İktibas Dergisi 30. yılını tamamladı

İktibas Dergisi 30. yılını tamamladı
1981 yılının Ocak ayında çıkmaya başlayan İktibas Dergisi Aralık sayısı ile 30 yılı ardında bırakıyor. Tavizsiz ve istikrarlı tevhidi mücadele çizgisini temsil eden İktibas Dergisi’nin bu sayısı "İç tehdit algısı değil, mücadele yöntemi değişiyor" m

Müslümanlar, yüce İslam davasını küçültmemeli, küçültecek her türlü tutum ve davranıştan kaçınmalıdırlar denilen Selam ile yazısında Müslümanların, dünyanın bütün maddi değerleri ve ideolojileri boy ölçüşecek olsa, bir tek harfini bile tartamayacağı İslam davasını küçük düşürecek hiçbir ahlaki ve siyasî refleks göstermemesi gerektiğinin altı çiziliyor.

Dünyada olduğu gibi Türkiye’de de her an çok yeni şeyler olduğu, değişim fırtınasının önüne kattığı her şeyi etrafa savurduğu belirtilen aynı yazıda Türkiye'de sistemin kendini yenilemekte ve fazla kilolarını eritmekte olduğu ifade ediliyor. Bu cümleden olarak Yorum masasına ise hem ABD hem de Türkiye Milli Güvenlik Strateji Belgeleri yatırılıyor. Yorumda, yeni dönemin yeni vizyonu denebilecek yeni ‘kırmızı kitap’ın konseptinin temelde değişmediği, değişen dünya koşullarına paralel olarak İslam'la mücadelede yeni taktikler geliştirildiği işleniyor.

Derginin en uzun soluklu ve kadirşinas yazarlarından Atasoy Müftüoğlu bu ayki değerlendirmesinde ‘bir çıkmaza kapanmış’ Müslümanların halini anlatıyor, içe dönük kritikler yapıyor. Cemaatlerdeki anlamsız kutsallaştırmalara dikkat çekiyor.

Bünyamin Zeran, ‘bu ülke’ye dair değerlendirmesinde, Müslüman geçmişi olan bir toplumun ‘makûs talihini’ anlatıyor. Mustafa Atav, ‘Durun kalabalıklar!’ başlıklı, şiir tadında satırlarıyla Müslümanlara sorumluluklarını hatırlatıyor. Nurefşan Erden “hepiniz birer çobansınız” nebevî uyarısına kulak vererek, liberal rüzgârlardan etkilenmemek gerektiğine dikkat çekiyor.

Mustafa Bozacıoğlu, üzerimize lazım gelen ilk farzın akletmek olduğunu açıklarken, Hikmet Ertürk de kaza ve kader konusundaki yanılgıları, yanlış inanışları irdeliyor. Emine Erol, Allah'a verdiğimiz sözün, "la ilahe illallah" sözünün farkında olmamız gerektiğini vurguluyor. Mustafa Siel, Türkiye’deki İslamî uyanışın öznel sorunlarına değindiği yazısında önemli eleştiriler yöneltiyor. Mehmed Durmuş ise İslami siyasî bilincimizi geliştirirken, ahlaki ve içsel düşünümü ihmal etmememiz gerektiğini, İslamî bilincin, İslam'ın bir boyutuna yeterince eğilip de diğer boyutlarını ihmal etmeye gelmediğine dikkat çekiyor. Zeynep Türkkan da "Adalet" kavramına dikkat çektiği yazısında, bu kavramın ışığında üniversitelerin halini yorumluyor.

Dergide ayrıca sanat, mektuplara cevaplar ve alıntı yazılardan oluşan gündem bölümü de bulunuyor.



HABERVAKTİM.COM

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.