Feodalizmin Devlete İsyanı ve Dersim Olayları

Feodalizmin Devlete İsyanı ve Dersim Olayları
Feodalizmin Devlete İsyanı ve Dersim Olayları; araştırmacı-yazar Prof Dr Ramazan Demir’in son kitabının adı.

Kitabın Adı: Feodalizmin Devlete İsyanı ve Dersim Olayları
Yazarı: Prof Dr Ramazan Demir ([email protected]; www.r-demir.com)
Yayınevi: Palme Yayıncılık (312-4333757), Ankara, 2011
E-posta: [email protected]; [email protected]

Kitap Hakkında Açıklama
Feodalizmin Devlete İsyanı ve Dersim Olayları; araştırmacı-yazar Prof Dr Ramazan Demir’in son kitabının adı. Henüz yayınlanan Feodalizmin Devlete İsyanı ve Dersim Olayları adlı bu son eseri çok dikkat çekici bir çalışma olmuş. Zira Türkiye’nin halen büyük bir sorunu olan feodalizmin soğuk ve çirkin yüzündeki maskeyi, “açılım şampiyonları” her nedense açmaya yeltenmiyor. Açılımcı politikacılar (poli=çok, tik=çok, politikacı=çok yüzlü kişi) her nedense Türkiye’nin ta Osmanlıdan Cumhuriyete, Cumhuriyetten demokrasiye geçiş aşamalarındaki kangren konuyu oluşturan feodalizme hiç kimse konuşmak, tartışmak istemiyor.
Acaba sebep nedir?
Neden açılım şampiyonları “feodalizme karşı açılım” demiyorlar?
Feodalizmin yeni modellerini oluşturan başta; “silahlı terör ağaları”, güya “barış-demokrasi adına lâfazan ağaları”, “kravatlı terör ağaları”, “uyuşturucu ağaları”, “etnik kışkırtma ağaları”, “militan besleme ağaları”, “bölücülük ağaları”, “etnik ırkçılık ağaları”,“kaçakçılık ağaları”.. Bunlar yeni model feodal organizasyonlar…
Bunlar, eskiden var olan ağa-maraba modeli yerini almış modern feodal yapılardır. İşte bu kitapta bu yeni feodal modeller de irdelenmektedir.
Feodalizm ile bağlantılı olarak Dersim olayları tüm yönleriyle incelenmekte ve yorumlanmaktadır. Feodalizmin “Kürtçü” ırkçılıkla kan bağını, Türkiye Cumhuriyetine karşı yapılmış isyanların ardındaki emperyalistlerin oyunlarını ve buna alet olan “hainlerin” düştükleri durumları, Cumhuriyetin feodalizm karşısındaki dirayetli mücadelesini somut örneklerle inceliyor.
Dersim bölgesinde başlatılan isyanın ardındaki İngiliz ajanları ve “Kürtçü” ırkçı teorisyenleri ile Dersim-Hatay ilişkisini açıklayan bu eserde, ayrıca isyanın bastırılması esnasında zarar gören insanların acılarını de paylaşmaktadır.
Devletin “devlet” sayıldığı 1937/38 yılları Dünya ve Türkiye Cumhuriyetinin tercihleri ve zorlukları, isyan karşısında Atatürk-İnönü-Bayar’ın duruşları de detaylı irdelenmektedir.
Özellikle;
Dersim feodalizmi; Dersimli Alevilerin kökeni, inancı ve dili; Dersim-Cumhuriyet ilişkisi; isyanın nedenleri ve sonuçları; Dersimin Osmanlı ekonomisine etkisi; Dersimlinin Atatürk sevgisi ve Dersim-politikacı ilişkisi… Tüm bu konular çok boyutlu olarak incelenmiş, belgelenmiş, irdelenmiş, yorumlanmış…
Yazarın okuyucudan bir ricası var; Feodalizmin Devlete İsyanı ve Dersim Olayları kitabının “peşin hükümsüz” okunması ve konuları ve olayları 1937/38 şartlarına ve politik atmosferine göre değerlendirilmesi gerektiğini hassaten rica etmektedir.
Dersim olayları hakkında şimdiye kadar bilinmeyen ve yazılmayan “özel” konuları anlatarak irdeleyen ve farklı bir bakış açısıyla yorumlayan araştırmacı yazar, bu tartışmalı konuya bilimsel ve objektif bir gözle yaklaşması ve irdelemesi, okuyucuyu “merak” içinden alıp yoğun bir bilinç denizine doğru sürüklemektedir. Üzerinde çok konuşulacak ve düşünülecek bu güncel ve yakın tarih araştırma-yoğun konulu eser herkese tavsiye edilmelidir.


HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.