Ahmet Kabaklı anılıyor

Ahmet Kabaklı anılıyor
Şeyhülmuharrirîn olarak tanınan merhum Ahmet Kabaklı vefatının 10’uncu yıl dönümünde adına yakışır etkinliklerle anılacak. 

Bugün kabri başında hatim duası ile anılmasıyla başlayacak etkinlikler yarınki “Alperen’e Vefa” gecesiyle sürecek. 13 Şubat’ta ise Kabaklı’nın kurduğu Türk Edebiyatı Vakfı’nın bünyesinde kurulan Edebiyat Kıraathanesi’nin açılışını Başbakan Erdoğan yapacak.

FAHREDDİN DEDE / AKİT

“Vakıf adam” Şeyhülmuharrirîn Ahmet Kabaklı vefat yıldönümünde düzenlenen anma etkinlikleriyle anılıyor. 8 Şubat 2001’de vefat eden Ahmet Kabaklı, önce ilk olarak bugün kabri başında hatim duasıyla yad edilecek, ardından da 9 ve 13 Şubat’ta iki ayrı toplantıyla anılacak.

KABRİ BAŞINDA DUALARLA  YAD EDİLECEK
Merhum Ahmet Kabaklı’yı anma programı, vefat yıldönümü olan bugün başlıyor. Ailesi, kurucusu olduğu Türk Edebiyatı Vakfı mensupları, talebeleri ve sevenleri saat 11.00’de, Eyüp Sultan Mezarlığı Piyer Loti Tepesi’nde buluşup, Kabaklı’nın kabri başında Kur’an tilâveti ve hatim duasına katılacaklar.

Kabaklı için ilk anma toplantısı da kendi kurduğu Türk Edebiyatı Vakfı’nda ve yine kendisi tarafından başlatılan “Çarşamba Sohbetleri” çerçevesinde “Alperen’e Vefa” başlığıyla yapılacak. Yard. Doç. Dr. Erol Ülgen’in yöneteceği sohbette İsa Kocakaplan, Belkıs İbrahimhakkıoğlu, Ayla Ağabegüm ve Serhat Kabaklı konuşacaklar. Toplantı, yarın saat 17.00’de gerçekleşecek.

Ahmet Kabaklı için düzenlenen ikinci toplantı, “10. Vefat Yıldönümünde Şeyhülmuharrirîn Ahmet Kabaklı’yı Anma Programı” adıyla Cemal Reşit Rey Konser Salonu’nda yapılacak. 13 Şubat Pazar günü saat 18.00’de başlayacak programın katılımcıları, önce “Ahmet Kabaklı Fotoğrafları Sergisi”yle merhum Kabaklı Hoca’nın 77 yıllık ömründen kesitler görecekler. Nazlı Ilıcak’ın yönetimindeki anma oturumunda, Sâbir Rüstemhanlı, Prof. Dr. Birol Emil, Hasan Celâl Güzel, Ali Coşkun ve Yavuz Bülent Bâkiler, Ahmet Kabaklı’yı farklı yönleriyle değerlendirecekler.

EDEBİYAT KIRAATHANESİ’Nİ BAŞBAKAN AÇACAK
İBB Kültür ve Sosyal İşler Daire Başkanlığı Kültür Müdürlüğü ve Türk Edebiyatı Vakfı’nın önderliğinde düzenlenen etkinliklerde Kabaklı’nın hayatı ve Türk milli kültürüne katkıları aktarılacak. Türk Edebiyatı Vakfı’nın restorasyonu ve tefrîşi tamamlanan Sultanahmet’teki hizmet binası ve vakıf bünyesinde kurulan “Edebiyat Kıraathanesi”nin açılışı da 13 Şubat Pazar günü Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından yapılacak.

Ahmet Kabaklı kimdir?
İlk, orta ve lise eğitimini Elâzığ’da tamamladıktan sonra, İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi’nden mezun oldu. 1957’de Paris’e staja gönderildi. İstanbul Yüksek Öğretmen Okulu ve Atatürk Eğitim Enstitüsü’nde hocalık yaptı. Türk Mûsıkîsi Devlet Konservatuvarı’nda da edebiyat dersleri verdi. Tercüman gazetesinin açtığı (1956) bir yarışma neticesinde basın dünyasına girdi ve yaklaşık yarım asır, “Gün Işığında” başlığı altındaki köşe yazılarıyla, konferansları ve sohbetleriyle geniş kesimleri aydınlattı. Kültürümüzü yaşatmak ve zenginleştirmek gayesiyle 1970’te Edebiyat Cemiyeti’ni, 1972’de Türk Edebiyatı dergisini ve bundan altı yıl sonra da (1978’de) Türk Edebiyatı Vakfı’nı kurdu. Şeyhülmuharririn (‘Büyük gazeteci’ manasında yazarların yazarı) olarak tanınan Kabaklı 14 baskı yapan Türk Edebiyatı ansiklopedisinin de müellifi. Kabaklı, 8 Şubat 2001’de vefat etti.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.