Savaş yıllarının deposu turizme açıldı

Savaş yıllarının deposu turizme açıldı
Gaziantep'te savaş yıllarında depo olarak kullanılan mağara vatandaşın sohbet mekanı oldu. Yıllar önce barınak, depo ve ahır olarak kullanılan mağara, Mehmet Kaleoğlu'nun girişimleri ile turizme kazandırıldı. Yeni Han Halıcılar Sarayı'nda bulunan Kaleoğlu

Mağaranın 'kıymık' adı verilen kesme taş ocağı olduğu sanılıyor. Taş ocağı olarak kullanılırken de yer yer havalandırma delikleri açıldığı görülen mağara girişimci Mehmet Kaleoğlu tarafından keşfedildi. Yazın serin kışın da ılık olan mağaradaki masalar ve kürsüler de farklı. Vatandaşlar taş üzerine serilen kilimlerin üzerine oturup, çay yudumluyor. Hatta mağaranın müdavimlerinden Hayri Aşar, Abdülkadir Evişen, Hayri Aşar ve mağaranın sahibi Mehmet Kaleoğlu, sıcak ramazan gününü mağarada değerlendirdiği söylüyor.

Yeni Han Halıcılar Sarayı'ndan giriş yapılan mağaraya Kaleoğlu kilimcisinin içerisinden giriliyor. Mağarada közde pişirilen Türk kahvesi ve çay yudumlayan vatandaşlar, streslerini burada atıyor. Mağaraya gelenlerden Hayri Aşar, buranın yazın da daha güzel olduğunu belirtti. Aşar, ortamında serin olmasından dolayı klimaya ihtiyaç olmadığını dile getirdi. Mehmet Ali Aşar da bir ramazanı serin olması nedeniyle mağarada geçirdiklerini kaydetti. Uzun yaz günlerinde mağaranın daha güzel olduğunu söyleyen Aşar, gelenlerin mağaraya hayran kaldığını dile getirdi. Mimar Abdülkadir Evişen de "İyi ki Mehmet beyle tanışmışım diyorum. Geldim mağaraya baktım, mağarayı tescilledik. Mağara iki bölümden oluşuyor. Biri küçük mağara diğeri de küçük. Buranın tabanını daha bulamadık. Çünkü kazma iznimiz yok. Ne zaman Tabiat Kültür Varlıkları'ndan izin alırsak burayı temizletiriz. Bu şekilde de olsa insanların ilgisini çekiyor. Kışın oturuyorsunuz, üşüme yok. Yazın da baya serin." diye konuştu.

ANTEP SAVUNMASI'NDA BARINAK OLARAK KULLANILIYORDU

Mağara sahibi Mehmet Kaleoğlu ise mağaranın daha önce taş ocağı olarak kullandığını hatırlattı. Buradan çıkan taşlardan Yeni Han'ın yapıldığını aktaran Kaleoğlu, sonra ki zamanlarda mağaranın barınma ve ahır olarak kullandığını ifade etti. Mağaranın Antep Savunması'nda barınak olarak kullanıldığını ifade eden Kaleoğlu, mekanın turistik bölge olması nedeniyle mağarayı turizme kazandırmak istediklerini kaydetti. Kaleoğlu, "Buraya günlük 150-200 kişi gelip, geziyor. Burada mağaranın olması insanların ilgisini çekiyor. Bu da bizim ilgimizi çekiyor. Bakanlıktan bize yardım olursa daha iyi olur. Buranın restorasyonu için çaba gösteriyoruz." şeklinde konuştu.

Taş üzerinde oturup, taş masa üzerinde çay içmenin insanların hoşuna gittiğini kaydeden Kaleoğlu, mağaranın yazın serin, kışın da ılık olmanın insanların hoşuna gittiğini aktardı. Kaleoğlu, "Yazın dışarıda 45 derece sıcaklık olduğunun buranın derecesi 11-12 oluyor. Nevşehir Kapadokya'yı Peribacaları meşhur ediyor. Gaziantep'i de mağaraların meşhur eder inşallah." ifadelerini kullandı.


CİHAN

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.