Yeşil Cami restorasyonla aslına dönüyor

Yeşil Cami restorasyonla aslına dönüyor
Bursa Yeşil Cami'de iç mekanında başlatılan restorasyon çalışmaları sürüyor. Osmanlı Sultanı Çelebi Mehmet tarafından 1419 yılında yaptırılan Yeşil Cami'yi 2008 yılında Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün eşi Hayrunnisa Gül ile birlikte ziyaret eden İngi

Bursa Valisi Şahabettin Harput'un girişimleri ile bir tekstil firmasının sponsor olduğu 750 bin liralık restorasyon çalışmaları Usta İnşaat tarafından yapılıyor. Aynı şirket, caminin dış cephe tamiratları ile Yeşil Türbe restorasyonunu da gerçekleştirmişti.

Bursa'da Ulu Cami'den sonra en ihtişamlı camilerden biri olan ve içinde 6 asırlık orijinal İznik çinileri bulunan Yeşil Cami'de iç tezyinat (süsleme) ile alakalı yoğun bir çalışma programı yürütülüyor. Camide geçmiş yıllarda yapılan bilinçsiz sıva altında kalan eski kalem işleri, raspa ve temizlik çalışmalarından sonra ortaya çıkartılıp eski ihtişamına kavuşturuluyor.

Yerlerinden oynayan ve bozulan orijinal İznik çinileri de elden geçirilerek yeniden sağlamlaştırılıyor. Mermerleri silinip, çirkin görüntü veren çini üzerindeki elektrik ve ses tesisatları da ortadan kaldırılacak.

"RESTORASYON BİR YILDA BİTECEK"

Yeşil Cami restorasyonunu yürüten Usta İnşaat şantiye şefi mimar Ergüven Akçay, çalışmalarda yüzde 50'lik bir ilerleme kaydettiklerini söyledi. Akçay, "Yeşil Cami'de ahşap işleri, çini ve mermer işleri, metal işleri ve kalem işleri olmak üzere çeşitli alanlarda restorasyon çalışması yapmaktayız. Anlaşma gereği 21 Kasım 2009'de başladığımız çalışmaları bir yıllık süre zarfında, 21 Kasım 2011'de tamamlamayı hedefliyoruz." dedi.

Mimar Ergüven Akçay, iç restorasyonun haricinde ikinci etap çalışmaları kapsamında ise dış mekanda yapılacak olan drenaj, zemin kaplama, yolların düzenlenmesi, bahçe duvarlarının üzerine ferforje korkulukların takılması ve şadırvanın yeniden yapılacağını bildirdi.

Bu güne kadar camide metal temizliği, gümüş kaplamaların ortaya çıkarılması, bozulmuş çinilerin tamiratı, bozulan yerlere derz dolgu yapılması ve boyama, yapıldığını anlatan Akçay, çalışmalarında Uludağ Üniversitesi ve 9 Eylül üniversitelerinden öğretim görevlilerinden yardım aldıklarını söyledi. Üniversite hocalarının özellikle çini çalışmaları sırasında bilgisine başvurduklarını anlatan mimar Akçay, ayrıca mermer temizliği, ahşap kapı ve kepenklerin temizlenip cilalanmasının da yapıldığını ifade etti.

Bundan sonra ise ana kubbelerdeki kalem işleri ve diğer kubbelerdeki kalem işlerinin yeniden elden geçirileceğini anlatan Akçay, şöyle konuştu: "Çalışmalarımızda kubbe kasnağına kadar ilerlemiş durumdayız. Ana mihrapta çalışmalar devam ediyor. Bozuk olan yerler enjeksiyon yöntemi ile tamir edilip, çiniler ise yeniden düzenleniyor. Buradaki işlemin yaklaşık 1 ay sonra tamamlanacağını umuyorum. Ayrıca camide şadırvan yoğun olarak çürümüş. Bundan dolayı şadırvan tamamen yenilecek. Abdest alma yeri yükseltilip, düzenlenecek."

Mimar Akçay, çalışmaların sorunsuz bir şekilde devam ettiğini belirterek, belirlenen zamanda restorasyonu tamamlamayı hedeflediklerini sözlerine ekledi.

CİHAN

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.