Erzurum hakkında tartışılacak iddia!

Erzurum hakkında tartışılacak iddia!
Birey üniversite kitabevi Merdiven Altı Kültür Sohbetleri’nde konuşan eğitimci yazar Abdurrahman Zeynal’dan Tartışılacak Bir İddia: ‘Erzurum Mezarlıklar Üzerine Kurulmuş Bir Şehirdir.’

Birey üniversite kitabevi Merdiven Altı Kültür Sohbetleri’nde ‘Dünden Bugüne Erzurum, Şehir Kültürü Ve Ramazan’ konusu ele alındı.

Tarihçi ve yazar Muzaffer Taşyürek’in yönettiği söyleşiye Er-Vak başkanı Erdal Güzel ve eğitimci yazar Abdurrahman Zeynal katıldı.

Konuşmacılar çocukluk günlerinden başlayarak Erzurum’un dünden bugüne fiziki, sosyal ve kültürel olarak nasıl değiştiğini ele paylaşmaya çalıştılar.

Şehir merkezinin kurulu olduğu yerlerde eskiden birden fazla mezarlık olduğunu söyleyen Abdurrahman Zeynal ‘Ne yazık ki şuan şehir merkezi olarak bilinen yerlerde geçmişte birden fazla birden fazla mezarlıkları, açık hava sinemaları, hanları, hamamları, birer eğitim merkezi gibi çalışan kahvehaneleri olan dinamik ve sosyal bir şehir özelliği taşıyan Erzurum bugün içine kapanmış, sahip olduğu maddive manevi değerleri tahrip edildiğinden habersiz bir şehir konumunda. Bosna’da mezarların çiçeklerle süslendiğini görünce kendi mezarlarımıza hiç mi hiç değer vermediğimizi fark ettim. Mezarlar bir milletin o coğrafyadaki tapusu demektir. Bu durumda yabancılardan tarihi eselerimize saygı göstermelerini beklemeye hakkımız olamaz.’dedi.
Er-Vak başkanı Erdal güzel ise konuyla ilgili şunları söyledi: ‘Çocukluğumdan itibaren bildiğim birçok tarihi şahsiyetin mezarının zaman içerisinde yok olduğuna şahidim. Erzurum geçmişini önemsemiyor. Bahçeli evleri, mesire yerleri,ortak çadırları,yöresel yemekleri olan Erzurumlu bugün bu değerlerden çok habersiz yaşamaktadır. Elbette bu değerleri olduğu gibi bugüne taşımak mümkün değildir. Ancak Erzurum’un geçmişte sahip olduğu paylaşımcı ruhu ve güven duygusunu bugüne taşıyabiliriz. Geçmişte camilerimiz bile daha sempatikti. Örneğin bugün Naim Göller Hocanın cemaatle kurduğu iletişimi aynı şekilde kuran hocalardan yoksunuz.’

Birey üniversite kitabevi kurucusu Mahmut Balcı düzenledikleri bu tür etkinliklerle dikkatleri şehrin sorunlarının çözümüne katkıda bulunur düşüncesiyle çaba gösterdiklerini söyledi.

Tarihçi ve yazar Muzaffer Taşyürek ise Erzurum tarihine sahip çıkmak gerektiğini belirterek facebook’ta açtıkları eski Erzurum fotoğrafları sayfasına Erzurum’la ilgili elinde fotoğraf olanlardan katkı beklediklerini söyledi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.