Aşık Veysel ölümünün 35. yılında anıldı

Aşık Veysel ölümünün 35. yılında anıldı
"Dost dost diye nicesine sarıldım / Benim sadık yarim kara topraktır" mısralarının yazarı Aşık Veysel Şatıroğlu, ölümünün 35. yıldönümünde mezarı başında anıldı.

Halk ozanı Aşık Veysel Şatıroğlu için önce Şarkışla ilçesindeki Aşık Veysel Kültür Merkezi'nde bir anma töreni düzenlendi. Burada Aşık Veysel'in hayatı anlatıldı ve kaleme aldığı şiirler Sivaslı aşıklar tarafından saz eşliğinde seslendirildi. Daha sonra Aşık Veysel'in doğup büyüdüğü ve mezarının bulunduğu Sivrialan köyüne geçildi.

Aşık Veysel'in mezarı başında ikinci defa anma töreni gerçekleştirildi. Buradaki törene Vali Veysel Dalmaz, Aşık Veysel'in çocukları ve çok sayıda vatandaş katıldı. Mezar başında dua okundu.

Vali Dalmaz, burada yaptığı konuşmada, çocukluğunda adaşı Aşık Veysel'in şiirlerini ezberleyerek büyüdüğünü söyledi. Sivas'tan önce Aşık Veysel'i tanıdığını ifade eden Dalmaz, "Aşık Veysel, kaleme aldığı şiirlerle insanları bütünleştiren bir halk ozanı olmuştur. Bu yönüyle ünü dünyanın öbür ucuna kadar ulaşmıştır" dedi.

Aşık Veysel'in oğlu Ahmet Şatıroğlu da babasının şiirinden bir dörtlük okuyarak, törene gelenlere teşekkür etti. Daha sonra köy içinde bulunan Aşık Veysel'in özel eşyalarının sergilendiği müze gezildi. Aşık Veysel'in hayattayken giydiği elbiseleri, günlük yaşamda kullandığı saz ve diğer eşyaları ile resimlerini inceleyen Vali Veysel Dalmaz, onu ve söylediklerini iyi anlamak ve onlardan ders çıkarmak gerektiğini söyledi.

Burada Gazeteci Yücel Yönal, Aşık Veysel'in ölmeden 12 saat önce çektiği fotoğrafını Vali Dalmaz'a hediye etti. Vali Dalmaz, Aşık Veysel'in kızı Zöhre Başer ile babası hakkında konuştu.


AŞIK VEYSEL KİMDİR?


1894 yılında Sivas'ın Şarkışla ilçesi Sivrialan köyünde dünyaya geldi. Babası Karaca Ahmet, annesi Gülüzar Hatun'dur. 7 yaşına geldiğinde gözünün birini yakalandığı çiçek hastalığında kaybetti. çok geçmeden ikinci gözüne de perde indi. Oyalanması için Aşık Veysel'e babası bir saz aldı. çamşıhlı Ali ve Molla Hüseyin adlı saz ustalarından dersler aldı. önceleri Pir Sultan Abdal, Yunus Emre, Aşık Kerem, Erzurumlu Emrah gibi ustaların türkülerini söyledi. 1933'de Cumhuriyet'in 10. yılı için yazdığı destanın yayınlanması ve Sivas Aşıklar Bayramı'ndaki başarısı dikkat çekti.

Ahmet Kutsi Tecer'in yardımlarıyla Veysel 40 yaşından sonra kendi eserlerini vermeye başladı. çeşitli köy enstitülerinde saz öğretmenliği yaptı. Aşık Veysel, 2 kez evlendi. 2 erkek 4 kız babasıdır. Şiirlerinde yurt sevgisi, kardeşlik, birlik ve okuma sevgisini işledi. 21 Mart 1973 tarihinde (Sadık yarim) dediği kara toprağına kavuştu.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.