Osmanlı generalleri hac notları yazardı!

Osmanlı generalleri hac notları yazardı!
Osmanlı Hac seyahatnamelerinin en kıymetlerinden biri olan “Mir’atü’l Harameyn” Osmanlı’nın Hadimü’l Harameyn olduğu zamanları bir Osmanlı generalinin gözüyle anlatıyor.

Yitik Hazine Yayınları tarafından basılan kitabın müellifi Tuğgenaral İbrahim Rifat Paşa... 

Lütfullah Yavuz’un dilimize kazandırdığı bu pek kıymetli kitabın birinci bölümünde Kabe’nin yıkanması, Mekkelilerin Hac mevsiminden sonraki adetleri, Hicaz demiryoluna yardım, Mısır tekkesi, Sellerin Mekke binalarına tesiri gibi konu başlıkları dikkat çekerken ikinci bölümde Uhud şehitlerini ziyaret, Medine’nin köyleri ve ona bağlı yerlere götürüyor okuru Rifat Paşa.

Yazar bazı dipnotlar düşmüş.
Özellikle Türkçe olarak verdiği kelimeleri dipnotlarda izah etmeye çalışmış.
Seyahatnameyle doğrudan alakasız olan ve yazarının da başka kaynaklardan yaptığı haccın edası, İslam fıkhı, sünnet anlayışı, tasavvuf, islam tarihinin vs. konulardaki çok uzun alıntılar metinden çıkarılmış.
Yazarın kitabı ortaya koymasındaki maksadın kendisinin de belirttiği üzere bir hac rehberi hazırlamak ve hacca gidecek olanlara faydalı malumatlar vermek olduğu gözden kaçmıyor.

Bunun için güzergah üzerinde gördüğü her şeyi anlatmış. Yol boyunca rastladığı ve o dönemde benzer bir yolculuk yapacakları için kıymetli olan bilgiler günümüz insanı için artık bir mana ifade etmediğinden kitaptaki nüshadan çıkarılmış. Kitapta ayrıca döneme ait 320 adet fotoğraf yer alıyor.
Bilgi için: 0216 318 42 88

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.