doğudan Dergisi'nin 4. sayısı çıktı

doğudan Dergisi'nin 4. sayısı çıktı
Doğu Konferansı'nın yayın organı olan doğudan Dergisi'nin dosya konusu ''Ortadoğu'da Devlet ve Demokrasi: Sorunlar ve Çözümler'' olan dördüncü sayısı çıktı.

Editör yazısında, Ortadoğu’da devlet ve demokrasi denildiğinde birtakım engeller ve sorunlarla karşılaşıldığına dikkat çekilerek, derginin bu sayıdaki hedefi şu cümlelerle ortaya koyuluyor:
“Bu sayının amacı, Ortadoğu’da demokrasinin gelişimini, önündeki engelleri ve sorunları incelemek ve konuya dair çözümler üretebilmek açısından ihtiyacımız olan sınırlı alanlarla ilgili projeler üretmek (ve böylece parçaların birbiriyle ilişkisini kurmayıp sorunların devamında pay sahibi olmak) değil, konunun bütün yanlarını içeren kapsamlı bir tartışmayı hayata geçirebilmektir”

Devlet ve Demokrasi: Sorunlar ve çözümler dosyasında, Ortadoğu’ya ve bu coğrafyanın diğer coğrafyalarla ilişkisine, demokrasi sorununa ve çözümlerine dair tarihsel ve bütüncül bir yaklaşım geliştirmeye çalışan onbir yazı var. Edip Asaf Bekaroğlu ile Salim çevik’in birlikte yazdıkları, “Zayıf Sivil Toplum Literatürü ve Göz Ardı Edilenler” başlıklı yazıda, şarkiyatçı ve modernleşmeci yaklaşımdan beslenen ve sivil toplum kavramı etrafında şekillenen tartışmaların bir eleştirisi bulunuyor. “En Sevilen Tartışma: İslam ve Demokrasi Birbiriyle Uyumlu mudur?” başlıklı yazısında Elif Uyar, İslam ve demokrasi arasında kurulan ilişkiyi incelerken, İrem Tuncer, “ATüT, İdris Küçükömer ve Sol” başlıklı makalesinde, liberal sol ve siyasal İslam’ın önemli bir kesimi tarafından paylaşılan düşünceleri, Asya Tipi üretim Tarzı tartışmaları ve Küçükömer’in yeniden okunması temelinde ortaya koyuyor.

Haluk Gerger, “Büyük Ortadoğu Projesi: Emperyalizmin Yumuşak Gücü” isimli yazısında, BOP bağlamında Ortadoğu’da demokrasinin gelişimini ve sorunlarını tarihsel bir çerçeveye oturtarak ve kapitalist/emperyalist ilişkileri merkeze alarak analiz ederken, “Sermayenin Ortadoğu İşgali ve Mısır’da (Yeni)liberal Dönüşüm: İnfitahtan İntifadaya” başlıklı makalesinde Onur Bakır hiç de yabancısı olmadığımız bir dönüşümü Mısır örneğinde sunuyor. Meliha Altunışık “Ortadoğu’da Petrol ve Demokrasi İlişkisine Bir Bakış” adlı makalesinde, gözlerimizi tarihi boyunca hem iç hem de dış ilişkiler açısından Ortadoğu’nun başına bela olmuş petrol ve onun etrafında şekillenen siyasal iktisat tartışmalarına çeviriyor.

Ortadoğu’da ulus devlet oluşumlarını, ulus-devletin coğrafyamızda kendisini belirgin bir şekilde hissettiren açmazlarını, sorunlarını Koray Büyüktuncer, “Ulus’suz Devletler ve ‘Devlet’siz Toplumlar: Arap Coğrafyasında Ulus-Devlet Sorunu” isimli makalesinde ortaya koyuyor. Kıvanç özcan “Müslüman Kardeşler: Siyasi Mücadele ve İç Bölünme” isimli yazısında, Ortadoğu’da birçok hareketin çıkış kaynağı olan Müslüman Kardeşler’i, Zeynep Başer de “ ‘Filistinlilik’ ve ‘İsraillilik’ Arasında Demokrasi, Kimlik ve Aidiyet Arayışları: İsrail’in Arap Vatandaşları” makalesinde İsrail’deki Filistinli vatandaşların durumunu anlatıyor. Dosyada ayrıca İslam siyasi düşüncesinin gelişimini, onun tarihsel olarak bölgede hüküm süren iktidarlarla girdiği ilişkiyi gözler önüne seren R. İhsan Eliaçık’ın “Doğu’da Sünnî Saltanat İdeolojisi” ve Hatem Ete’nin “Ulus Devlet çağında Hilafet Siyaseti” isimli makaleler de bulunuyor.

doğudan’ın dosya yazıları dışındaki yazıları da yine dosyanın içeriğini zenginleştirmeyi hedefliyor. Kültür Sanat bölümünde, Alaattin Oğuz’un kaleminden bir Kemal Tahir incelemesi ile birlikte Mehmet Alkış’ın 2. Kardeş Edebiyatlar Buluşması’na ilişkin izlenimleri yer alıyor. Portre bölümünde Necmettin Doğan, döneminin büyük düşünürlerinden İbn Haldun’u, İlker Cörüt ise geçtiğimiz ay hayatını kaybeden ve ömrünü özgür, eşit, demokratik bir Ortadoğu için mücadeleye adayan Corc Habaş’ı tanıtıyor. doğudan’ın gündem bölümünü, bölgemizde ve ülkemizde son iki aydır yaşanan gelişmelerde öne çıkanlara dair değerlendirmesi ile Mehmet Bekaroğlu’nun ve Kosova’nın bağımsızlığını kazanması üzerinden yapılan iktidar çekişmelerine yönelik yorumları ile Nuray Mert’in yazıları oluşturuyor. Kitabiyat’ta ise Okay Bensoy’un gözüyle Ahmet Tevfik İbnül Cemal’in kitabı “Velosipet İle Bir Cevelan” ve İhsan Rıza’nın kaleminden Ersin Doyran’ın “Bir Direniş Hareketi olarak Hamas” isimli kitabı bulunuyor.

Dergide beşinci sayının konusunun, “Kapitalizm, Emperyalizm” olacağı da duyuruluyor.

Doğu Konferansı Derneği adına sahibi Mehmet Bekaroğlu ve Genel Yayın Yönetmeni Cem Somel olan doğudan Dergisi’nin “Sıfırıncı Sayısı” “Tahakküm”ü, birinci sayısı “Türkiye’den Doğu’ya Bakışlar”ı, ikinci sayısı “Direniş Hareketleri”ni, üçüncü sayısı “İran”ı dosya konusu yapmıştı.

“Beslendiğimiz zengin tarihsel kültürel mirasın çoğul karakterinden katılımcı, eşitlikçi ve özgürlükçü değerleri damıtarak önümüze dikilmeye çalışılan kaotik, karanlık geleceğe meydan okumak, yeni bir dünya kurmak mümkün” anlayışıyla yola çıkan Doğu Konferansı ve yayın organı doğudan dergisi hakkında daha fazla bilgi edinmek isteyenler www.dogukonferansi.com adresini ziyaret edebilirler.

Haberleşme ve İsteme Adresi:
Doğu Konferansı Derneği
Kocatepe Mah. Kızılırmak Cad. 39/4
Kızılay – ANKARA
Tel: 0 312 417 00 93
Faks: 0 312 417 00 94
E-mail: [email protected], [email protected]

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.