Kültür sezonu alkışlarla açıldı

Kültür sezonu alkışlarla açıldı
İstanbul 2010-2011 kültür sanat sezonu, 8 Ekim Cuma akşamı Binbirdirek sarnıcı'nda düzenlenen etkinlikle açıldı...

İstanbul’da kültür ve sanat alanında gerçekleştirilecek olan birbirinden güzel etkinliklerin başladığına işaret eden 2010-2011 kültür sanat sezonunun açılışı, 8 Ekim Cuma akşamı Binbirdirek Sarnıcı’nda düzenlenen muhteşem bir davetle sanatseverlere duyuruldu.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Daire Bakanlığı Kültür Müdürlüğü tarafından gerçekleştirilen ve her yıl ekim ayında yapılan açılış davetine çok sayıda seçkin sanatçı, akademisyen, bürokrat ve gazeteci katıldı.

Kötü hava şartlarına rağmen yoğun bir katılımla gerçekleşen 2010-2011 "Kültür-Sanat" sezonunun açılışında; Özdemir Erdoğan, Yaşar Özel, Ahmet Özhan, Derya Köroğlu, Turgay Başyayla, Esat Kabaklı, Servet Kabaklı, Melihat Gülses, Suzan Kardeş, Nihat Doğan, Prof.Dr EminIşık, Mustafa Miyasoğlu, Sadun Aksüt, Ali Sürmeli, İbrahim Zaman gibi birçok değerli konuk vardı.

Programın açılış konuşması için kürsüye gelen İBB Kültür Müdürü Hüseyin Öztürk bir toplumun medeniyet seviyesinin kültürle iç içe olması ve sanata değer vermesiyle ölçüldüğünü belirterek, “Toplumumuzu ve kültürel değerlerimizi bilip anlamadan gelecek için yeni projeler ortaya koymamız mümkün değildir” dedi.

Büyükşehir Belediyesi’nin, İstanbul’da kültür-sanat sektöründe yıllardır öncü ve lokomotif görevini üstlendiğini, açılan 18 kültür merkezi ile sadece İstanbul’un merkezinde değil şehrin en uç bölgelerinde kültür hizmeti verdiklerini vurgulayan Öztürk, bu kültür merkezlerinin başında gelen Cemal Reşit Rey Konser Salonu’nda, Türkiye’nin ve dünyanın en büyük sanatçılarını ağırladıklarını ifade etti.

Öztürk sözlerine şöyle devam etti; “Bildiğiniz gibi Belediyemiz Kültür ve Sosyal İşler Dairesi, çoğulculuk ve çeşitlilik anlayışı içinde kültür sanat alanında yıllardır dünyadaki güncel gelişmeleri takip ederek; kütüphanecilik, müzecilik, bilim, sanat ve kültür faaliyetlerini icra ediyor, İstanbul’daki önemli kültür ve sanat kurumlarını destekliyor, onlarla birlikte yeni projeler üretiyor. Böylelikle, millî ve evrensel değere sahip kültür ve sanat değerlerimizi insanımızın hizmetine sunuyor”

Yeni sezonda Attila İlhan, Sadettin Kaynak, Cahit Sıtkı Tarancı, Mahir İz, Bedri Rahmi Eyüboğlu, Ayhan Songar gibi kültüre ve sanata hizmet etmiş isimleri genç nesillere tanıtmak için anma programları gerçekleştirileceğini söyleyen Hüseyin Öztürk, ayrıca Sultanahmet’te Kadırga Özbekler Tekkesi, Eyüp’te Yeşilpınar Kültür Merkezi ile Dil ve Edebiyat Derneği salonlarında da etkinlik düzenlemeye başladıklarını sözlerine ekledi.

Programda Hüseyin Öztürk’ün konuşmasının ardından, İstanbul Büyük Şehir Belediyesinin Kültür Müdürlüğü’nün faaliyetlerinin anlatıldığı bir tanıtım filmi gösterildi.

Daha sonra kürsüye davet edilen sanatçı Özdemir Erdoğan ise konuşmasında,
sanatçılar açısından ‘mensubiyet’, ‘aidiyet’ ve ‘yakınlık’ kavramlarını değerlendirdi. Erdoğan, “Sanatçıların mensubiyetleri ve aidiyetleri olmaz ama sanatçıların yakınlığı olur. Ben de bundan evvel mensup olduğum bütün topluluklardan, kuruluşlardan istifa ederek, ‘sanatçı tek başına ve özgür olmalıdır’ dedim. Fakat üç senedir kendimi yakın hissettiğim İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin programlarında yer alıyorum. Çünkü İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin kültür ve sanat alanında ayrım yapmadan bütün sanatçıları kapsadığını, her kesimden sanatçıya kucak açtığını görüyorum.” dedi.

İçinde yaşanan toplumun maddî ve manevî yapısına yaklaşmak gerektiğini ifade eden Erdoğan, ‘ulusal olmadan uluslar arası olunamaz, ancak sadece iç pazara hitap eden uğraşılarla da bu iş olmaz, onun için kültürümüzü bütün dünyaya tanıtmamız lâzım” dedi.

Erdoğan, “Sanat ve kültür alanında gösterdiği kapsayıcı tarzından dolayı başta Başkan Kadir Topbaş olmak üzere emeği geçen herkese teşekkür ediyorum, ancak bizim kültürümüze kötü söyleyen ve kötü bakan bir sürü sanatçıya da gereğinden fazla önem verilmesi beni rahatsız ediyor” diyerek sözlerini noktaladı.

Sunuculuğunu Tuğçe (Becerikli) Pala’nın yaptığı gecede Ayışığı Klasik Türk Müziği topluğu da bir dinleti sundu.

Sezonun açılmasıyla birlikte, İstanbul’un dört bir yanındaki kültürel mekânlarda, Ekim ayından Mayıs ayının sonuna kadar hemen her gün gerçekleştirilecek yüzlerce kültürel etkinlik sanatseverleri bekliyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.