Leyla Saz Doğumunun 160.Yılında Anılıyor!

Leyla Saz Doğumunun 160.Yılında Anılıyor!
Hem Osmanlı dönemi hem de Cumhuriyet dönemini yaşayan, Dilhayat Kalfa’dan sonra ikinci kadın bestekârımız Leyla Saz(d.1850-ö.06.12.1936), doğumunun 160. yılında anılıyor...

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür Müdürlüğü tarafından düzenlenen ‘Doğumunun 160. yılında Leyla Saz’ programı, 23 Aralık Perşembe günü saat 19.00’da Fatih Ali Emiri Efendi Kültür Merkezinde gerçekleştirilecek.

Yaslı gittim şen geldim…

Leyla Saz İstanbul’da doğan bir Osmanlı kadınıdır. Babası Hekim İsmail Paşa devletin farklı kademelerinde (valilik, tıbbiye nazırlığı gibi) görev almış, Leyla Saz Hanım da babasının bu görevleri dolayısıyla çeşitli ortamlarda bulunmuştu.

Ayrıca Sultan Abdülmecit, Abdülaziz, II. Abdülhamit ve Sultan Mehmet Reşat gibi padişahlar dönemini yaşamış ve aynı zamanda Osmanlı’daki bu en hızlı değişim süreçlerini sentezleme fırsatını da bulmuştu.

Döneminin tanınmış hocalarından dersler almış ve Fransızca, Rumca, Arapça dillerini öğrenmiştir. Kendisi “Türk Müziği ustaları arasında karşılaşıp tanıdıklarım Haşim Bey, Faik bey, ünlü ve benim her zaman özlemle andığım hocam Medeni Aziz Efendi, Hacı Arif Bey, Santuri İsmet Ağa, Kanuni Ethem Efendi idi” derdi.

Böylesi geniş bir müzikal yelpazede bulunan ve bunu en iyi şekilde değerlendiren Leyla Hanım, nice güzel bestelere imza atmayı da ihmal etmemişti.

Mani oluyor halimi takrire hicabım,

Üzme yetişir üzme firakınla harabım

Diye başlayan şarkısını ve yine onun bestelediği ‘’Yaslı gittim şen geldim’’adlı marşını hepimiz biliriz.

Divan edebiyatını da iyi bilen bestekârımız, 14 yaşından itibaren şiir yazmaya başlar. Leyla Saz 1869 da vali Giritli Sırrı Paşa ile evlenir. Hem babasının hem de eşinin işleri nedeniyle pek çok vilayeti dolaşdı.

Bostancı’daki köşkünün yanması münasebetiyle pek çok belge, nota, şiir ve hatıralarını tuttuğu defterlerini kaybeder. Saray çevresini, haremi, gezip gördüğü yerleri anlattığı hatıralarının bir kısmını yetmiş yaşlarında iken yeniden kaleme alır, Vakit ve İleri gazetelerinde yayınlatır. Bu hatıralarının bir bölümü daha sonra Fransızca, Almanca ve Çekçe olarak da yayınlandı.

İki yüze yakın bestesi bulunan bestekârımızın güfteleri, başka bestekârlara da ilham kaynağı olmuştur. Şiirlerinin bir kısmı ‘’Solmuş Çiçekler’’ adlı bir kitapla 1928’de yayımlandı.

İstanbul Kızıltoprak’da 6 Aralık 1936 yılında vefat eden Leyla Saz’ın mezarı Edirnekapı şehitliğinde.

Programa:

Yrd. Doç. Dr. Serhan Alkan İspirli, Gazeteci-Yazar Beşir Ayvazoğlu, İst.Devlet Türk Müziği Topluluğu Genel Sanat Yönetmeni Aylin Şengün Taşcı ve 4. kuşaktan akrabası Ayfer Neyzi konuşmacı olarak katılırken, İstanbul Solistleri de bestekârın eserlerinden bir kısmını icra edecekler.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.