Ahlaksız dizi şimdi de Türkiye’de

Ahlaksız dizi şimdi de Türkiye’de
Amerikan yapımı Spartacus dizisi, yayınlanan çirkin ve ahlaksız sahneleri nedeniyle başta kendi ülkesi olmak üzere Hollanda ve İngiltere’de bile yasaklanırken, şimdi ise e2 ve CNBC-e isimli Türk kanallarında gösterime girdi.

Ekranlara yansıyan tecavüz sahnesiyle kamuoyunda tepki toplayan “Fatmagül’ün suçu ne?” dizisi ile eşcinsel ilişkiyi meşru gösteren “Kılıç Günü” dizisinin ardından yabancı dizilerdeki ahlaksızlıklar da, Türk televizyonlarında gösterilmeye başlandı. Romalılar tarafından köleleştirilen Trakyalı birisinin hayatının anlatıldığı Amerikan yapımı Spartacus dizisi, yayınlanmaya başladığı günden itibaren kendi ülkesi dahil dünyanın her tarafında, yayınlanan ahlaksız sahnelerden dolayı sert tepki gördü. Dizide, oyuncuların sürekli birbirleriyle sevişmeleri, toplu sevişme ayinleri düzenlemeleri, gladyatörlerden senatörlere, köylülerden memurlara sürekli bir seks ayini, seks ritüeli gibi ahlaksız ve çirkin sahneler yer alıyor. Gösterilen sahnelere gelen yoğun tepkiler karşısında Amerika, Hollanda ve İngiltere gibi ülkelerde bile dizinin bazı bölümleri yasaklandı.

Sinema eleştirmeni Ali Murat Güven, Spartacus dizisinin orijinal başyapıt olan Spartacus filminin iyice sulandırılmış ve içine bolca erotizm katılmış çağdaş bir versiyonu olduğunu söyledi. Bu tür ahlaksız dizileri Türkiye’de sadece ancak Doğuş Grubu’nun yayınlayacağını ifade eden Güven, bunun sebebini de cinsellik, çıplaklık ve ahlakçılığın bu grubu rahatsız etmemesi olarak gösterdi. Eleştirmen Güven; “Doğuş grubunun kanalları, RTÜK’ün ve yasaların elverdiği son noktaya kadar, filmleri ‘sansür ayıp bir şeydir’ kisvesi altında bütün erotik, şiddet sahneleriyle birlikte yayınlıyorlar. Ne zaman toplumsal feryat ya da RTÜK tepkisi kaçınılmaz hale gelirse ancak o tür sahneleri kesiyorlar veya mozaikliyorlar” dedi.

Vakit

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.