çelişkileri de ortaya koyuyor ve Fethullah Gülen'in açıklamalarının medyada nasıl karşılık bulduğunu irdeliyor. Mustafa Bulur da bu çerçevede sıklıkla liberal çevrelerde ve Kürt ulusalcıları cephesinde yapılan Silopili çocuk ile Gazeli çocuk kıyaslamasına ayna tutuyor.

Dergide Mavi Marmara'dan tanıklıklara da ayrıntılı olarak yer veriliyor. Gemide bulunan Rıdvan Kaya, Musa Üzer, Gülden Sönmez ile yapılan röportajlarda önemli tespitler yer alıyor. Ayrıca Gazze şehitlerimizin yakınlarının da yazı ve anlatımlarına yer veriliyor. Nurcan Büyük, İzmir'den şehidimiz Cengiz Songür'ü yazarken; Diyarbakır şehidimiz Ali Haydar Bengi'yi yakın arkadaşı ve aynı zamanda gemideki yoldaşı Recep İdikut anlatıyor.

Dergide ayrıca Ahmet Faruk Ünsal, Siyonizm konusunu ele alarak Yahudilik ile Siyonizm arasındaki farka dikkat çekiyor. Siyonist İsrail'in katliamcı yüzünün yanı sıra Avrupa'daki peçe yasağıyla ilgili çevirilere yer veriliyor. Musa Üzer, BM Konseyinden İran'a yönelik verilen ağırlaştırılmış yaptırımlar kararını irdeliyor. Yine geçen ay Afganistan'daki uçak kazasında kaybettiğimiz Bahattin Yıldız'ın İslami direniş çizgisine katkısını ve tevhidî uyanış sürecine ilgisini Hamza Türkmen ele alıyor. Deniz Baykal'ın yayınlanan ahlaksız videosu üzerinden sergilenen çirkinlikler ve çürümüşlük ise Rıdvan Kaya tarafından eleştiriye tabi tutuluyor.

MİLLİ GÜVENLİK DERSLERİ SORUŞTURMASI

Okullardaki militarist şartlandırmanın ve ırkçı yapılanmanın uzantıları olan Milli Güvenlik Dersleri ve ant dayatmasının kaldırılmasını talep eden bir yazı dergide Haksöz imzasıyla yer veriliyor. Bu bağlamda geniş bir soruşturmaya yer veriliyor. Soruşturmaya Fatma Benli, Yusuf Tanrıverdi, Erol Battal, Ali Kaçar, Nevzat Tarhan, Ali Erkan Kavaklı, Serdar Bülent Yılmaz, Bahadır Tok, Emrullah Aydın, Ersoy Göveç, Ahmet Örs ve Gülsüm Peker Alpay katılıyor. Katılımcılar Milli Güvenlik Dersinin nasıl bir kafa yapısının ve ne tür bir ideolojik yaklaşımın ürünü olduğunu; dersin müfredatı ve işleyişinin TC eğitim sistemindeki işlevini; bu ders aracılığıyla okullarda estirilen "haki atmosfer"e ilişkin gözlemlerini; bu sorunun Milli Eğitim Bakanlığının ve Hükümetin gündemine bir türlü gelmeyişini; İslami kamuoyunun bu yönde somut, yaygın ve yoğun bir talebinin olmayışının nedenini ve bu konuda neler yapılması gerektiğini içeren bir dizi soruya cevap veriyor.

Dergide Bahadır Kurbanoğlu'nun üç sayıdır sürdürdüğü Liberalizme Dair Kenar Notlarının sonuncusu bu sayıda yer alıyor. Cengiz Duman, Kur'an kıssaları yazılarına bu sayıda Âdemoğulları kıssası ve bu kıssadan çıkarılacak dersler ile devam ediyor. Hamza Türkmen, "Kur'an Çerçevesinde Fikrî, Bireysel ve Toplumsal Dönüşüm" başlıklı bir Kur'an çalışmasını dergi okuyucularıyla paylaşıyor.

Özgür-Der Bağcılar Şubesi'nin "Kur'an Sempozyumu" ve Özgür-Der Genel Merkezi'nin "27 Mayıs'tan Bugüne Darbelerin Mantığı ve Mirası" panelinden notların aktarıldığı derginin bu sayısında Asım Öz, Kaan Durukan'ın "Türkîli Hicazkâr - Türkiye'deki Tarih Anlayışı Üzerine" kitabını irdeliyor.

Deneme yazılarıyla Gülşen Demirkol Özer, Mavi Marmara şehidimiz Furkan Doğan kardeşimizin üzerinden düğümlerimizi çözmemizi salık verirken; Merve Ayar şehit haberlerinin duygularımızda nasıl karşılık bulduğunu ele alıyor. Zehra Çomaklı Türkmen ile Nisa Nur Ayar şehidimiz Cevdet Kılıçlar'ı; Abdurrahman Çeliker ise Gazze filosunu yazıyor. Bünyamin Doğruer, Hatica Kübra Baytap ve Atavi Osman Erdemir'in Mavi Marmara katliamı ve direnişi ile ilgili şiirlerinin yer aldığı derginin arka kapağı ise şehitlerimizin fotoğraflarının olduğu bir çalışmaya ayrılmış.

İrtibat: 0212 524 10 28
www.haksozhaber.net

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.