Mahir İz Anılıyor

Mahir İz Anılıyor
Osmanlının son muallimlerinden, eski Türk edebiyatı hocası, yazar Prof. Mahir İz için anma toplantısı düzenlenecek.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür Müdürlüğü tarafından düzenlenecek olan Mâhir İz’i anma toplantısı 22 Ocak Cumartesi günü saat 14.00’da İSAM’da (İslam Araştırmaları Merkezi- Bağlarbaşı) gerçekleştirilecek.

Seksen yıllık ömrünü, Osmanlı Devleti’nin geniş coğrafyası içinde İstanbul’dan Medine’ye kadar uzanan çeşitli yerlerde yaşayarak ve üreterek geçiren Mahir İz’i anma toplantısına Prof. Mustafa Uzun, Prof. Dr. Uğur Derman, Prof. Mahmut Kaya, Mehmet Şevket Eygi ve Ertuğrul Düzdağ katılıyor.

Programda; İttihat ve Terakkî, Millî Mücadele ve Cumhuriyet dönemini gören, Osmanlının çöküşüne ve Cumhuriyet’in kuruluşuna şahit olan İz’in hayatı ve erserleri ile birlikte o dönemin olayları konuşulacak.

Cumhuriyetin kuruluşu sırasında cereyan eden olaylara TBMM zabıt kâtibi olarak kayıt altına alarak tarihe tanıklık eden İz, aynı zamanda yüksek edebi birikimi, şairliği ve muallimliği ile de son döneme damgasını vuran önemli bir şahsiyet olarak kabul ediliyor.

Mahir İz kimdir

Mâhir İz, 28 Ocak 1895’te İstanbul Beykoz’da doğmuştur. Kardeşlerinin en küçüğü Fahir Bey, sonraları Prof. Fuad Köprülü’nün asistanı olarak mesleğe başlamış, Türk edebiyatı alanında önemli bir isim olmuş, yurtdışında da tanınmış bir akademisyen olarak uzun yıllar İstanbul üniversitesi Edebiyat Fakültesinde Eski Türk Edebiyatı Profesörlüğü yapmıştır.

Mâhir Bey, tahsiline babasının kadılıkla görevli bulunduğu Midilli’de başladı. İleriki yıllarda, bilhassa Medine’de de Arap dili ve Edebiyatı yanında çeşitli dersler okuyarak kendisini yetiştirdi.

Mâhir İz’in en önemli vasfı, etkili ve çok sevilen bir muallim oluşudur. “Çok heyecanlı ve neşeli geçti” dediği hocalık hayatında, muallimliği daima ilk planda tutmuş, diğer vazifelerini de öğretmenliğin yanında sürdürmüştür. Bu sebeple Ankara Sultânî’sine ilave olarak, Sanayi Mektebi’nde hocalık yaparken bir yandan da Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde -gizli celseler dâhil- zabıt kâtibi, zabıt mümeyyizi ve ikinci grup şefi sıfatıyla 4 yıl görev yapmıştır.

Kadıköy Orta Mektebi, Fransız Saint Jean D’Arc Okulu, Halıcıoğlu ve Kuleli Askerî liseleri, Üsküdar Paşakapısı ve Davutpaşa orta mekteplerindeki hocalığını sürdürürken Edebiyat Fakültesi’nin derslerini bitirdi. Buradaki hocalarından Ferid Kam, Ali Ekrem ve Fuad Köprülü üzerinde etkili olmuş isimlerdir.

Mâhir İz, İstanbul Yüksek İslâm Enstitüsü’nde İslâmi Edebiyat Tarihi hocalığı yapmak üzere yeniden mesleğine döndü (Ocak 1960).Mâhir Hoca Enstitüde ayrıca Tasavvuf Tarihi, Hitabet ve İrşad derslerini de okutmuştur (1960-1970).
Bu devredeki talebelerinden diğer isimler arasında, Türkiye’de İlâhiyat camiasının önde gelenlerinden, ilim ve fikir önderlerinden olan Prof. Dr. Hayrettin Karaman, Prof. Dr. Bekir Topaloğlu, Prof. Dr. Sâim Yeprem, Prof. Dr. Tayyar Altıkulaç, Prof. Dr. Emin Işık, Prof. Dr. İsmail Karaçam, Dr. Muhammed Eroğlu, Prof. Dr. İsmail Erünsal, Prof. Dr. Yaşar Fersahoğlu gibi pek çok isim zikredilebilir.

Amansız bir hastalığın ardından 9 Temmuz 1974’te vefat eden Mâhir İz’in cenazesi 11 Temmuz’da Erenköydeki Sahrayıcedid Mezarlığı’na defnedildi.

Tasavvuf (İstanbul 1969, 2000 [9. bs.]), Din ve Cemiyet (İstanbul 1972, 1998 [5. bs.]), Yılların İzi (İstanbul 1975), en önemli eserleridir.

elmahaber

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.