Osmanlıca hızlı okuma kitabı çıktı

Osmanlıca hızlı okuma kitabı çıktı
Türkiye’de ilk olma özelliğini taşıyan “Günümüz Türkçesi ve Osmanlı Türkçesi Hızlı Okuma Teknikleri” kitabı çıktı.

Değişim Rehberi Yayınları'ndan çıkan Kişisel Gelişim Uzmanı Hüseyin Gökhan Karaçivi, imzalı kitabın özellikle üniversitelerin tarih ve edebiyat bölümlerinde okuyan öğrencelere büyük kolaylık sağlaması bekleniyor.

Türkiye’de sahasında ilk olan kitabın yazarı Hüseyin Gökhan Karaçivi, Osmanlı Türkçesi ile ilgisinin gerek yazma gerek okuma şeklinde 21 yıldır devam ettiğini ifade etti. Osmanlı Türkçesi üzerine çalışmalar yapan Divan Araştırma ve Eğitim Derneği'nin Başkan Yardımcısı olduğunu belirten Karaçivi, şunları söyledi:" Dernek olarak İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür A.Ş. ile birlikte ‘Osmanlı Türkçesi Okuma kursları’ kursları tertip ediyoruz. Bu kurslarda halkımıza Osmanlı Türkçesi ile ilgilenenlere okuma öğretiliyor. İstanbul halkı tarafından fevkalâde teveccüh gören kurslarımız belirli aralıklarla devam etmektedir. Osmanlı Türkçesi kurslarını 4 kur hâlinde düzenliyoruz ve her bir kurun sonunda başarıyla tamamlayan kursiyerlerimize sertifika veriyoruz. Eğitim sürecinde zaman zaman kurs hocalarımız Osmanlıca yazma ile ilgili bazı püf noktalarını veriyorlar. 2009 yazından itibaren bir yılda 1000’e yakın Osmanlı Türkçesi meraklısına kursumuzda başarıyla eğitim verdik."

OSMANLICA İLE TANIŞANLAR OKUMA GÜÇLÜĞÜNÜ AŞACAKLAR
Kitap piyasasında onlarca "Hızlı Okuma" kitabı bulunduğuna dikkat çeken Kişisel Gelişim Uzmanı Karaçivi, kendisinin bunca kitaba benzer bir kitap yazmak yerine “Günümüz Türkçesi ve Osmanlı Türkçesi Hızlı Okuma Teknikleri” adında Türkiye’de ilk olan "Hızlı Okuma" kitabını yazdığını kaydetti. Karaçivi, "Hızlı okuma"yı kısaca şöyle tarif etti: "Hızlı okumada temel iki nokta var. Birincisi gözün görme alanını genişletilmesi. Gözün bir heceye bir kelimeye değil; kelime grubuna odaklanmasını amaçlanıyor. İkinci nokta gözün kelime grupları üzerinde sıçrama hızını arttırmaktır. Hızlı Okuma Teknikleriyle göz organımızı görmek, beynimizi ise görülen metnin anlamlandırılması için kullanıyoruz. Okuma öğrenirken bize hece hece veya kelime kelime okuma öğretildiğinden okuma hızımızı maalesef çok sınırlı kalmakta. Uzun süre okumak zorunda kaldığımızda da performansımız düşmektedir.

Piyasadaki sâir hızlı okuma kitaplarına kıyasla bizim kitabımızın en önemli ayrıcalığı 'Osmanlı Türkçesi Hızlı Okuma Teknikleri' içeriyor olmasıdır. Bu alanda çıkmış olan ilk kitaptır. Birinci gâyemiz, bir vesile ile Osmanlıca ile tanışmasına rağmen okumakta güçlük çeken kişinin okuma hızını arttırmaktır. Okuma hızına engel olan Arapça, Farsça diğer yabancı kelimeler ve klişeleşmiş bazı kelimelerin yazılışlarındaki bazı ekler ve kısaltmalar üzerinde durduk. Bu noktalar üzerinde çalışan istekli kardeşlerimizin okuma hızları artarken daha çok öğrenme şevkinin de artacağı kanaatindeyiz. Belki ileride Osmanlı Türkçesi hızlı okuma bölümünü özel bir kitap olarak da çıkartabiliriz. Fakat şimdilik kitaptaki metinler, Osmanlı Türkçesi ile yazılmış bir evrakı okuyabilmek için büyük kolaylık sağlayacaktır. "

OSMANLI MEDENİYETİ KEŞFEDİLMEYİ BEKLİYOR
Osmanlının çok zengin bir kültür ve medeniyet ortaya koyduğuna yüzbinlerce tarihi belgenin araştırmacıları beklediğine dikkat çeken Karaçivi, kitabın ‘Osmanlı Türkçesi Hızlı Okuma’ bölümünü hazırlamaya kendisini sevk eden sebebi ise şöyle özetledi:"Kitap okuma isteğimi teşvik eden önemli sebep elime geçen bir hızlı okuma kitabını okuyup tavsiye edilen usulleri tatbik etmek oldu. Okuma hızımdaki gelişme okuma hazzımı da olumlu etkiledi. Öğrencilerle yaptığım sohbetlerde kısaca okuma istekliliği hakkında illa bir bahis geçer, en çok yöneltilen sorulardan biri; ‘Osmanlıca metinleri hızlı okumanın yöntemi geliştirilebilir mi?’oluyordu. Cevaben ‘mümkün’ dedikten sonra öğrencilerimiz çalışmayı hemen talep ediyorlar. Önemli sebeplerden biri budur. Son birkaç yıldır gerek sosyal organizasyonlar ile gerekse medyada tarih ile ilgili bilhassa Osmanlı Tarihi ve kültürel mirası hakkında program sayılarının arttığını fark ediyoruz. Buna en iyi örnek 2010 İstanbul Kültür Başkenti Programı ve birçok ile ve ilçede kültür ve dayanışma derneklerinin Osmanlıca Okuma Eğitim Seminerleri, tarih konulu kültür seminerlerini gösterebiliriz. Önce yanlış anlamalara sebep olmamak için bir tembihle başlamak istiyorum; Kelime hazinemizin zenginliği Osmanlıca okuma hızımızı etkileyen en önemli sebeptir. Bin yıllık bir tarih ve üç kıtalık bir coğrafyaya ait kültürün yazılı ifadelerini okuyabilmek anlamak için yeterli olmayacaktır. Yanlış anlaşılmasın kitabımızda yoğunlaştığımız nokta, halk arasında kullanılan günlük konuşma dilidir. İlk zamanlar Osmanlıca okumalarında lügatiniz elinizin altında olması öğrenme istekliliğini arttıracaktır. Okuma hızımıza bir diğer engel önyargılarımız ve zararlı okuma alışkanlıklarımızdır. Bu engellerimizi nasıl bertaraf edeceğimizi kitabın ikinci bölümünde ve Osmanlıca bölümünde ele aldık."

24 BİN ÖĞRENCİ OSMANLICA DERSİNDEN BAŞARISIZ OLDU
Açık Öğretim Fakültelerindeki Türk Dili Edebiyatı bölümünde okuyan 46 bin öğrenciden 24 bin öğrencinin Osmanlıca derslerinden başarısız olduğu bilgisinin kendisini bu çalışmaya motive ettiğini anlatan Karaçivi şunları söyledi: "Bu bölüme geçen yıl 46 bin öğrenci kaydolmuş ve edindiğim bilgiye göre bu öğrencilerden 24 bin kadarı Osmanlı Türkçesi dersinde başarısız olmuş. Tabii ki öğrenciler kendi ders kitaplarından belli bir eğitim aldılar, fakat netice olarak 24 bin öğrencinin Osmanlı Türkçesi’nde başarısız olması yardımcı kaynak hazırlamak için beni harekete geçirdi. Bu çalışmayı planlarken ben ve çalışma arkadaşlarım, öğrencilerin Osmanlıca okurken hangi noktalarda zorlandıklarını tespit etmeye çalıştık. Bu öğrenciler Kur’ân harflerini, rika hattıyla yazım kurallarını öğrenmelerine rağmen okuma zorluğu çektikleri hususları birkaç başlık altında topladık. İkinci dünya savaşından sonra geliştirilen ‘Hızlı Okuma Teknikleri’ni bu kitabımızda Osmanlı Türkçesinde okuma ve yazma konularıyla ilişkilendirdik. Kitabımızın Osmanlıca bölümünü bu şekilde öğrencilere faydalı olmak maksadıyla hazırladık."

OKUMA İHTİYACI BARUT GİBİ
Hızlı Okuma yeteneğinin kitap yardımıyla geliştirilebileceğini ifade eden Karaçivi, "okuyucularımız, göz egzersizleri programındaki tavsiyelere uyup açıklamalı okuma teknikleri üzerinde alıştırmaları özenle yaparsa kısa sürede hızlarının arttığını fark edeceklerdir. 20 gün süreyle 15-20 dakikalık düzenli çalışmaları yeterlidir.
Grup halinde eğitim almak isteyenler için 12 Saatlik hızlandırılmış eğitim programlarımıza katılabilirler. Bu eğitim sonunda okuma hızlarını 2-3 katına çıkarabilirler. Eğitim sezonuna kitabımızın ilk baskısını yetiştirdik. Bundan sonraki baskılar için çalışmalara şimdiden başlamış bulunuyoruz. Babalar için bir mesajım var. Mutlaka çocuklarının hızlı okuma becerilerini öğrenmelerine yardımcı olsunlar. Yaptığımız araştırmalarda bir lise öğrencisi dakikada 100-150 kelime arası okuyor, bir üniversite öğrencisi 150-200 kelime arası okuyabiliyorken hızını dakikada 600-800 kelimeye kadar çıkartabiliyor. Bu sonuç Hızlı Okuma öğrencileri tarafından ölçülmüş bir istatistiktir. En iyi haber; Okuma hızını 2-3 kat arttıran SBS veya ÖSS öğrencisinin sınavda 30 dakika ek süre kazanmasıdır. Okumayı, öğrenmeyi önemseyen tüm anne ve babalar hızlı okumayı kısa sürede öğrensinler ve öğrencilerinin öğrenmelerine yardımcı olsunlar. Okuma ihtiyacı barut gibidir; bir kere tutuşunca artık sönmez. Kitabımızda öğretilen göz egzersizlerini ayrıca bilgisayarda çalışma yapmak için hediyemiz göz egzersiz programını www.degisimrehberi.com adresimizden ücretsiz olarak kendi bilgisayarına kopyalaya bilirler."
Kişisel Gelişim Uzmanı Hüseyin Gökhan Karaçivi kimdir?

Öğrenimine Sakarya'da başlayıp İstanbul'da devam eden H.Gökhan Karaçivi, 1976 yılı itibariyle okul ve iş hayatını birleştirdi. IT sektöründe uzmanlık geliştiren H.G. Karaçivi, lisans eğitiminde sosyolojiyi tercih etti. Uluslararası Kurumsal Firmalarda iş hayatına 21 yıl devam etti.

Çalıştığı bir kurumda yöneticiliğini yaptığı proje çalışmasında NLP ile tanışan H.G. Karaçivi NLP ile ilgili araştırmalar yaptıktan sonra, merkezi Amerika'da bulunan INLPTA'nın hazırladığı NLP Practitioner eğitimine Türkiye'de katıldı. Dünya Hafıza şampiyonu Tony Buzan ve NLP 'nin Kurucularından Richard Bandler' e asistanlık yapmış olan NLP Master Trainer ve Hipnotist Phillip Holt'dan NLP Prac eğitimini aldı.

INLPTA eğitmenlerinden Amerikalı Daharma Z.Gayns' in NLP Master Practitioner eğitim seminerini başarıyla tamamlayan H.G. Karaçivi NLP uzmanı olmaya hak kazandı.

Merkezi İngiltere'de bulunan ve Phillip Holt 'a ait olan NLPNOW firmasından hipnoz eğitimi alan H.G. Karaçivi NLP ile ilgili eğitmenlik ve danışmanlık deneyimlerine önemli kaynak olacak deneyimler elde etti.

NLP dışında iş hayatı süresince IT, Mağazacılık, işletme Yöneticiliği gibi konularda birçok eğitim ve seminer programlarına katılan Karaçivi Yönetim, Liderlik ve Koçluk sertifikaları sahibidir.

British Board Of NLP BBNLP kurumundan 2006 yılında NLP Eğitimci Eğitimi alan H.Gökhan Karaçivi 2009 yılında kurduğu Değişim Rehberi Eğitim & Danışmanlık firması ile profesyonel olarak Kalite ve Yönetim Danışmanlığı, Eğitmenlik faaliyetlerini sürdürüyor.

Hızlı Okuma Eğitimleri için okuyucularımız www.degisimrehberi.com adresinden bize ulaşabilirler veya [email protected] e-posta adresinden taleplerini bize bildirebilirler.

Hızlı Okuma her yaşta öğrenilebilir ve geliştirilebilir bir yetenektir.


HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.