O kitapçıkta ne var?
Toplantı da katılımcılara 'Anayasa değişiklik paketi ile ilgili sorular ve cevaplar' isimli kitapçık dağıtıldı.
AK Parti tarafından hazırlanan "Anayasa Değişiklik Paketi ile İlgili Sorular ve Cevaplar" isimli kitapta, Anayasa Mahkemesi'nın yarı siyasal, yarı yargısal görev yapan mahkemeler olduğu ve Batı ülkelerinde siyasal organlar olan parlamentoların bu mahkemeye üye seçtiği yer alıyor.
AK Parti tarafından anayasa değişikliği referandumunda yer alan maddelerle ilgili tanıtım hazırlandı. Başbakan Erdoğan'ın sunuş yazısının da yer aldığı kitap 100 sayfadan oluşuyor. Kitapçıkta anayasa değişikliği ile ilgili 40 soru ve cevap bulunuyor. KitapçıktaAnayasa Mahkemesive HSYK ile ilgili maddelere daha geniş bir şekilde yer ayrılması dikkat çekti.
Kitabın ilk sayfasında,Anayasa değişikliğisırasında Meclis Genel Kurulu'ndaki çalışmaları gösterir bir fotoğrafa yer veriliyor ve burada CHP sıralarının boş olduğu görülüyor. Kitapçıkta12 Eylüldarbesini gerçekleştiren Kenan Evren'in bir fotoğrafı ve o dönemdeki bir gazetenin "Ordu yönetime el koydu" başlığı yer aldı. Eski CHP Genel Başkanı Deniz Baykal'ın 12 Eylül Anayasası'nı eleştiren ve savunan iki farklı sözü de kitapta bulunuyor.
KİTAPÇIKTAKİ BAZI SORULAR VE CEVAPLARI
Soru: Anayasa'da değişiklik yapmaya ihtiyaç var mıdır?
Cevap: Türkiye'nin yeni bir anayasaya, bu mümkün olmazsa bazı temel konularda kısmen de olsa anayasada değişiklik yapmaya her şeyden çok daha fazla ihtiyacı vardır.
Soru: Anayasa değişiklik teklifi konusunda AK Parti'nin diğer partilerle uzlaşmadığı, uzlaşmak istemediği iddia edilmektedir. Bu doğru mudur?
Cevap: Hayır, doğru değildir.AK Partiiktidara geldiğinden beri, anayasa değişikliği ile ilgili olarak 8 paket TBMM'den geçirilmiştir.
Soru: Niçin paket, madde madde referanduma sunulmuyor da, hepsi bir bütün olarak referanduma sunuluyor?
Cevap: Bu pakette referanduma sunulan 26 maddenin hepsi dana fazla hak ve özgürlük, daha çok demokrasi ve daha oturmuş hukuk devleti anlamına geldiği için hepsi birbirleriyle doğrudan veya dolasıyla ilgilidir ve ilintilidir.
Soru: Anayasa değişikliği ile 12 Eylül 1980 darbenin failleri ve yardımcıları yargılanabilecek mi?
Cevap: Hukukun üstünlüğüne dayalı devletlerde "yapanın yanına kar kalması" söz konusu değildir. Amaç geçmişin acılarını deşmek ve bugüne taşımak değil, dünden ders çıkararak, günümüzde ve yarınlarda yeni yanlışların yapılmasına ve acıların çekilmesine mani olmaktır.
Soru: İdare üzerinde yargı denetimini kısıtlayacak bir hüküm var mıdır?
Cevap: Hayır, aksine idarenin her türlü işlem ve eylemi ile ilgili olarak yargı denetiminin kapsamı genişlemektedir.
Soru: Anayasa Mahkemesi'nin üye sayısı ve işleyişi ile ilgili olarak yapılan değişikliklerin gerekçesi nedir?
Cevap: 1982 Anayasası bir ara dönem anayasasıdır. Yürürlüğe girdiğinden beri anayasada yargı ile ilgili olarak kayda değer bir değişiklik yapılmamıştır. Türkiye kabuk değiştirirken, her alanda ciddi demokratikleşme adımları atılırken, yargının bu sürecin dışında kalması düşünülemez.
Soru: Yeni düzenleme ile 14 üyenin Sayın Cumhurbaşkanı tarafından atanması söz konusudur. Bu doğru bir tercih midir?
Cevap: Mevcut durumda 15 üye Cumhurbaşkanı tarafından atanmaktadır. Üye sayısı artmasına rağmen Sayın Cumhurbaşkanın atadığı üye sayısı düşmüştür.
Soru: TBMM tarafından Anayasa Mahkemesi'ne üye seçilmesi doğru mudur? Dünyada örneği var mıdır?
Cevap: Esasen Anayasa Mahkemeleri yarı siyasal, yarı yargısal görev yapan mahkemelerdir. Bu özelliklerinden dolayıdır ki, Batı ülkelerinde siyasal organlar olan parlamentolar bu mahkemeye üye seçmektedirler.
Soru: Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu'nun yapısının değiştirilmesi ile yargı bağımzsızlığına zarar veriliyor mu?
Cevap: Aksine bu değişiklikle HSYK, çok daha geniş bir temsil kabiliyetine sahip olan ve yargı camiasının tümünü sürece dahil eden bir yapıya kavuşturulmaktadır.
Soru: Halen, meslekten ihraç dahil, HSYK'nın hiçbir kararı, yargı denetimine tabi değildir. Bu durum değişecek midir?
Cevap: Değişiklik paketi ile oluşacak yeni HSYK'nın meslekte çıkarmalarla ilgili kararları yargı denetimine açık olacak; diğer kararla ilgili olarak ise niteliği konusunda belirlenecek şekilde etkin bir iç itiraz sistemi getirilecektir.
Soru: Yürütme, hatta yasama kurumu olan TBMM, HSYK'ya üye seçmediği halde yargı bağımsızlığının ortadan kaldırılacağı iddiası neden kaynaklanmaktadır?
Cevap: Kopartılan gürültünün sebebi, katılımcılığın kabul edilmesi ve bir kısım çevrelerin statükonun devamından yana olmasıdır.
Soru: Anayasa değişiklik paketinin ekonomik olarak ülkeye getirisi nedir?
Cevap: Yapılan düzenlemeler sayesinde ülkemizin "olay riski" azalacak ve ekonomik dinamizm artacaktır. AK Parti'ye karşı açılan kapatma davasındaki siyasi istikrarsızlık olacağı endişesiyle ekonomik hayatın ne tür sarsıntılar geçirdiği herkesin malumudur.
CİHAN
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.