Mahkumlar oynadı

Mahkumlar oynadı
Bursa'da mahkumların rol alarak sahneledikleri tiyatro oyunu ile hayata dair dersler verildi.

Mahkumlar tarafından cezaevinde sahnelenen oyun başta mahkumlar olmak üzere izleyenleri güldürürken, aynı zamanda hayata dair büyük dersler veriyordu.

Bursa H Tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurumu'nda bulunan mahkumlar tarafından sahnelenen tiyatro oyunu ile hayat dersi verildi.

Hasan Hüseyin Karabağ'ın 'Ters Evlilik' adlı oyununu sahneleyen hükümlüler izleyenler tarafından büyük beğeni toplarken, her şeye rağmen hayatla barışık olmak gerektiğini gösterdi. Cezaevi spor salonunda sehnelenen oyunu Cumhuriyet Başsavcı Vekili Hacı Osman Kaya ve Cezaevi savcısı Ali Usta başta olmak üzere savcılar, davetliler mahkum yakınları ve mahkumlar izledi.

Halk Eğitim Merkezi'nin destekleri ile 3 aylık bir hazırlık döneminden sonra sahnelenen oyun Bursa'da mahkumlar tarafından oynanan ilk oyun olma özelliğini taşıyor.

Bu zamana kadar resmi kurum veya sivil toplum kuruluşları tarafından mahkumlara yönelik sahnelenen oyunlar olmasına rağmen ilk kez mahkumlar tarafında rol alınan bir tiyatro oyunu sahnelendi.

Erkek mahkumlardan oluşan 11 kişilik oyuncu takımına tek bayan olarak destek veren halk eğitim merkezi hocalarından Fatma Tekin ve mahkumların profesyonel oyuncuları aratmayacak ustalıkta sahnelediği tiyatro oyunu salonda bulunanlara keyifli dakikalar yaşatırken, mahkumlarında bir sürede olsa bulundukları küçük dünyadan uzaklaşmalarına zemin hazırladı.

Yönetmenliğini cezaevi ikinci müdürü Cengiz Yurt'un yaptığı Ters Evlilik adlı oyun ile mahkum olmalarına rağmen hayattan dersler veren tutuklular, hayatın bir tiyatro uyunu, insanlarında zaten birer oyuncu olduğunu ifade etti.

Oyunun bitişi ile birlikte herkesin biribirine saygılı olması gerektiği üzerine vurgu yapan mahkumlar, bir arada yaşamayı öğrenmek gerektiğini göstermiş oldu. İnsanların birbirine katlanması gerektiğini oyunla sergileyen mahkumlar aynı zamanda içkininde kötülüklerine vurgu yaptı.

Cumhuriyet Başsavcı Vekili Hacı Osman Kaya, 'Hasret Yuvasında Açan Çiçeklere' benzettiği etkinliğin kendilerini duygulandırdığını belirterek, bu tür organizasyonlara her zaman destek vereceklerini ifade etti.

H Tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurumu Müdürü Ünal Şaşmaz ise, 1987 yılında kurulan cezaevinin önceleri terör suçlularını barındırdığını hatırlatarak, 2000 yılından itibaren ise adli suçluların burada tutulduğunu söyledi.

730 erkek tutuklunun bulunduğu cezaevinde mahkumları her gün 250'şer kişilik gruplar halinde spor ve kültürel aktiviteler katıldığını belirten Şaşmaz, cezaevinde aynı zamanda bilgisayar, elektrik, takı tasarım ve ingilizce gibi kurslar da düzenlediklerini dile getirdi.

Geçen yıl elektrik kursu düzenlediklerini anlatan Ünal Şaşmaz, 20 kişinin katıldığı bu kurstan mezun olduktan sonra tahliye olan 7 kişininde işe yerleştiğini aktardı.

Oyunun bitişi ile rol alan mahkumlara teşekkür ve başarı plaketi takdim edildi. Tiyatro oyunun ardında 10 bilgisayar bulunan bilgisayar kursunun açılışı yapıldı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.