Rusya'da bilim adamlarndan şaşırtan buluş
Bulutların fiziksel oluşumunu, yoğunlaşma, katılaşma ve süreçlerini izlediklerini belirten Deneysel Meteoroloji Enstitüsü Müdürü Anatoliy Savçenko, "Benzeri araştırmalar 1950'lerden bu yana yapılıyor. Şu anki çalışmalarımızda ise oluşturduğumuz yapay bulutun açık havada davranışını anlamaya yönelik deneyler safhasına geldik" diye konuştu.
Bir bulut oluşturmak için laboratuvar uzmanları sadece 40 dakika harcıyor. Ancak, doğal koşullar altında yapay bulutun oluşmasını sağlamak daha karmaşık süreçler gerektiriyor. Bilim adamları, tamamen berrak gökyüzünde bulut oluşturmanın mümkün olmadığını kabul ediyor. Fakat böyle durumların da doğada sık görülmediğini kaydediyor. Bulutlu gökyüzü sayesinde yağmurun durdurulmasının mümkün olduğunu öne süren bilim adamları doğa ile bu tür değişiklikler sayesinde bir çok kazancın sağlanabileceğini ifade ediyor.
Deneysel Meteoroloji Enstitüsü laboratuvar şefi Aleksey Şilin "Rusya'da son orman yangınlarının meydana geldiği haritaya baktığımda elimizin altında bulunan teknolojiler sayesinde yangınlara daha etkin mücadele edebileceğimizi anladım. 20 ve 40 kilo arasında reaktif madde kullanılarak yaklaşık 50 bin ton yağışı sağlayabiliriz" dedi.
Rusya'nın başkenti Moskova'da atmosferik manipülasyonlar sadece ulusal bayramlarda gökyüzünü temizlemek için kullanılıyor
(CİHAN)
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.